Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Guy Kawasaki legt de kunst van het begin uit met 10 zakelijke tips


Guy Kawasaki maakte naam in de jaren tachtig van de vorige eeuw als de evangelist die hielp bij de lancering van de Macintosh-computer. Als oprichter en CEO van Garage Technology Ventures heeft hij zijn ideeën getest en bewezen met tientallen startups. Hij is de auteur van meer dan een half dozijn zakelijke boeken, waaronder Regels voor revolutionairen, De droom verkopen en Hoe je je concurrentie gek kunt maken.

We hadden onlangs het voorrecht om een ​​presentatie bij te wonen van Mr. Kawasaki in zijn nieuwste boek, De kunst van het begin: de in de tijd geteste, door gevechten verharde gids voor iedereen die iets begint.

Hij is een enorm vermakelijke spreker - grappig, oneerbiedig en bovenal inzichtelijk. Hij bouwde zijn presentatie rond zijn top tien tips voor iedereen die iets startte - ondernemers, intrapreneurs, non-profit ventures. We delen ze hier met je, samen met enkele van zijn favoriete quips die je niet in het boek zult vinden.

1. Maak betekenis

Richt je op het maken van betekenis, niet op geld. Als uw visie voor uw bedrijf is om het te laten groeien, om het naar een groot bedrijf te bladeren of om het openbaar te maken en uit te betalen, "u bent ten dode opgeschreven". Kawasaki zegt dat grote bedrijven zijn gebouwd rond een van de drie soorten betekenis:

 1. Verhoog de kwaliteit van het leven. Maak mensen productiever of hun leven gemakkelijker of leuker.
 2. Precies een fout. Een variant op het bovenstaande. Maak deel uit van de oplossing, geen deel van het probleem.
 3. Voorkom het einde van iets goeds. Behoud iets klassieks of historischs. Red de walvissen.

2. Maak Mantra

Kawasaki nam een ​​grap op zakelijke missieverklaringen door Wendy's missie te laten zien:

Onze leidende missie is het leveren van producten en diensten van superieure kwaliteit voor onze klanten en gemeenschappen door middel van leiderschap, innovatie en partnerschappen.

"Ik hou van Wendy's," zei hij, "maar ik had geen idee dat elke keer dat ik daar eet, ik daaraan deelneem." Hij zegt dat als je een generieke missie wilt creëren, je jezelf tienduizenden dollars kunt besparen voor een retraite, facilitators, enz. Met de Dilbert Mission Statement Generator.

In plaats daarvan raadt Kawasaki aan om een ​​eenvoudige mantra te bedenken, bij voorkeur drie woorden of minder, die bondig uw kernwaarden beschrijft. Enkele voorbeelden die hij gaf:

 • Wendy's: "Gezond fastfood"
 • FedEx: "Peace of mind"
 • Nike: "Authentieke atletische prestaties"
 • Guy Kawasaki: "Machtigen van ondernemers"

3. Spring naar de volgende curve

Grote bedrijven worden niet gemaakt wanneer een boekhandelaar zegt: "We gaan de manier veranderen waarop boeken worden verkocht." In plaats van 250.000 titels te dragen, gaan we 275.000 dragen. " Grote bedrijven worden gemaakt als je zegt: "In plaats van 250.000 titels gaan we 2,5 miljoen meenemen." Dan heb je Amazon. Hij biedt drie tips om dit te doen:

