Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

10 Keer dat wedstrijden de wereld veranderden


Velen van ons vinden het leuk om deel te nemen aan wedstrijden, uit te zoeken hoe ze een creatieve draai kunnen geven aan een prompt of uitdaging om kans te maken op een prijs. We kunnen wedstrijden beschouwen als een leuke manier om wat extra tijd door te brengen, maar niet dat ze veel impact hebben op de wereld om ons heen.

Maar niets is meer dan de waarheid. Er zijn honderden of duizenden jaren wedstrijden gehouden en sommige ervan hebben de geschiedenis veranderd.

Je zult verbaasd zijn om te ontdekken hoeveel wedstrijden je leven hebben beïnvloed.

1. Een wedstrijd hielp zeevaarders precies te bepalen waar ze waren

In de tijd dat het leven van zeelieden afhankelijk was van het vermogen om hun locatie op zee nauwkeurig te bepalen, hadden zeevaarders te maken met een moeilijk probleem. Het was niet moeilijk om de breedte van het schip te bepalen met behulp van de locatie van de zon. Het was echter onmogelijk om de positie van het schip in termen van lengtegraad nauwkeurig te bepalen.

De belangrijkste zeevarende naties, waaronder de Britten, de Nederlanders en de Spanjaarden, boden wedstrijden met grote beloningen voor het oplossen van het probleem. De meest voorkomende theorie was dat er een manier zou zijn om sterrenkaarten te gebruiken om de lengtegraad te bepalen.

De uiteindelijke oplossing had echter te maken met de tijd. Terwijl een schip van oost naar west beweegt, passeert het verschillende tijdzones. Door de lokale tijd te berekenen, kan het schip bepalen waar het zich bevindt. Natuurlijk waren tijdwaarnemingsapparatuur in de dagen vóór digitale horloges niet nauwkeurig op een schip, waar hitte, kou, zout en water ze konden beïnvloeden.

De uiteindelijke prijs ging naar de Brit John Harris, een bijna ongeschoolde werkende man, die een draagbare klok creëerde die de elementen doorstond en accuraat genoeg was om de lengtegraad te berekenen.

2. Je zou Potatoes misschien leuk vinden vanwege een wedstrijd

Aardappelen zijn tegenwoordig een groot deel van onze voeding, maar in Europa in de 18e eeuw waren ze vrijwel onbekend.

De aardappel was ontdekt in Zuid-Amerika, maar velen vermeden het omdat de groente werd verondersteld giftig te zijn, sterke seksuele driften aan te zwengelen of lepra te veroorzaken. De menselijke consumptie van aardappelen was om deze redenen eigenlijk illegaal in Frankrijk.

In de jaren 1770 werd de hongersnood echter door Europa gevoerd en een groot deel van de bevolking gedood. Om het nog erger te maken, veroorzaakte een zeer slechte tarweoogst in 1769 paniek in Frankrijk en er was een dringende behoefte aan het vinden van ander voedsel om meel en andere voedingsmiddelen op basis van tarwe te vervangen. Als reactie daarop heeft de Franse Provinciale Academie van Besançon een prijs aangeboden voor het ontdekken van "voedingssubstanties die in staat zijn om de calamiteiten van hongersnood te verminderen". De winnaar was Antoine-Augustin Parmentier, die de oorzaak van de nederige aardappel verdedigde.

Parmentier toonde aan dat aardappelen tarwe konden vervangen om aardappelbrood te maken, mensen met dysenterie konden helpen voeden en een aardappelkookboek publiceerden. Dus als je van friet, aardappelpuree of een ander aardappelproduct houdt, kun je een wedstrijd bedanken om ze naar je toe te brengen.

3. We zouden geen ingeblikt voedsel hebben zonder een wedstrijd die Napoleon heeft gesponsord

Napoleon Bonaparte ondervond veel problemen in zijn doel om Europa te domineren, een daarvan was het voeren van een groot en uitgestrekt leger.

