Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Auteursrecht of handelsmerk - Wat is het verschil?


Je hebt iets geweldigs gemaakt en je wilt het beschermen. Maar je weet niet zeker of je het moet auteursrecht of het handelsmerk.

In de wereld van het bedrijfsleven en de kunst komt deze vraag vaak over het verschil tussen een auteursrecht en een handelsmerk en wanneer iets moet worden beschermd en wanneer een handelsmerk moet worden gebruikt. En de cijfers zijn ook verwarrend - welk merk gebruik ik wanneer?

Auteursrechten en handelsmerken als intellectuele eigendom (IP)

Auteursrechten en handelsmerken zijn beide vormen van intellectueel eigendom. Intellectuele eigendom (of IP) is een mentale creatie die waarde heeft voor een bedrijf. Naast auteursrechten, handelsmerken en dienstmerken, omvat intellectueel eigendom patenten. Vanuit boekhoudkundig oogpunt, omdat deze intellectuele eigendom waarde heeft, wordt het beschouwd als een immaterieel actief (zonder fysieke vorm) en kan IP worden gekocht en verkocht, of kan het gebruik worden gelicentieerd (verkocht).

Wat is een auteursrecht?

Een copyright is waar bedrijven gewoonlijk aan denken als ze een item van intellectueel eigendom hebben gemaakt en ze willen ervoor zorgen dat niemand anders het gebruikt. Auteursrechten worden gebruikt om een ​​originele creatie te beschermen die in een tastbare vorm wordt gezet, zoals een gedrukt boek of e-boek, een schilderij, een afgedrukte foto of een negatief of een afspeelscript. Werken die auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn, zijn boeken, artikelen, kunstwerken, stoffen, beeldhouwwerken, foto's, gedichten, toneelstukken, dansen, muzikale composities, televisie- en radio-uitzendingen, computersoftware en industriële ontwerpen.

U kunt ook origineel werk op een website auteursrechtelijk beschermen, maar domeinnamen kunnen niet auteursrechtelijk worden beschermd. Een recept kan auteursrechtelijk beschermd zijn, maar geen lijst met aanwijzingen of ingrediënten.

Welke werken kunnen niet worden beschermd?

Andere werken die niet auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn, zijn onder andere:

 • Werken die niet in een tastbare vorm zijn gefixeerd. Een spraak die niet is opgenomen of uitgeschreven, kan bijvoorbeeld niet auteursrechtelijk worden beschermd.
 • Titels, namen, korte zinnen en slogans
 • Bekende symbolen of ontwerpen, typografische variaties of kleuren
 • Ideeën, procedures, methoden, systemen, processen, concepten, principes, ontdekkingen of bedenksels
 • Werken die "gemeenschappelijk eigendom" zijn of zich in het publieke domein bevinden, zoals historische feiten of maatconversies.

Als ik iets niet kan auteursrechtschieten, kan ik het dan handelsmerken geven?

Sommige creaties waarvoor geen copyright kan gelden, kunnen handelsmerken zijn. U kunt bijvoorbeeld een titel of naam, korte zin of slogan gebruiken, samen met een logo.

Een handelsmerk is een woord, naam, symbool of apparaat, of elke combinatie die wordt gebruikt of is bedoeld om te worden gebruikt om de goederen of producten van een bedrijf te identificeren en te onderscheiden van die van anderen. Uw bedrijfsnaam kan bijvoorbeeld handelsmerk zijn, samen met uw logo of de afbeelding die bij uw bedrijfsnaam hoort.

Mogelijk kunt u ook de naam van een product dat uw bedrijf verkoopt, markeren (naast het patenteren van het product, als het iets nieuws is) zodat niemand anders de naam kan gebruiken.

Een servicemerk is een ander type handelsmerk voor servicebedrijven. Verzekeringsmaatschappijen en bezorgdiensten maken bijvoorbeeld gebruik van servicemerken.

Kan ik een bedrijfsnaam handelsmerk?

Laten we zeggen dat je een goede naam hebt voor je bedrijf. Misschien denk je dat je die naam moet markeren. Voordat u het handelsmerk gaat beschouwen, moet u:

 • Controleer de naam met uw staat, om zeker te zijn dat niemand anders in de staat het gebruikt.
 • Als dan niemand anders de naam heeft die u wilt gebruiken, moet u uw bedrijfsnaam registreren bij uw staat. Als u een nieuw bedrijf vormt als bedrijf, partnerschap of LLC, wordt uw bedrijfsnaam automatisch geregistreerd als onderdeel van de bedrijfsregistratie.

