Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Kasbeheer met behulp van een uitbetalingsdagboek


Het kasuitgavedagboek, ook wel het contante betalingenjournaal genoemd, is een boekhoudingsformulier dat wordt gebruikt om alle kasuitstromen te registreren, inclusief aankopen in contanten of contante uitbetalingen. Enkele voorbeelden van uitstromen zijn onder meer crediteuren, te betalen materialen en bedrijfskosten, onder andere contante aankopen. Voorbeelden van andere uitbetalingen in contanten zijn deposito's aan het kleine kasfonds.

Uw boekhouder of accountant zal al deze transacties opnemen in het kasuitgavedagboek voordat ze worden geboekt in het grootboek, het crediteurenboek of andere boeken. Dit gebeurt meestal op maandelijkse basis. In sommige bedrijven wordt het kasuitgiftedagboek gecombineerd met het kasuitgiftedagboek en wordt dit kasboek genoemd.

Het kasuitgavedagboek is een belangrijk hulpmiddel bij kasbeheer - bedrijfseigenaren kunnen dit gebruiken om te zien hoeveel contant geld is uitbetaald en waar het naartoe is gegaan, het percentage berekenen dat naar de voorraad ging ten opzichte van wat naar het betalen van andere rekeningen ging. Het kasuitgavedagboek bevat de chequenummers van cheques die zijn geschreven. Daarom verwijzen veel boekhoudsoftwarepakketten naar het journaal als een controleregister. Deze pakketten hebben vooraf ingestelde formulieren voor het kasuitgavedagboek of eenvoudig aanpasbare formulieren om aan uw behoeften te voldoen.

Het kasuitbetalingsdagboek opzetten

Kolommen worden als volgt voor elke transactie ingesteld:

  • Datum
  • Controleer nummer
  • Uitleg
  • Kaskrediet
  • Ander krediet
  • Account gedebiteerd
  • Debiteurenrekening
  • Andere afschrijving

De kolommen met contante betalingstypes kunnen meer specifiek zijn voor de aard van het bedrijf. Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld slechts één kolom nodig om het contante bedrag te registreren, terwijl anderen extra kolommen voor crediteuren nodig hebben, kortingen ontvangen voor contante aankopen, enz. Er moet altijd een kolom 'Andere' zijn om bedragen te registreren die niet in een van de kolommen passen. de hoofdcategorieën.

Bijwerken van andere grootboeken

Regelmatig, soms dagelijks, worden de regelitems in het kasuitgavedagboek gebruikt om de grootboeken van de dochterondernemingen bij te werken - die zijn ontworpen om specifieke soorten boekhoudtransacties te registreren. Als de meeste contante betalingen voor leveranciers zijn voor kredietaankopen, wordt het grootboek van de dochteronderneming bijgewerkt in het crediteurenadministratieboek.

De grootboekrekeningen worden maandelijks bijgewerkt met behulp van de totalen uit het kasuitgavedagboek. Als het bedrijf dochtercontrolerekeningen gebruikt om de grootboekrekeningen te ondersteunen, maken de boekingen deel uit van het boekhoudsysteem met dubbele invoer.

Kortingen boeken

Het kasuitgavedagboek bevat een kolom 'ontvangen kortingen' als er contante betalingen zijn aan leveranciers die mogelijk een korting ontvangen, bijvoorbeeld voor vroegtijdige betaling. Zo wordt het factuurbedrag geregistreerd, samen met de ontvangen korting en de contante betaling. Alleen de kortingen ontvangen kolomtotaal worden geboekt naar het grootboek.

Bewijzen van plaatsing

Boekhouding en boekhouding kunnen aan het eind van een boekhoudperiode twee procedures gebruiken om te bewijzen dat de informatie over het kasuitgiftedagboek correct is overgedragen aan de dochterboeken.

  1. Het totaal van alle secundaire grootboeksaldi (als de meeste betalingen aan leveranciers zijn, verwijzen we naar de leveranciersrekeningsaldi in het debiteurenboek) moet gelijk zijn aan het saldo op de grootboekcontrollerrekening in het grootboek.
  2. Het grootboek moet in evenwicht zijn, dat wil zeggen dat de totale afschrijvingen in het grootboek gelijk moeten zijn aan het totaal aantal tegoeden.


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Verantwoordelijke voor aanvraag werkgever-ID

✔ - Hoe het kapitaalaccount van een bedrijfseigenaar werkt

✔ - Kredietbeperkingsstrategieën voor kleine bedrijven


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!