Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Omgaan met falen in een franchise-systeem


Er is niets moeilijker om mee om te gaan dan falen.

Voor franchisenemers betekent het falen van hun bedrijf meer dan alleen het verlies van hun investering. Het kan ook het verlies van hun levensonderhoud betekenen. Falen brengt alle emotionele stadia van verlies met zich mee, zoals verlegenheid, hulpeloosheid en woede. Ongeacht of dit gerechtvaardigd is, sommige van de woede franchisenemers voelen zich natuurlijk gericht op de franchisegever en kunnen zelfs leiden tot rechtszaken.

In sommige grotere franchisestelsels kan het verlies van een enkele locatie zo immaterieel zijn dat het vrijwel onopgemerkt zal blijven, terwijl in kleinere systemen het verlies van een enkele franchise potentieel verwoestend kan zijn. Het falen van een enkele franchise zal niet op dezelfde persoonlijke manier voor een franchisegever worden gevoeld als voor de franchise. Het is moeilijk om het verlies van een royalty gelijk te stellen, de vereiste om een ​​negatieve openbaarmaking te doen in Item 20 van het disclosiedocument en slechte validatie van wat de franchise doormaakt.

Maar zakelijk falen is normaal, zelfs in franchising. En iedereen die verwacht dat hij door franchisenemer te worden het risico op falen elimineert, is onrealistisch.

Faalpercentage

Er zijn geen betrouwbare statistieken over franchisefouten. De meeste studies over franchisesuccessen die u vindt, zijn oud en onnauwkeurig, en niemand in franchising zou hen moeten citeren. Veel van de studies over het succespercentage in franchising omvatten alleen die franchisers die toen bestonden, en de franchisenemers van achterhaalde systemen werden zelfs nooit geteld. Zelfs de default rates van SBA die sommige citeren, zijn ook geen goede indicatie voor succes of falen in franchising.

Om het probleem nog groter te maken, heeft nog nooit iemand een universeel aanvaarde definitie van franchisefouten opgesteld. Sommige franchisenemers zijn misschien gewoon met pensioen gegaan of hebben besloten een nieuwe carrière te zoeken. Aan de andere kant werd in sommige onderzoeken de franchise die vóór het einde van de termijn het franchisestelsel verliet, niet als een mislukking geteld, omdat ze het bedrijf verkochten en de locatie niet haar deuren had gesloten. De theorie die hier wordt aangevoerd, is dat als de deuren van de franchise nooit permanent worden gesloten en het bedrijf wordt overgedragen aan een nieuwe eigenaar, het bedrijf nooit echt heeft gefaald.

En hoewel een overdracht vaak niet meer is dan de verkoop van een succesvolle operatie en het afscheid nemen van de eigenaar, kan het ook een goedkope kelderverdieping zijn van een locatie die nog steeds geld verliest.

Ongeacht de oorzaak en ongeacht of het verlies van een franchisegever binnen een of ander mythisch franchisegebiedsgemiddelde valt, moet het verlies van de locatie van een enkele franchisenemer met bezorgdheid worden bekeken door de franchisegever. Het is ook een kans om de redenen voor het falen te begrijpen en de nodige acties te ondernemen om de prestaties van het franchisestelsel te verbeteren.

Oorzaken van falen

Waar het merendeel van de franchisenemer-bezeten eenheden het goed doet, is het falen van een bepaalde franchise waarschijnlijk te wijten aan het management van de onderneming op het niveau van de eenheid. Het niet goed beheren en exploiteren van een bedrijf is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsfaillissement, en in franchising, waar de franchisegever geen controle heeft over het dagelijkse beheer van de activiteiten van de franchisenemer, is er vaak weinig dat de franchisegever kan doen om Voorkom het. Wanneer u de oorzaak van veel bedrijfsmislukkingen onderzoekt, is het zaad van hun vernietiging mogelijk ook terug te vinden in de beslissingen die zijn genomen voordat het bedrijf zelfs maar werd geopend.