 1. Start je hersens opnieuw op. Je moet oude gedragspatronen doorbreken om nieuwe te adopteren. (Vermijd ook analyse verlamming).
 2. Dood de contante koeien. De voor de hand liggende zijn de externe - de dominante concurrenten in de ruimte. Als je ze verslaat, versla je ook de anderen. De niet-zo voor de hand liggende zijn echter de interne. Dit is vooral van toepassing bij het lanceren van een nieuw product binnen een bestaand bedrijf. Apple moest bijvoorbeeld de Apple II doden om plaats te maken voor de Macintosh. Ze hadden het kunnen blijven melken, maar ze zouden uiteindelijk door alle anderen zijn opgegeven. Ruim het oude op om plaats te maken voor het nieuwe.
 1. Mensen polariseren. Je kunt niet iedereen behagen. Het is beter om een ​​klein, fel loyaal klantenbestand te hebben dan om een ​​middelmatig product te maken dat snel vervaagt in vergetelheid. Enkele voorbeelden die hij gaf waren de Macintosh, Harley-Davidson, Tivo en de Scion XP (mensen onder de 25 kijken ernaar en zeggen: "Hé, gave auto!" Mensen ouder dan 25 kijken ernaar en zeggen: "Het moet ontworpen zijn door iemand die is ontslagen bij Volvo. ")

4. Ga aan de slag

Raak niet verstrikt in "analyse verlamming". Enkele tips om je vooruit te helpen:

 • Typ niet, prototype. Er zijn twee soorten ondernemers, zegt hij. De ene soort denkt dat Microsoft Office de geweldige app is voor ondernemers. U schrijft uw bedrijfsplan, u maakt voorspellingspreadsheets, u maakt PowerPoint-presentaties voor klanten en investeerders, enz. De andere soort gebruikt AutoCAD om het product te ontwerpen, een compilator om de code te schrijven, enz. - wat het ook kost om te beginnen met het maken van het product.
 • Maak je geen zorgen, wees waardeloos. Voltaire zei ooit: "Het beste is de vijand van het goede." Als bedrijven zouden wachten om een ​​product volledig te perfectioneren voordat ze het vrijgeven, zouden ze er nooit iets uithalen. Het is OK als je versie 1.0 een beetje ruw is aan de randen, zolang deze maar waarde creëert voor klanten. Hij zegt natuurlijk: "Dit is niet van toepassing als je medische apparatuur ontwikkelt."
 • Vind soulmates. "Elke jonge visionair heeft toezicht van volwassenen nodig", grapt hij. Achter elke Bill Gates zit een Steve Ballmer. Achter Steve Jobs is een Steve Wozniak. Stel een managementteam samen dat uw visie en uw enthousiasme deelt, maar een aanvulling vormt op uw zwakheden met hun sterke punten.

5. Niche Thyself

In het ideale geval creëer je iets dat zowel van grote waarde is voor klanten als dat weinig andere doen. Als u rekening houdt met uniciteit en waardecreatie als de twee parameters, hebt u vier kwadranten:

 • Hoge waarde, lage uniciteit - Je speelt op prijs.
 • Lage waarde, hoge uniciteit - Dit is wat hij het "domme" kwadrant noemt. Het maakt niet uit of u geen concurrentie hebt als niemand uw product wil kopen.
 • Lage waarde, lage uniciteit - Het "dotcom" -kwadrant. Op een gegeven moment zei iemand: "We gaan veranderen hoe mensen hondenvoer kopen, we gaan het online verkopen, we zullen de tussenpersoon verwijderen en mensen zullen het goedkoper kunnen kopen." Maar ze vergaten één ding: hondenvoer is zwaar. Het bespaarde geld werd gecompenseerd door hoge verzendkosten. Het gekke is niet dat een bedrijf dit niet besefte, maar dat op een gegeven moment16 bedrijven waren hondenvoer online aan het verkopen. Natuurlijk zijn de meeste van hen niet langer actief - geen grote verrassing.
 • Hoge waarde, hoge uniciteit - Hier verdien je geld, marges en betekenis.

6. Laat een honderd bloemen bloeien

Je beste klanten zijn misschien niet wie je verwacht dat ze zijn, en hoe goed je ook bent, het maakt niet uit hoeveel marktonderzoek je doet, je kunt niet perfect voorspellen wat er in de echte wereld zal gebeuren. Kawasaki suggereert het volgende:

 • Velden zaaien, geen venstervakken. Niche-positionering is van cruciaal belang, maar verspreid uw boodschap zo veel als mogelijk, net als uw budget dat toelaat. Versmal uw marketingboodschap te veel en u mist mogelijk een markt waarvan u niet eens wist dat deze bestond.
 • Zoek naar agnostici, geen atheïsten. Iedereen wil die 'selectieklanten' hebben, maar grote bedrijven zijn meestal resistent tegen die ideeën die 'de trend doorkruisen'. Vind de early adopters die open staan ​​voor nieuwe ideeën en de grote vissen redden voor later.
 • Wees niet trots. Wees niet verrast wanneer de mensen die uw product kopen niet uw beoogde doelmarkt zijn. Zoek in plaats daarvan waarom ze het kopen en profiteer van je nieuwe geluk.

