Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Building Insulation: The Basics


In de bouw zijn verschillende vormen van isolatie opgenomen om de overdracht van thermische energie door muren, plafonds en vloeren te verminderen. In eenvoudige bewoordingen helpt dit om de verwarmde binnenruimte warmer te houden in de winter en de geklimatiseerde ruimtes koeler in de zomer. Het verminderen van de transmissie van thermische energie maakt niet alleen ruimtes comfortabeler, maar het is ook essentieel voor het beheersen van energiekosten.

Alle bouwmaterialen hebben een inherente isolerende eigenschap, meestal gemeten op een schaal die bekend staat als de R-waarde, maar extra materialen worden geïntegreerd in de bouwconstructie, specifiek om de muren, vloeren en plafonds een isolatiewaarde te geven. Historisch gezien zijn veel verschillende materialen gebruikt als isolatie, en veel hiervan zijn nu opgegeven ten gunste van modernere en efficiëntere materialen. Het type isolatie dat u selecteert bij het ontwerpen en construeren van een ruimte, is afhankelijk van uw klimaat en de R-waarde die u zoekt.

 • 01

  Deken en Batt isolatie

  Isolatie in de muur van een nieuw huis installeren

  Verreweg het meest voorkomende type isolatie bestaat uit een "deken" van rollen of matten van isolatie die worden gebruikt om de holten tussen kaderelementen in wanden, plafonds en vloeren te vullen. Batts kunnen ook in een deken op zolderverdiepingen worden gelegd om de ruimtes eronder te isoleren.

  Batts en rollen bestaan ​​uit flexibele vezels die zijn geweven in stroken van verschillende breedten en dikten voor verschillende toepassingen. Meestal gebruikt batt-isolatie glasvezelvezels, maar het kan ook worden gemaakt met minerale vezels, plastic vezels of natuurlijke vezels zoals wol of katoen.

  Dichte isolatie kan R-waarden bieden, variërend van R-11 (voor 3,5-inch dikke matten) tot 38 (voor 12-inch dikke matten). Batt-isolatie is een van de meest goedkope vormen van isolatie en een van de gemakkelijkst te installeren.

 • 02

  Schuimplaatisolatie

  Polystyreen of polyurethaanschuimplaten bieden superieure isolerende R-waarden voor relatief geringe dikte. Ze kunnen worden gebruikt voor bijna elk deel van een gebouw en zijn vooral effectief voor het isoleren van buitenmuurbekledingen, binnenbekleding voor kelderwanden en in speciale toepassingen zoals zolderluiken of luchtspleten waar vloerbalken stutten. Ze bieden een goede manier om de ruimtes tussen dakspanten op ongeventileerde zolders te isoleren.

  Bij gebruik op binnenmuurtoepassingen moeten schuimplaten worden afgedekt met half-inch dikke gipsplaatpanelen of een ander goedgekeurd bouwmateriaal.

  Foamboard biedt uitstekende thermische weerstand, zelfs twee keer zoveel als voor andere materialen van dezelfde dikte. Ze kunnen eenvoudig op maat worden bijgesneden voor verschillende toepassingen.

 • 03

  Vloeibaar schuim

  Vloeibare schuimisolatie bestaat uit cement- of polyurethaanmaterialen die worden besproeid, geïnjecteerd of in wanden of onder vloeren worden gegoten, waar het vervolgens hard wordt tot een uitstekend isolatiemateriaal. Het is ideaal voor onregelmatig gevormde gebieden en rond obstakels, of het kan worden gebruikt om isolatie toe te voegen aan bestaande afgewerkte gebieden. Het is een goede optie om bestaande wanden te isoleren, omdat het erin kan worden geïnjecteerd zonder de wandoppervlakken te verwijderen.

  Vloeibaar schuim kan u toestaan ​​hogere R-waarden te bereiken dan met traditionele matte isolatie, en het heeft het voordeel dat het in staat is om de kleinste gaten te vullen om luchtspleten rond buizen, deur- en raamkozijnen en sanitair en elektrische leidingen te verminderen.

  Sproeischuim is in vele vormen verkrijgbaar. Het kan professioneel worden toegepast op grote oppervlakken door aannemers met behulp van gespecialiseerde machines of toegepast op kleine luchtspleten met behulp van eenvoudige spuitbussen die beschikbaar zijn in centra voor thuisverbetering.

 • 04

  Isolatie loszitten

  Losse vulling en ingeblazen isolatie, meestal bestaande uit cellulose, glasvezel of minerale wol, kan worden geblazen of gegoten in de spantaten op zoldervloeren of in de spouwmuren van wanden.

  R-waarden variëren afhankelijk van het materiaal en isolatie met losse vulling heeft de neiging om na verloop van tijd te bezinken, waardoor de R-waarde wordt verlaagd. Maar het is relatief goedkoop en wordt als een "groene" optie beschouwd, omdat deze materialen zijn gemaakt van gerecyclede afvalmaterialen. Cellulose-isolatie is grotendeels gemaakt van gerecycled krantenpapier, de meeste glasvezelisolatie is gemaakt van 40 tot 60 procent gerecycled glas en minerale wol bevat ongeveer 75 procent gerecycled materiaal.

 • 05

  Betonnen blokisolatie

  Betonnen en betonnen blokwanden kunnen op een aantal manieren worden geïsoleerd.