Vooral omdat dat leger vaak gedwongen zou zijn om door gebieden te marcheren die ontdaan waren van voedsel. Wat voedsel zou kunnen verzamelen zou vaak bederven voordat het naar de troepen zou kunnen worden gebracht die het nodig hadden. Om een ​​manier te vinden om dit probleem aan te pakken, bood Napoleon een wedstrijd met een prijs van 12.000 frank aan aan degene die de meest innovatieve nieuwe methode kon bedenken om voedsel veilig te bewaren.

De winnaar was Nicolas François Appert, die in 1809 een methode voor het koken en afdichten van voedsel in glazen flessen indiende. De techniek hield snel aan en blikjes werden enkele jaren later vervangen door glazen verpakkingen. Pas 50 jaar later ontdekte Louis Pasteur dat verwarming microben doodt, omdat ze begrepen waarom het verwarmingsproces zo goed werkte.

4. Zonder prijsvragen zouden we geen Margarine hebben

In de jaren 1860 was de vraag naar boter in Parijs snel groter dan het aanbod en de prijzen liepen uit de hand.

Keizer Louis Napoleon III nam het idee aan van de wedstrijden van zijn beroemde oom en riep op tot vervanging van boter die zou kunnen helpen aan de vraag te voldoen en de prijzen redelijk te houden.

De winnaar was Hippolyte Mège-Mouriez, een frequente uitvinder die ook een wedstrijd won voor het maken van medicijnen om de bijwerkingen van een veel voorkomende remedie tegen syfilis te bestrijden. Hij bedacht oleomargarine, waarvan de naam later werd ingekort tot margarine, als een goedkoop alternatief voor boter gemaakt van plantaardige vetten. Hij kreeg octrooien voor de productie van margarine in Europa en Amerika.

5. Een historische vlucht geïnspireerd door Charles Lindbergh

Veel mensen hebben gehoord van de beroemde vlieger, Charles Lindbergh, en hoe hij de eerste solo non-stop vlucht van New York naar Parijs vloog. Zijn vliegtuig, de geest van Saint Louis, hangt tot op de dag van vandaag in het Air and Space Museum van het Smithsonian Institution. Maar wist je dat het een wedstrijd was die de historische vlucht veroorzaakte?

Lindbergh werd gemotiveerd door de Orteig-prijs, aangeboden door de beroemde hotelier Raymond Orteig, die $ 25.000 contant beloofde voor de eerste vliegenier die de vlucht zou maken. Zes mensen stierven toen ze probeerden de prijs te winnen voordat Lindbergh hem in beslag nam. Het succes van Lindbergh leidde tot Amerikaanse belangstelling voor de luchtvaart. Elinor Smith Sullivan zei dat nadat Lindbergh de Orteig-prijs won, "plotseling iedereen wilde vliegen en er niet genoeg vliegtuigen waren om ze te dragen."

6. De stoomtrein is ontwikkeld vanwege een wedstrijd

Toen auto's door paarden getrokken wagens op de weg begonnen te vervangen, begonnen mensen zich af te vragen of ze ook paarden in de velden konden vervangen. Technologie die het mogelijk zou maken om meer voedsel tegen lagere kosten in tijd en geld te produceren, zou duidelijk een enorm voordeel voor de landbouwers zijn.

Dus in 1875, bood de regering van Wisconsin een beloning van 10.000 dollar, destijds fors, aan de eerste persoon die een betaalbaar apparaat kon maken dat op wegen kon worden gebruikt en ook dieren in het veld kon vervangen. De vereisten omvatten de mogelijkheid om ten minste 200 mijl op een weg te rijden met een gemiddelde snelheid van minstens 5 mijl per uur.

Twee uitvinders gingen de uitdaging aan, en de stoomtractoren "Oshkosh" en "Green Bay" begonnen met de misschien wel de eerste auto-race ter wereld. De Green Bay brak gedeeltelijk door de race, maar de Oshkosh bleven eindigen met een gemiddelde snelheid van 6 MPH.

De gouverneur van Wisconsin wilde de prijs echter niet aan de Oshkosh toekennen en riep de tractor onpraktisch. Uiteindelijk ontving het ontwikkelteam van Oshkosh $ 4000 en het Green Bay-team $ 1.000.