Slechte locatieselectie, ontoereikend werkkapitaal en financiële middelen, en buitensporige schuldendienstverplichtingen zijn slechts enkele pre-openingsredenen voor falen.

Maar u kunt niet negeren dat de franchisegever de franchise in het systeem heeft aangeworven en goedgekeurd. Ze trainden de franchise, keurden hun locatie goed, ontwierpen en werkten het franchisestelsel bij, voorzagen de franchise van voortdurende ondersteuning, bepaalden de producten en diensten die de franchise zou verkopen, specificeerden vaak de toeleveringsketen en creëerden de marketingprogramma's die door de franchisenemer werden gebruikt. Niets van dit alles schetst een beeld dat de franchisegever verantwoordelijk was voor de mislukking van de franchisenemer, aangezien de franchisegever de zaak niet voor de franchise beheert; dat is de exclusieve verantwoordelijkheid van de franchisenemer.

Maar het begrijpen waarom een ​​eenheid faalde is de verantwoordelijkheid van de franchisegever. Als een franchisegever niets anders doet, moet hij het falen van een franchisenemer gebruiken als een kans om het franchisestelsel te verbeteren en naar manieren zoeken om de kans te verkleinen dat dit in de toekomst zal gebeuren.

Bepalen waar dingen verkeerd zijn gegaan

Hoe moeten franchisegevers een forensisch onderzoek uitvoeren naar het falen van een franchisenemer?

  • Ga terug naar het wervingsbestand van de franchisenemer en bekijk de toepassing. Zou de potentiële franchisenemer voldoen aan uw huidige criteria voor toekomstige franchisenemers? Heb je ze een franchise verkocht of heb je ze als franchise geselecteerd?
  • Bekijk de financiën van de franchisenemer. Waren ze toegestaan ​​om teveel schulden te nemen gezien de verwachte cashflow? Was uw informatie over de verwachte kasstroom van de eenheid op dat moment juist? Is uw informatie beter vandaag?
  • Begrijp hoe uw rekruteringsproces werkt. Als u meerdere franchiseverkopers hebt, gebruikmaakt van de diensten van een franchisemakelaar of een gebiedsvertegenwoordigende structuur gebruikt, is er een verband tussen de mislukkingen van franchisenemers en wie heeft de franchise in het systeem ingebracht? Volgt u dit soort informatie? Als er een correlatie bestaat, zou u moeten weten waarom. Je doel is om een ​​duurzaam franchisesysteem te hebben en als een van je rekruteringspersoneel een hoog percentage mislukte kandidaten heeft, moet je begrijpen waarom.

  • Controleer de prestaties van de franchisenemer en uw communicatiebibliotheek met hen. Bekijk uw veldrapporten, actieplannen, brieven, e-mails en telefoonlogboeken en begrijp de problemen die tijdens de franchise in werking waren. Hoe heeft uw systeem met elk probleem te maken gehad? Heb je genoeg gedaan, en waren er andere alternatieve benaderingen beschikbaar? Zijn uw buitendienstmedewerkers opgeleid en ervaren in het bedrijf waar zij advies over geven? Bezoeken of werken ze met franchisenemers volgens een passend schema, of bezoeken ze alle franchisenemers op basis van een aantal kalendergestuurde bezoeken?

  • Praat met uw managementteam en bekijk hun mening over de franchise. Wat waren de problemen waarmee de franchise werd geconfronteerd, en hebben zij deze kwesties en de franchise op passende wijze aangepakt? Interview met het hoofdkantoor en buitendienstmedewerkers die met de franchise hebben gewerkt. Ze zullen waarschijnlijk het beste inzicht hebben in wat er is gebeurd en mogelijk een aantal van de oplossingen bevatten.
  • Heb een exit-interview met de franchise - maar spreek eerst met uw advocaat, aangezien sommige advocaten zich zorgen maken over exitinterviews. Maar onthoud dat terwijl de rol van uw advocaat is om u te begeleiden bij juridische kwesties en advies te geven om u te helpen wettelijke risico's te verminderen, het uw rol is om het franchisestelsel te beheren. Exitinterviews zijn belangrijk en hoewel dit misschien niet de meest aangename gesprekken zijn en soms zelfs een juridisch risico lopen, hebben bestaande franchisenemers mogelijk een uniek perspectief dat u hoort. Een goed gestructureerd exit-interview is de moeite waard.

