Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Electronic Data Interchange (EDI) Overzicht van transacties

De basisprincipes van EDI en hoe u het voor uw bedrijf kunt gebruiken


Als u met inkoop of verkoop werkt, zult u onvermijdelijk EDI-transacties tegenkomen. Electronic Data Interchange, vaak verkort tot EDI, is een standaardformaat voor het uitwisselen van bedrijfsgegevens.

EDI-transacties zijn een soort elektronische handel die bedrijven gebruiken voor transacties, zoals wanneer een bedrijf een bestelling elektronisch wil verzenden naar een andere. EDI-transacties zijn ontworpen om onafhankelijk te zijn van de communicatie die door bedrijven wordt gebruikt of de softwaretechnologie die de EDI-gegevens genereert.

EDI-indelingen

EDI werkt op basis van standaarden die bepalen hoe elk bericht moet worden opgemaakt.

Er zijn vier EDI-standaarden: UN / EDIFACT, de enige internationaal erkende standaard die meestal buiten Noord-Amerika wordt gebruikt; ANSI ASC X12, gebruikt in Noord-Amerika, TRADACOM, gebruikt door Britse retailbedrijven en ODETTE, dat wordt gebruikt door Europese autofabrikanten.

De implementatie van EDI is belangrijk voor bedrijven omdat het de kosten van het verzenden van documenten aanzienlijk kan verminderen.

EDI-kosten versus voordelen

Voor een papieren inkooporder zijn middelen nodig om het document af te drukken, te faxen of door te sturen naar de leverancier. EDI verzendt automatisch het elektronische document naar de leverancier, waardoor de kosten voor het verzenden van de bestelling worden verlaagd. Er zijn studies uitgevoerd naar de kostenbesparingen bij het implementeren van EDI, waaronder een rapport van de Aberdeen-groep in 2008, waarin werd benadrukt dat het in de VS $ 37,45 kostte om een ​​papieren PO te produceren en te verzenden, terwijl het slechts $ 23,83 kostte om het met EDI te verzenden.

Niet alle bedrijven gebruiken EDI. Er zijn kosten verbonden aan het implementeren en onderhouden van de technologie die vereist is voor het uitvoeren van EDI. Elke handelspartner waartoe een bedrijf EDI wil gebruiken, heeft mogelijk middelen nodig om op te zetten en dit kan voor kleinere bedrijven of bedrijven kostenefficitief zijn zonder technische hulpmiddelen.

Sommige bedrijven die beweren EDI te gebruiken, kunnen orders elektronisch ontvangen, maar kunnen die orders niet automatisch in hun verkoopsystemen laden. De EDI-orders worden afgedrukt en handmatig in hun computersystemen ingevoerd.

Deze situatie is gebruikelijk wanneer bedrijven verouderde bestelsystemen hebben die niet in staat zijn om EDI-orders te accepteren of te genereren.

EDI Hoe het werkt

Er zijn een aantal manieren waarop EDI-berichten worden verzonden tussen handelspartners. De meest gebruikte methode was om een ​​value-added netwerk of VAN te gebruiken. Hierdoor konden bedrijven een verzending verzenden die vervolgens door de VAN werd beoordeeld en vervolgens naar de juiste ontvanger werd verzonden.

Meer recentelijk werd een nieuwe methode voor EDI-transmissie gebruikt. Dit wordt AS2 genoemd, wat staat voor Applicability Statement 2 en werd verdedigd door Wal-Mart, die van al zijn leveranciers eist deze methode te gebruiken. Met behulp van AS2 worden de EDI-documenten over het internet verzonden en de beveiliging van het document wordt bereikt door codering en het gebruik van digitale certificaten.

Er zijn tientallen EDI-documenten die door een bedrijf en hun handelspartners kunnen worden geïmplementeerd. Onder de ANSI ASC X12-standaard maken EDI-documenten deel uit van een reeks, bijvoorbeeld een orderserie, een opslagserie of een financiële reeks.

Daarnaast een aantal series die betrekking hebben op specifieke branches zoals overheid, verzekeringen, hypotheken en automotive.

Veel bedrijven zullen slechts een klein aantal EDI-documenten met hun handelspartners implementeren, meestal in de bestelreeks, material handling-serie en de leveringsserie.

Een bedrijf dat EDI tussen zichzelf en een extern logistiek bedrijf implementeert, mag bijvoorbeeld slechts vijf EDI-documenten implementeren, zoals een EDI 940 voor een magazijntransportbestelling, EDI 943 voor een advies voor verzending van magazijnvoorraadoverdrachten, EDI 944 voor een magazijnvoorraadoverdracht ontvangstbevestigingsadvies, EDI 945 voor een magazijnverzendingadvies en EDI 947 voor advies voor aanpassing van magazijninventaris.

Veelgebruikte EDI-transacties in supply chain

753 Verzoek om routeringsinstructies

754 Routing-instructies

816 Organisatorische relaties

818 Commissieverklaringsverslag

830 Planningsschema met vrijgavemogelijkheid

832 Prijs / verkoopcatalogus

840 Verzoek om een ​​offerte

841 Specificaties / Technische informatie

842 Non-conformiteitsrapport

843 Reactie op aanvraag van een offerte

845 Prijsautorisatie Bevestiging / status

846 Inventarisatieonderzoek / Advies

847 Materiaalclaim

848 Veiligheidsinformatieblad

850 Inkooporder

851 Asset Schedule

852 Productactiviteitsgegevens

853 Routing en Carrier Instructie

855 Aankooporderbevestiging

856 Kennisgeving van het schip / manifest

857 Kennisgeving over verzending en facturering

860 Verzoek tot inkooporder gewijzigd - koper gestart

861 Advies ontvangen / acceptatiebewijs

862 Verzendschema

863 Rapport met testresultaten

865 Bestelbon Bevestiging / aanvraag wijzigen - Verkoper gestart

866 Productieserie

869 Statusbevraging bestelling

870 Orderstatusrapport

873 Commodity Movement Services

874 Commodity Movement Services-reactie

878 Productautorisatie / de-autorisatie

879 Prijsinformatie

882 Directe weergave Leveringsoverzichtsinformatie

885 Kenmerken retailrekening

888 artikelonderhoud

889 Promotie Aankondiging

890 Contract- en kortingbeheer

893 Item Informatie Verzoek

895 Bezorgen / retourneren Bevestiging of aanpassing

Verzendorder voor 940 magazijn

943 Magazijnvoorraadoverdracht Verzendadvies

944 Magazijnvoorraadadministratie-advies

945 Magazijn verzendadvies

947 Advies magazijnaanpassing magazijn


Video Van De Auteur: SRC EDI Services

Gerelateerde Artikelen:

✔ - 5 Redenen om uw boekhoudstrategie te heroverwegen

✔ - Wat is kapitaalstructuur voor kleine bedrijven?

✔ - Supply Chain voor de Non-Supply Chain Manager


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!