Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Winst per aandeel Definitie, berekening en gebruik

De EPS van een bedrijf biedt een fundamentele financiële evaluatietool


De winst per aandeel of winst per aandeel is een fundamentele maatstaf voor de gezondheid en winstgevendheid van elke onderneming. Het EPS-cijfer geeft antwoord op deze belangrijke vraag: wat was de gerapporteerde winst voor elk aandelenaandeel van het bedrijf?

De winst per aandeel (EPS) berekening

De berekening van de gewone winst per aandeel is vrij eenvoudig. Het is het totale nettoresultaat beschikbaar voor gewone aandeelhouders, gedeeld door het totale aantal uitstaande gewone aandelen.

  • Winst per aandeel (EPS) = Netto-inkomen beschikbaar voor gewone aandeelhouders / uitstaand aantal gewone aandelen

Netto-inkomen zoals het hier en in bijna alle financiële berekeningen wordt gebruikt, wordt gedefinieerd als de som van alle opbrengsten minus alle kosten, inclusief operationele en beheerkosten, afschrijvingen, rente, belastingen en dividenden betaald op preferente aandelen.

Tenzij anders vermeld, wordt verondersteld dat alle relevante gegevens, inclusief EPS, betrekking hebben op het fiscale jaar van de onderneming - die al dan niet op 1 januari van start kunnen gaan. Het is ook gebruikelijk om alle niet-cumulatieve preferente stockdividenden die worden aangegeven af ​​te trekken van het nettoresultaat (ongeacht of of niet betaald tijdens het boekjaar) en het totale bedrag na belastingen van preferente stockdividenden.

Het aantal uitstaande gewone aandelen is nauwkeuriger gebaseerd op een gewogen gemiddelde van de uitstaande gewone aandelen aangezien het totale aantal aandelen in de loop van het jaar verandert voor de meeste beursgenoteerde ondernemingen.

Voor het EPS-cijfer dat nuttig is, hoeft u echter geen van deze meer verfijnde berekeningen uit te voeren. Omdat ze voor alle bedrijven evenveel gelden, kunt u met het EPS-cijfer dat u online of in financiële nieuwsverslagen voor elk bedrijf krijgt, de resultaten van dit bedrijf vergelijken met de resultaten van anderen zonder dat u op de details van de wiskunde ingaat.

EPS gebruiken als een evaluatietool

Eenvoudig genomen zonder vergelijkende evaluaties, zegt EPS niet hoezeer de bekendheid ervan in het financiële nieuws ertoe kan leiden dat u gelooft. In vergelijking hiermee kan EPS echter waardevol zijn. Hoewel een grondige verkenning van de betekenis en het nut van EPS buiten het bestek van dit artikel valt, zijn hier enkele fundamentele overwegingen bij het gebruik van EPS:

  1. Het EPS-cijfer is zinloos totdat u EPS in verband brengt met de aandelenkoers. Wanneer u de aandelenkoers door de winst per aandeel deelt, krijgt u de prijs / winstverhouding (P / E), een van de meest gebruikte en gerespecteerde financiële instrumenten. Het is dat essentiële "waar voor je geld" -figuur dat je vertelt wat je krijgt voor je beleggingsdollar.
  2. Zowel EPS als P / E kunnen het best worden gebruikt om vragen te beantwoorden zoals hoe goed doet dit bedrijf het in vergelijking met andere bedrijven van vergelijkbare omvang die in dezelfde financiële sector concurreren? wat zijn de patronen voor EPS en P / E over opeenvolgende kwartalen? Op zich betekent een EPS van $ 4,00 niet veel. Maar als je leert dat het $ 4,00 EPS-cijfer in opeenvolgende kwartalen is gegroeid van een $ 3,35 EPS een jaar geleden, dan vertel je dat best een beetje. Als het over opeenvolgende kwartalen afneemt, onthult dat ook nuttige informatie over het bedrijf en suggereert dat het misschien geen veelbelovende investering is.

  1. Het enige EPS-cijfer dat de meeste aandacht krijgt, is de EPS-aankondiging in het laatste inkomstenrapport van het bedrijf in vergelijking met de eerdere voorlopige aankondiging van geprojecteerde inkomsten van het bedrijf. Er wordt hier een beetje gamen gespeeld - bedrijven maken soms bewust een openbare aankondiging van de geprojecteerde inkomsten die minder is dan de interne analyse van het bedrijf, omdat dit de financiële pers ertoe brengt te verklaren dat de inkomsten van het bedrijf de schattingen verslaan. aandelenprijs, althans tijdelijk, maar u kunt niet te veel van een bescheiden stijging van de aangekondigde EPS ten opzichte van de eerdere schatting maken, het is een beetje een truc, maar een werkelijke winst per aandeel die lager is dan de geschatte schatting kan duiden op een bedrijf dat op weg naar problemen. En een bedrijf dat vertragingen de EPS-aankondiging is meestal een bedrijf dat al in de problemen zit.


Video Van De Auteur: Balans en eigen vermogen NV voor en na winstverdeling - (M&O uitleg)

Gerelateerde Artikelen:

✔ - De 8 beste herenkleding broek voor 2019

✔ - Wat gebeurt er als u geen zakelijke inkomstenbelastingen betaalt

✔ - Wat is een Captive Insurance Company?


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!