Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Contractonderhandelingsstrategieën


De laatste fase in het leverancierselectieproces is het ontwikkelen van een contractonderhandelingsstrategie. Het slechtste contractonderhandelingsdoel is om elke laatste cent uit de leverancier te laten bloeden voor de laagste prijs. Vergeet niet dat u wilt "samenwerken" met uw leverancier jullie beiden zal uw bedrijfsdoelstellingen en doelstellingen bereiken door het contract te ondertekenen. Succesvolle contractonderhandelingen betekent dat beide partijen op zoek zijn naar positieve resultaten die beide partijen op elk gebied ten goede komen en tegelijkertijd een eerlijke en rechtvaardige overeenkomst sluiten.

Een ondertekend contract dat beide partijen ten goede komt, biedt een stevige basis om een ​​langdurige relatie met uw leverancier op te bouwen.

Doelstellingen van contractonderhandelingen

De volgende contractonderhandelingsdoelstellingen kunnen worden gebruikt om het contract te evalueren op elk van de volgende items:

 • Leg duidelijk alle essentiële vereisten en algemene voorwaarden uit
 • Te leveren goederen of diensten zijn onmiskenbaar gedefinieerd
 • Compensatie is duidelijk vermeld: totale kosten, betalingsschema, financieringsvoorwaarden
 • Bevestiging van: ingangsdata, voltooiing / opzegdatum, verlengingsdata
 • Identificeer en behandel mogelijke risico's en aansprakelijkheden
 • Definieer en stel redelijke verwachtingen in voor deze relatie, nu en in de toekomst

Strategieën voor het plannen van contractonderhandelingen

 1. Lijst rang uw prioriteiten samen met alternatieven:Terwijl u uw contractonderhandelingsstrategie ontwikkelt, kunt u terugkeren naar dit gebied om extra items toe te voegen. U kunt niet effectief onderhandelen allemaal delen van het contract in één keer. U wilt er zeker van zijn dat wat het belangrijkst is voor u besproken en overeengekomen wordt voordat u naar minder belangrijke items gaat. Daarnaast wilt u mogelijk de minst belangrijke items raadplegen als u iets moet opgeven om uw topitems te krijgen.
 1. Ken het verschil tussen wat je nodig hebt en wat je wilt:Beoordeel uw prioriteiten regelmatig tijdens het planningsproces van de contractonderhandelingen en een laatste keer aan het einde. Zorg ervoor dat je de moeilijke vragen stelt: "Is dit echt een prioriteit voor ons bedrijf, of is het een 'leuk om te hebben'?" "Was deze prioriteit het resultaat van intern politiek jockeying, of is het echt?"
 1. Ken uw bedrijfsresultaten, zodat u weet wanneer u weg moet lopen:Zijn er kosten of een uurtarief dat uw bedrijf niet kan overschrijden? Ben je gaan beseffen dat een of twee van de topprioriteiten echt niet onderhandelbaar zijn en je beter af zult zijn van dit contract als de verkoper het niet eens is? Noteer deze samen met de reden waarom ze niet worden vergeten.
 2. Bepaal eventuele tijdsrestricties en benchmarks:In elk wezenlijk project wilt u normen voor de prestatiemeting instellen die u van uw leverancier mag verwachten. Als deze van essentieel belang zijn voor uw bedrijf, dan wilt u een eerlijke en rechtvaardige boete bedingen als ze niet worden gehaald. Bijvoorbeeld de voltooiingsdatums van het project, de leverdatum voor de eerste partij onderdelen, startdatum voor de service, doorlooptijden, enz.
 3. Beoordeel potentiële risico's en risico's:Wat is het potentieel om iets fout te gaan doen? Wat als onvoorziene kosten worden aangetroffen? Wie is verantwoordelijk als overheidsregels worden geschonden? Wiens verzekering dekt contractarbeiders? Dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende vragen die in een contract moeten worden behandeld.
 4. Vertrouwelijkheid, niet-concurrentie, geschillenbeslechting, wijzigingen in vereisten:Dit zijn andere items die mogelijk een struikelblok voor onderhandelingen kunnen vormen of dichter bij elkaar komen. Als de verkoper (of een werknemer) bijvoorbeeld de mogelijkheid heeft om aan vertrouwelijke informatie te worden blootgesteld, wilt u er zeker van zijn dat er een vertrouwelijkheidsclausule in het contract wordt geplaatst met de aansprakelijkheid van de verkoper.
 1. Doe hetzelfde voor uw leverancier (dat wil zeggen, loop anderhalve kilometer in hun schoenen):Nu u het planningsproces van de contractonderhandelingen voor jouw bedrijf, herhaal hetzelfde proces als wanneer u de leverancier was. Welk gebied is volgens u het belangrijkst voor hen? Welke risico's of aansprakelijkheden willen zij dat u aanneemt? Je lijst zal niet perfect zijn, maar het zal je in een gemoedstoestand brengen om de dingen vanuit hun perspectief te bekijken. Dit is hoe geweldige partnerschappen tussen klant en leveranciers worden opgebouwd.

Voorbereiding

Voordat de daadwerkelijke contractonderhandelingen beginnen, moet u ervoor zorgen dat de volgende items worden beoordeeld en bevestigd:

 • Bepaal of u juridisch advies nodig heeft:Het onderhandelen over een contract voor een jaar van schoonmaakdiensten in een klein kantoor is heel anders dan het onderhandelen over een contract om een ​​redelijk groot callcenter uit te besteden. Als u zich in het minst ongemakkelijk voelt bij het controleren van het contract "legalese", aarzel dan niet om een ​​advocaat te behouden die gespecialiseerd is in contractonderhandelingen.
 • On-site of teleconferentie:Spreek af waar de onderhandelingssessie (s) zal plaatsvinden. Als u denkt dat u de overhand hebt door te onderhandelen op de site van de verkoper, stel dan vooraan voor dat u naar hen zult reizen. Als de afstand te ver is om kosteneffectief te reizen, moet u een teleconferentie opzetten om de onderhandelingssessie te voltooien. Zorg ervoor dat het een videoconferentie is, want lichaamstaal spreekt meer dan woorden.
 • Zorg ervoor dat de persoon die de verkoper vertegenwoordigt bevoegd is om te onderhandelen:Voordat uw mensen naar de site van de leverancier gaan of de verkoper naar uw site reist, moet u ervoor zorgen dat de persoon / personen die de verkoper vertegenwoordigen over de bevoegdheid beschikken om te onderhandelen namens het bedrijf van de leverancier. Het zou een enorme verspilling van tijd zijn om te horen aan het einde van een lange ontkenningssessie. "Wel, laat me je terugbellen nadat ik heb gehoord wat mijn baas hierover te zeggen heeft."


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Aansprakelijkheid voor persoonlijk en reclame-aansprakelijkheid

✔ - Stappen voor het opzetten van een scorekaart voor kleine bedrijven

✔ - De 8 beste boeken voor biologische boeren voor 2019


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!