  • Bespreek de mislukking met andere franchisenemers die op de hoogte zijn van de activiteiten van de franchisenemer en opnieuw, na een gesprek met uw juridisch adviseur, overweeg om uw franchisenemer advies te gebruiken als onderdeel van uw forensische analyse.

Zodra u de benodigde informatie hebt gekregen om te begrijpen waarom de franchise is mislukt, moet u tijd reserveren tijdens uw volgende managementvergadering of een vergadering plannen om uw team te ondervragen over wat u hebt geleerd. Het is essentieel voor u om enkele eerlijke conclusies te trekken over waarom de franchise faalde. Bespreek manieren om systeemprocessen te verbeteren die de kans op mislukken van de franchisenemer hebben voorkomen of verminderd. Neem bezit van het probleem als dat is waar uw onderzoek u heeft genomen en leer.

Behandel elke sluiting van een franchisenemer als belangrijk en onderneem de nodige stappen om eventuele systeemgebreken aan te pakken.

Soms zijn een overvloed aan franchiseverkoop en een laag uitvalpercentage een indicatie van wat u zou verwachten - een geweldig franchisestelsel. Soms, met nieuwere systemen, kan dit alleen maar duiden op een geweldig recruteringsteam voor franchisenemers.

Elke franchisegever moet regelmatig de prestaties van zijn franchisenemers op de voet volgen. Franchisegevers moeten weten of hun franchisenemers een rendement op hun investering behalen en voldoende cashflow hebben om hun schulden af ​​te lossen. Op routinematige basis moeten franchisegevers zich richten op het feit of hun franchisenemers voldoende inkomsten genereren om de kost te verdienen en voor hun gezin te zorgen. Het is belangrijk te weten of uw systeem voldoet aan de merknormen voor consumenten, maar ook of het aan zijn merkbelofte aan franchisenemers voldoet.

Franchisenemer faalt zelden onmiddellijk. Regelmatig toezicht houden op de prestaties van de unit, eerlijk begrijpen waarom eenheden falen en vervolgens aanpassingen aan uw systeem maken, is belangrijk. Om een ​​duurzaam franchisesysteem te bereiken, moet u tijdig actie ondernemen om storingen van de unit te voorkomen.

Nog een ding

Nog een laatste, maar heel belangrijk punt. Franchising wordt vaak omschreven als een "glazen huis" - elke franchise bekijkt hoe franchisegevers met bepaalde situaties omgaan of problemen aanpakken wanneer ze opduiken. Er is niets gevoeligers voor andere franchisenemers dan begrijpen hoe u werkt met een van hun mede-franchisenemers wanneer zij op hun zwakste punt zijn.

Bestaande franchisenemers moeten met waardigheid worden behandeld. Waar mogelijk moeten franchisegevers de bestaande franchisenemer helpen zijn bedrijf te verlaten met het maximale bedrag van het eigen vermogen dat zij in hun bedrijf hebben ontwikkeld vóór het verstrijken of beëindigen. Een focus op het verbeteren van de exitwaarde van een bestaande franchisenemer zal dividend uitkeren over hoe u wordt bekeken door de andere franchisenemers in het systeem en zal de bestaande franchise toestaan ​​om, zelfs in een slechte situatie, uw systeem in een positiever licht te zien.


Video Van De Auteur: Het mobiel digitaal wedstrijdformulier

Gerelateerde Artikelen:

✔ - De moeren en bouten van de AP-stijl van schrijven

✔ - The 6 Basics Tenets of New Jersey's Waarborgwet

✔ - Beïnvloeders kunnen uw partnerprogramma promoten


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!