Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Blue Ocean Tools ondersteunen relevant marktonderzoek


De eerste fase van vraagontwikkeling voor marktonderzoek bestaat voornamelijk uit visualisatieactiviteiten. Visualisatie breidt de mogelijkheden en alternatieven uit die in overweging worden genomen. De tweede fase is er een van aanbestedende en aanscherping van de beste opties. Op deze manier zijn deze twee fasen van de Blue Ocean-strategie vergelijkbaar met (CPS). De eerste fase is divergent, terwijl de tweede fase convergent is.

"Alle innovaties [beginnen] als creatieve oplossingen, maar niet alle creatieve oplossingen worden innovaties." ~ Richard Fobes

Vier acties om de strategie te stroomlijnen

De Blue Ocean-benadering vraagt ​​om vier acties om de strategie te stroomlijnen. De acties worden geleid door de volgende vragen:

  • Welke van de factoren die de industrie als vanzelfsprekend beschouwt, moet worden weggenomen?
  • Welke factoren zouden ver onder de standaard van de industrie moeten worden verlaagd?
  • Welke factoren moeten ver boven de standaard van de branche worden verheven?
  • Welke factoren moeten worden gecreëerd die de industrie nog nooit heeft aangeboden?

Voor elk van deze belangrijke vragen kunnen marktonderzoeksvragen worden gegenereerd, maar verdere overweging zal het proces stroomlijnen. In plaats van te proberen te vragen naar de industrienormen, wil een marktonderzoeker bijvoorbeeld meer klantgericht zijn. Dit betekent dat u marktonderzoeksvragen moet stellen over wat de potentiële of werkelijke klanten waarderen van een product, dienst of merk.

Contractie en expansie, convergentie en divergentie

De vragen uit het Four Actions Framework worden omgezet in acties die de kwadranten van het Eliminate-Reduce-Raise-Create (ERRC) -raster vullen. De acties vertonen de divergentie en convergentie die kenmerkend is voor Creative Problem Solving (CPS).

Het Eliminate-Reduce-Raise-Create (ERRC) -raster dwingt denken en handelen af ​​die verschillende elementen elimineren of verminderen, terwijl andere elementen worden verhoogd en gecreëerd. Het ERRC-raster is eenvoudig en vrij gemakkelijk te begrijpen, waardoor het een goed hulpmiddel is om met anderen te communiceren en om een ​​sterke mate van betrokkenheid op te bouwen. Vanwege deze kenmerken is het ERRC-raster een goede tool om te gebruiken voor het genereren van marktonderzoeksvragen.

Gebruik van het ERRC-netwerk om marktonderzoeksvragen te ontwikkelen

Marktonderzoekers kunnen de netwerkstructuur gebruiken om impliciete aannames en onbewust denken over innovatie en concurrentie te onthullen. De Blue Ocean-strategie heeft alles te maken met anders zakendoen, het ontwikkelen van nichekansen en het verlagen van de kosten door het vermijden van conventionele, dure activiteiten die geen consumentgerichte waarde toevoegen. Marktonderzoekers kunnen vragen ontwikkelen die:

  • Bevordert het vermogen om productdifferentiatie agressief na te streven
  • Maakt het nastreven van lage kosten in de productie mogelijk om de waarde te verhogen
  • Vermijdt de valkuil om alleen te focussen op conventionele bedrijfsstrategiedoelen

Het Blue Ocean Strategie Canvas en de waardecurve

Het denken dat plaatsvond om door visualisatie, de vier acties en het ERRC-raster te bewegen, is zichtbaar in het Strategieplan. Het Blue Ocean-strategiecanvas is een diagnostisch hulpmiddel en een actiekader dat marktonderzoekers helpt de juiste vragen te stellen voor het ondersteunen van de ontwikkeling van een concurrerende strategie.

Elk strategiedoek geeft een waardekromme weer die uniek is voor het niche-product of de niche-service. De waardecurve is een grafische weergave van de prospectieve, beoogde relatieve prestaties van een nieuw product, een nieuwe service of een nieuwe start-up, zoals blijkt uit de traditionele concurrentiefactoren in de sector.

  • Het strategiedoek kan worden gebruikt om de verschillende elementen in een bedrijfstak te identificeren en om beter te begrijpen hoe op een andere manier te concurreren op basis van deze en nieuwe elementen uit de blauwe oceaan.
  • Het strategiedecor kan worden gebruikt om inspanningen te ondersteunen om zich te heroriënteren vanuit een focus op concurrenten en bestaande klanten, wat een veelvoorkomende tekortkoming is van start-ups en om alternatieven en niet-klanten aan te sporen.

Een robuuste Blue Ocean-waardekromme is herkenbaar aan de overtuigende slogan, divergentie en focus. Marktonderzoekers kunnen Blue Ocean-tools gebruiken om vragen, benaderingen en strategieën te ontwikkelen.


Video Van De Auteur: Paul Snelgrove: A census of the ocean

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Veelgestelde vragen over omzetbelasting

✔ - Hoe een Common Size Income Statement Analysis voorbereiden

✔ - Discriminatie en dekking van algemene aansprakelijkheid


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!