Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Bepaal de marge ratio's in de operationele winst


De bedrijfswinstmarge is een type rentabiliteitsratio die bekend staat als een marge-ratio. U kunt de inputs vinden die u nodig hebt voor het berekenen van de bedrijfswinstmarge van een bedrijf op de resultatenrekening.

De bedrijfswinstmarge van een bedrijf geeft aan hoe goed de activiteiten van het bedrijf bijdragen aan de winstgevendheid. Zo maakt een bedrijf met een substantiële winstmarge meer geld op elke dollar aan omzet dan een bedrijf met een smalle winstmarge. Lees verder om te zien hoe u de winstmarge-ratio berekent en de waarde van de berekening beoordeelt.

Berekening van de operationele winstmarge-ratio

Om de bedrijfswinstmarge van een bedrijf te berekenen, verdeel het bedrijfsresultaat door zijn netto-omzet:

Operationele winstmarge = bedrijfsresultaat / omzet

In sommige gevallen gaat het bedrijfsresultaat naar de naam Winst vóór inkomsten en belastingen (EBIT). Het bedrijfsresultaat of de EBIT is gelijk aan het inkomen dat overblijft na het aftrekken van alle bedrijfskosten en overheadkosten, zoals verkoopkosten, administratiekosten en kosten van verkochte goederen (COGS):

Bedrijfsresultaat (EBIT) = Bruto inkomen - (bedrijfskosten + afschrijvings- en amortisatie-uitgaven)

Bereken de bedrijfswinstmarge van een bedrijf met behulp van de volgende stappen:

  1. Zoek het bedrijfsresultaat (EBIT) van het bedrijf door de operationele kosten, toegerekende afschrijvingen en afschrijvingsbedragen in mindering te brengen op het bruto-inkomen.
  2. Zoek de netto-omzet van het bedrijf. Dit vereist geen berekening omdat de omzet die in de winst-en-verliesrekening van de onderneming wordt getoond, de netto-omzet is. Als om welke reden dan ook dat cijfer niet beschikbaar is, kunt u de netto-omzet berekenen door van de bruto-omzet van het bedrijf de verkoopaangiften, correcties voor beschadigde goederen en eventuele aangeboden verkoopkortingen af ​​te trekken.
  3. Zoek de bedrijfswinstmarge van het bedrijf door het bedrijfsresultaat te delen door de netto-omzet.

Een voorbeeld van de ratioberekening

Stel dat een bedrijf een bruto-omzet van $ 20 miljoen heeft en de kosten van verkochte goederen plus operationele kosten van $ 15,4 miljoen. Daarom zou het bedrijfsresultaat gelijk zijn aan $ 20 miljoen bruto inkomen minus $ 15,4 miljoen aan totale uitgaven, wat een resultaat van $ 4,6 miljoen in het bedrijfsresultaat oplevert.

Het delen van het bedrijfsresultaat van dit bedrijf van $ 4,6 miljoen door de netto-omzet van $ 20 miljoen is gelijk aan een operationele winstmarge van 23 of 23 procent.

De significantie van de operationele winstmarge

De operationele winstmarge ratio is een nuttige indicator voor de financiële gezondheid van een bedrijf. Om de winstmarge van een bedrijf op een nuttige manier te interpreteren, moet u het echter vergelijken met andere vergelijkbare bedrijven.

Een bedrijf met een ratio van 8 procent waarvan de concurrenten gemiddeld meer dan 10 procent gemiddeld meer financieel risico lopen dan een ander bedrijf met dezelfde ratio waarvan de concurrenten gemiddeld 7 procent zijn. Niettemin zijn bedrijven met hoge ratio's voor de operationele winstmarge over het algemeen:

  • Beter in staat om te betalen voor hun vaste kosten en rente op schulden
  • Beter in staat om economische recessies te overleven
  • Meer concurrerend omdat ze lagere prijzen dan de concurrentie kunnen aanbieden vanwege hun hogere winstmarge

De operationele winstmarge ratio biedt een manier om te bepalen hoe goed het bedrijfsmodel van een bedrijf werkt in vergelijking met zijn concurrenten. Het dient als een brede, maar nuttige indicator voor de efficiëntie van een bedrijf.

Beperkingen van de ratio

De operationele winstmarge-ratio heeft hetzelfde probleem als veel ratio's, omdat het niet veel waarde biedt als een op zichzelf staande berekening. De ratio krijgt zin wanneer deze wordt vergeleken met dezelfde verhouding van voorgaande perioden, zodat deze kan aangeven of het bedrijf verbetert of niet.

Bovendien kunt u leren hoe een bedrijf het doet tegen zijn concurrenten en binnen zijn branche door de operationele marge-ratio's van vergelijkbare bedrijven en het branchegemiddelde te vergelijken.

Een andere beperking van de ratio is het verkeerde resultaat dat u zou kunnen behalen als u onjuiste boekhoudgegevens of financiële overzichten gebruikt die zijn opgesteld met behulp van inconsistente accountingstandaarden.

De operationele marge-ratio houdt ook geen rekening met kwalitatieve informatie over een bedrijf en geeft ook geen indicatie van de waarschijnlijkheid van toekomstige resultaten.


Video Van De Auteur: EBIT and EBITDA explained simply

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Aandelenkosten en effecten op de toeleveringsketen

✔ - Digitale marketingstrategieën voor kleine bedrijven

✔ - Juridische gevolgen van het niet tijdig betalen van werknemers


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!