7. Een wedstrijd drijft de oplossing voor de laatste stelling van Fermat

In 1637 schreef wiskundige Pierre de Fermat: "Ik heb echt een geweldig bewijs van deze propositie die deze marge te smal is om te bevatten" over zijn stelling, "als een geheel getal n groter is dan 2, dan is de vergelijking een verhoogd naar de n macht + b verhoogd tot het n vermogen = c verhoogd tot het n vermogen heeft geen oplossingen in niet-nul gehele getallen a, b en c. " Helaas stierf hij voordat hij ooit zijn bewijs uitschreef, en het probleem verbaasde wiskundigen al eeuwen.

In 1906 verliet Paul Wolfskehl een prinselijke som als een prijs aan de wiskundige die de stelling kon bewijzen. Het duurde bijna 80 jaar, maar in 1997 claimde Andrew Wiles de prijs.

8. Wedstrijden Stimuleer vooruitgang in nanotechnologie

Tegenwoordig genieten we steeds meer van gadgets met kleine technologie zoals mp3-spelers die duizenden nummers kunnen bevatten en toch kleiner zijn dan één vinger. Veel van het onderzoek naar kleine technologie is gestimuleerd door prijsvragen.

Bijvoorbeeld, fysicus Richard Feynman identificeerde de behoefte aan kleinere technologie al in 1959, toen hij de Feynman-prijzen aanbood voor een motor kleiner dan 1/64 van een inch per zijde en voor schrijven op schaal van 1 / 250.000. William McLellan greep de prijs voor de kleine motor in 1960, maar het duurde nog eens 15 jaar voordat Thomas Newman de prijs voor miniatuurschrijven in 1985 behaalde. Deze prijsvragen zijn nog steeds de ontwikkelingen van vandaag aan het bespoedigen.

9. Kunstmatige intelligentie ontwikkeld als gevolg van de wedstrijd

Je hebt misschien gehoord van de legendarische schaakpartij waarbij de computer A.I. "Deep Blue" versloeg regerend wereldkampioen Gary Kasparov tijdens een schaakpartij. Maar wist je dat de impuls om Deep Blue te bouwen kwam van een wedstrijd?

De wedstrijd was een uitdaging om een ​​computer te maken die een schaakdeskundige in zijn eigen spel letterlijk kon verslaan. Een prijs van $ 500.000 werd aangeboden aan een team dat een kunstmatige intelligentie kon ontwikkelen die een kampioen te slim af zou zijn.

In 1996 voltooide een team van IBM de uitdaging door een computer te maken die bijna menselijk leek in zijn strategie, door een psychologische aanval op zijn menselijke tegenstander te lanceren.

10. Wedstrijd Stuurt het eerste privévliegtuig naar de ruimte

In de geest van de Orteig-prijs die Lindbergh over de Atlantische Oceaan stuurde, bood de X-Prize Foundation een prijs van $ 10 miljoen in contanten aan het eerste privé-vliegtuig om ruimte te bereiken (gedefinieerd als 100 kilometer boven het aardoppervlak) met minstens drie mensen aan boord, en vervolgens om de prestatie binnen twee weken te herhalen.

In 2004 won Scaled Components, een experimenteel vliegtuigbedrijf van Burt Rutan, de prijs van $ 10.000.000 met zijn vliegtuig, SpaceShipOne. Als de eerste privé gefinancierde menselijke ruimtevlucht, heeft de prestatie veel aandacht gekregen in de verkenning van privéruimten.

De X-Prize Foundation blijft wedstrijden aanbieden om innovaties op het gebied van vlucht- en ruimteverkenning te stimuleren.

Wedstrijden hebben in het verleden grote invloed gehad op de menselijke geschiedenis en blijven dat vandaag doen. Niet alle winnaars van de wedstrijd waren artsen, natuurkundigen of wetenschappers. Waarom probeer je de geschiedenis niet te veranderen door vandaag wedstrijden te spelen?


Video Van De Auteur: TOP 10 MEEST GEDISLIKETE VIDEO'S OP YOUTUBE! ??

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Investigation Discovery - Maak kennis met Joe Sweepstakes (verlopen)

✔ - PSSL - Allen & Heath SQ-5 Digital Mixer Weggeefactie

✔ - Hormel - Show us Your Chili Touchdown Dance Contest (Verlopen)


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!