Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Maak High Concept-verhalen om marketing te optimaliseren

Filmcritici mogen het beste weten Wat maakt marketing succesvol


Blockbuster-films zijn vaak gebaseerd op een hoog concept verhaal idee dat goed is ontwikkeld door een team van getalenteerde scenarioschrijvers. De voorwaarde hoog concept is relevant voor marketing en reclame en is vooral relevant voor reclameboodschappen en de video's die in hun kielzog circuleren. De definitie van de term hoog concept is ongrijpbaar. Jeff Lyons van Script online magazine schreef,

"Hoog concept gaat over essentie; dat viscerale ding dat je bij het nekvel pakt en niet loslaat. Vanuit een schrijvend perspectief, een verhaal idee dat is een hoog concept vangt de lezer of kijker de verbeelding, prikkelt hun zintuigen, krijgen ze vragen 'wat als' en vonken ze om te beginnen met het verbeelden van het verhaal, zelfs voordat ze een woord hebben gelezen. Hoog concept drijft de commerciële boekenhandel, evenals de film- en televisie-industrie. "~ Jeff Lyons, Script

Gefrustreerd door de onuitgesproken pogingen om het begrip high-concept idee te definiëren, ontwikkelde Jeff Lyons een uitgebreide definitie van een high-concept idee dat ook dient als een graadmeter voor het evalueren van ideeën.

De 7 kwaliteiten van een High-Concept Idea ™ die Jeff Lyons uiteenzet, zijn de volgende:

  • Hoog entertainmentniveau
  • Hoge mate van originaliteit
  • Hoog niveau van uniciteit (anders dan origineel)
  • Zeer visueel
  • Bezit een duidelijke emotionele focus (wortelemotie)
  • Streeft naar een breed, algemeen publiek of een grote nichemarkt
  • Geeft een "wat als" vraag een vonk

De 7 kwaliteiten van een hoog-conceptidee toepassen op advertenties

De kenmerken of kwaliteiten van een concept met een hoog concept kunnen als indicatoren worden behandeld door een creatief marketing- of advertentieteam of door een marktonderzoeker die geïnteresseerd is in het verkrijgen van inzichten van consumenten over de percepties van ideeën met een hoog concept. Video's van commercials die viral gaan vertonen typisch enkele van de zeven kwaliteiten die Lyons heeft benadrukt, zoals: entertainmentwaarde, originaliteit, emotionaliteit, universaliteit en zeer visuele inhoud.

Entertainmentswaarde - Het identificeren van de entertainmentwaarde-advertentie van een televisiecommercial of een online video is over het algemeen niet moeilijk. Een belangrijke indicator van de amusementswaarde van een advertentie is het aantal shares dat door de advertentie wordt verzameld.

oorspronkelijkheid- Frisse, innovatieve benaderingen van een idee (zelfs als het idee zelf niet nieuw is) vertonen een originele inslag of perspectief. Experts over schrijven worden vaak geciteerd als te zeggen dat geen enkel verhaal echt origineel is en dat verhalen fundamenteel opnieuw vertellen over bekende of bekende verhalen. Inderdaad, de vertrouwdheid van een verhaallijn kan zijn waardoor het relevant wordt.

uniciteit - De kracht van uniekheid is dat het een eerste blik werpt op iets en een waardering oproept voor de unieke aard van het idee. Lyons schreef dat "uniek zijn overstijgt, zelfs originaliteit" en een gevoel van onvergelijkbaarheid geeft aan het idee of de uitvoering.

Zeer visueel - De visuele kwaliteit van sommige commercials is onmiskenbaar omdat het beelden genereert en op een cinematografische manier afspeelt in de hoofden van kijkers of lezers. Een hoogst visueel verhaal ontvouwt zich onvermijdelijk in een meeslepende weergave van beelden die bijna altijd geassocieerd wordt met hoog-conceptideeën.

Emotionele focus wissen - De emoties opgewekt door high-concept ideeën zijn oer, en er is geen verwarring voor minder boeiende, minder intense emoties. Oorspronkelijke emoties omvatten woede, angst, geluk, haat, jaloezie, vreugde, liefde, woede, verdriet en dergelijke. Lyons benadrukt dat wanneer een idee een duidelijke emotionele focus heeft, "de betrokkenheid sterk, onmiddellijk en intens is".

Universal of Wide Appeal - Hoogwaardige ideeën spreken een breed, divers publiek aan, of een grote maar specifieke nichemarkt. De drijvende krachten achter high-concept-ideeën zijn populariteit, aantrekkingskracht, edgy of trendy.

Komt voort uit de vraag "Wat als" - Een scenario dat een "wat nou als" oriëntatie dient als een haak om de aandacht van de kijker of lezer te vangen en te houden. Typisch, de haak is het meest originele of unieke aspect van het high-concept idee.

bronnen:

Lyons, J. (2015, 20 juni). Anatomie van een premielijn: het beheersen van uitgangspunten en verhaalontwikkeling voor het schrijven van succes. Focal Press.

Lyons, J. (2012, 30 oktober). Story Talk: High Concept-Yes-It betekent eigenlijk iets! Script (Divisie van de Writers Store).


Video Van De Auteur: De Wasstraat 031 - Winkelen, pagina's en lange verhalen

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Humeur opnemen in uw volgende spraak

✔ - Zelfstandig zijn in de recyclingindustrie

✔ - Reis-, maaltijd- en entertainmentuitgaven


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!