Na dit alles zou je kunnen overwegen om die naam te markeren. Niet alle bedrijfsnamen hebben echter het handelsmerk. Er zijn specifieke criteria voor handelsmerken en iemand anders gebruikt de naam misschien al.

Het U.S. Patent and Trademark Office zegt,

de toestemming van een staat om een ​​bedrijf te vormen met een bepaalde naam geeft u ook geen handelsmerkrechten en andere partijen kunnen later proberen uw gebruik van de bedrijfsnaam te voorkomen als zij menen dat er verwarringsgevaar bestaat met hun handelsmerken

Hoe weet ik of mijn handelsmerk wordt geaccepteerd?

De belangrijkste criteria die het handelsmerkkantoor hanteert, is dat een merk niet kan worden verward met een ander merk. Als een naam deel uitmaakt van een handelsmerk, moet deze uniek zijn. Een naam als "Feestbeest" zou waarschijnlijk geen handelsmerk kunnen zijn, omdat het een veel voorkomende uitdrukking is. Merken worden beoordeeld om te zien of ze vergelijkbaar zijn met andere bestaande handelsmerken en ook dat de producten of diensten die worden gedeponeerd niet gerelateerd zijn aan bestaande producten of diensten "zodat consumenten ten onrechte denken dat ze van dezelfde bron afkomstig zijn"

Hoe registreer ik een auteursrecht of handelsmerk?

Enkele verschillen en overeenkomsten tussen auteursrechten en handelsmerken. Over het algemeen hoeft u niet noodzakelijk een auteursrecht te registreren, maar moet u altijd een handelsmerk registreren.

 • Hoe te registreren. Copyrights zijn geregistreerd bij het U.S. Copyright Office, terwijl handelsmerken / servicemerken zijn geregistreerd bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office (USPTO)
 • Registratie voor auteursrechten.U hoeft het auteursrecht niet formeel te registreren om het te kunnen afdwingen, maar u moet altijd het auteursrechtsymbool ©, het jaar van de eerste publicatie en de eigenaar van het auteursrecht op elk exemplaar van het werk gebruiken.
 • Registratie voor handelsmerken. Om uw exclusieve gebruik van een handelsmerk af te dwingen, moet u het registreren. Terwijl de registratie wordt verwerkt, gebruikt u de markering "TM" of "SM"; gebruik na registratie het ®.

Hoe zoek ik naar bestaande auteursrechten of handelsmerken?

Voordat u probeert zich te registreren voor een auteursrecht of handelsmerk, moet u controleren of niemand anders over een auteursrecht of handelsmerk beschikt waarop u zich wilt registreren. Het Copyright Office en USPTO hebben beide databases die u kunt doorzoeken.

Heb ik een advocaat nodig om een ​​auteursrecht- of handelsmerkaanvraag in te dienen?

Zowel het auteursrechtenbureau als de USPTO hebben online diensten waarmee u zelf een auteursrecht of handelsmerk kunt registreren. Maar het is raadzaam om een ​​advocaat inzake intellectueel eigendom door het proces te leiden, om verschillende redenen:

 • Een advocaat kan grondiger onderzoek doen naar de databases, om er zeker van te zijn dat u geen handelsmerk of copyright gebruikt, iets waar iemand anders eerst aanspraak op maakt.
 • IP-advocaten weten hoe ze het proces moeten soepel laten verlopen om een ​​handelsmerk of auteursrecht sneller te laten registreren, en
 • Een advocaat met kennis van uw zaken en IE-wetgeving kan u helpen als u een rechtszaak tegen iemand moet aanvechten wegens overtreding van uw auteursrecht of handelsmerk.

Meer informatie over auteursrechten en handelsmerken

 • Meer over auteursrechten
 • Meer over handelsmerken en servicemerken


Video Van De Auteur: MERK of HANDELSNAAM wat is het VERSCHIL? | Charlotte's Law

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Een trekking maken van uw bedrijf

✔ - Wat zijn Business Earnings en hoe worden ze berekend

✔ - Verschil tussen onafhankelijke aannemer en werknemer


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!