  Betonblok kan worden geïsoleerd door harde schuimplaten aan te brengen aan de buitenkant van de muren (bij nieuwbouw) of de binnenmuren (op bestaande huizen).

  Een extra methode voor het isoleren van betonblokken omvat het gebruik van blokken die bestaan ​​uit geautoclaveerd cellenbeton (AAC) of geautoclaveerd cellenbeton (ACC). Deze materialen bevatten ongeveer 80 procent luchtvolume en hebben ongeveer 10 keer de isolatiewaarde van traditionele betonblokken. Prefab-ACC-blokken gebruiken vliegas in plaats van het zand met veel siliciumdioxide dat in AAC-blokken wordt gebruikt. Blokken met autoclaaf absorberen gemakkelijk vocht, dus moeten ze worden beschermd tegen water, maar ze zijn licht van gewicht en eenvoudig te installeren.

  In gietbetonfunderingen kunnen ook parels van polystyreenschuim in de betonmix worden verwerkt om hun R-waarde te verhogen. Deze methode kan de R-waarde 10-voudig verhogen ten opzichte van standaard gestort beton.

 • 06

  Stralende barrières en reflecterende isolatie

  Terwijl de meeste isolaties werken door weerstand te bieden aan geleidende en convectieve warmtestroming, werkt reflecterende isolatie door feitelijk reflecterende stralingswarmte weer te geven.

  Deze isolaties bevatten een stralingsmateriaal - meestal glanzende aluminiumfolie - aangebracht op een laag traditionele isolatie die ook een soort rugpapier, kraftpapier, plastic folie of karton heeft. Het wordt meestal gebruikt op zolders om de zomerwarmtewinst te verminderen en de koelkosten te verlagen. Het is een van de beste soorten isolatie om neerwaartse warmtestroom te voorkomen.

  Reflecterende isolatie vormt een stralingsbarrière die de warmteoverdracht van daken naar een zolderruimte vermindert. Het moet worden geconfronteerd met een luchtruimte om effectief te zijn. Ze zijn het meest effectief in warme klimaten, waar ze de koelkosten met 5 tot 10 procent kunnen verlagen. In koelere klimaten is traditionele thermische isolatie echter een betere keuze.

 • 07

  Starre hardboardisolatie

  Stijve vezelplaat gemaakt van glasvezel of minerale wol wordt normaal gesproken gebruikt op plaatsen die worden beïnvloed door hoge temperaturen, zoals het kanaalwerk voor HVAC-systemen. Een van de voordelen van dit type isolatie is dat het vooraf kan worden geïnstalleerd op leidingen in winkels of op maat kan worden gemaakt op de bouwlocaties. De panelen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, van 1 tot 2,5 inch. Zowel geconfronteerd als onbeveiligd boards zijn beschikbaar.

  Vezelplaatisolatie wordt meestal geïnstalleerd door HVAC-aannemers, die het op buitenliggende kanaaloppervlakken toepassen met een systeem van pennen of clips. Bij gebruik van niet-gemonteerde platen zijn de buitenoppervlakken afgewerkt met een isolerend cement of canvas. Bij beklede platen worden de voegen tussen panelen afgedicht met tape of mastik.

 • 08

  Structural Insulated Panels (SIPs)

  Een geheel andere methode voor het isoleren van een gebouw kan worden bereikt met het gebruik van structurele geïsoleerde panelen (SIP's) in plaats van traditionele noppenmontage. SIP's zijn grote geprefabriceerde panelen met een 4 tot 8 inch dik schuimrubberen isolatiemateriaal (meestal polystyreen of polyisocyanuraat) dat is ingeklemd tussen sterk beklede materialen, zoals georiënteerde strandplaten (OSB). Een SIP-gebouwd gebouw kan maar liefst 12 tot 14 procent energie-efficiënter zijn dan een traditioneel "stick-frame" huis. Een SIP-gebouw zal ook luchtiger en stiller zijn.

  SIP's zijn geen optie voor het isoleren van bestaande gebouwen, maar kunnen worden overwogen bij het plannen van een nieuw gebouw of een belangrijke toevoeging. Naast het bieden van uitstekende isolatiewaarde, zijn SIP's structureel sterker en stabieler dan traditionele framing.

 • 09

  Isolerende betonvormen (ICF's)

  Isolerende betonvormen (ICF's) zijn prefab-vormen voor gestorte betonnen wanden die deel blijven uitmaken van de wandsamenstelling. Het systeem bestaat uit schuimplaten of in elkaar grijpende isolatieschuimblokken die samen worden verbonden met plastic banden. Wanneer beton in de schuimen wordt gegoten, bereiken de resulterende wanden een isolatiewaarde van ongeveer R-20.

  ICF's kunnen alleen worden gebruikt voor funderingsconstructies in gebouwen met kelders of ze kunnen ook de bovengrondse wanden vormen. Op ICF's gebaseerde structuren lijken nog steeds op traditionele ingelijst structuren.

  Het installeren van een ICF-systeem is een zeer gespecialiseerde vaardigheid waarvoor een ervaren aannemer nodig is. Vooral belangrijk is ervoor te zorgen dat de muren insecten- en waterdicht zijn.


 • Video Van De Auteur: Insulation Basics

  Gerelateerde Artikelen:

  ✔ - Te vermijden fouten bij het plannen van een evenement

  ✔ - Dingen Restaurants moeten nooit betalen

  ✔ - De voordelen van het huren van bouwmachines


  Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!