7. Volg de 10/20/30 regel

Gebruik bij het maken van presentaties voor klanten of investeerders:

 • 10 dia's - Niet 50 zoals de meeste mensen doen
 • 20 minuten - Je hebt misschien een uur, maar sommige mensen zullen te laat zijn, anderen kunnen vroeg weggaan en je wilt voldoende tijd voor Q & A.
 • 30 punt lettertype - Als u een klein lettertype gebruikt, betekent dit meestal dat u veel tekst probeert te gebruiken, wat inhoudt dat u een waardeloze spreker bent (wat de meeste technische bedrijfs-CEO's zijn, zegt hij). Waarom? Omdat ze niet oefenen.

8. Huur geïnfecteerde mensen in

Huur mensen in die net zo gepassioneerd zijn over uw product als u bent (of op zijn minst dichtbij).

 • Negeer het irrelevante. Een gedeelde passie is veel belangrijker dan onderwijs of relevante werkervaring. Deze werknemers zullen loyaler en gemotiveerder zijn. Kawasaki werkte zelf bij een juwelier die "diamanten telt" toen hij bij Apple aan de slag ging. Maar, zegt hij, de eerste keer dat hij de Macintosh zag, kreeg hij tranen in zijn ogen. Dat maakte hem meer gekwalificeerd voor de baan dan wie dan ook.
 • Huur beter dan jezelf. "A" -spelers huren "A +" -spelers in, maar "B" -spelers huren "C", "C" huren "D", enz. In, wat leidt tot wat hij een "bozo-explosie" noemt. Huur mensen in die je slim laten lijken om ze aan te nemen, niet in vergelijking met hen.
 • Doe het winkelcentrum testen. Stel je voor dat je een recent geïnterviewde kandidaat op een afstand in het winkelcentrum ziet. Doe je…
  • ... direct naar hen toe lopen, hen vertellen hoe goed het bedrijf is en hen aanmoedigen om aan boord te komen?
  • ... denk dat het een grote plaats is en misschien kom je ze tegen, misschien niet?
  • ... opzettelijk vermijden?
  Als je een ander antwoord hebt dan de eerste, huur ze dan niet in.

9. Belemmeringen voor adoptie verlagen

Maak het mensen gemakkelijk om uw product te kopen en te gebruiken:

 • Maak de leercurve plat. Goede producten moeten intuïtief zijn om te gebruiken zonder naar een handleiding te hoeven verwijzen of een les te volgen. Weet u bijvoorbeeld hoe u de klok op uw videorecorder instelt? Waarom is dat zelfs een uitdaging?
 • Vraag mensen niet om iets te doen wat je niet zou doen. Hoewel zijn voorbeeld van een nucleaire muizenval (dat je naar Utah moet rijden om het afval weg te gooien) een beetje vergezocht was, kwam zijn verhaal over de Kawai Hyatt Regency dicht bij hem. In dat hotel zijn op elke verdieping gratis wasmachines. Mensen willen niet meerdere dollars betalen om resortkleding te wassen, vooral als ze al $ 250 per nacht voor de kamer betalen!
 • Omarm je evangelisten. Of ze nu uw werknemers of uw klanten zijn, neem ze op in alles wat u doet. Doe alles wat je kunt om ze een stem te geven. Het zijn je allerbeste marketing.

10. Laat de Bozos je niet vermalen

Sommige bozos zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn knorrige, cynische mensen die al je ideeën neerschieten. Maar pas op voor de "succesvolle boze" die een mooi pak draagt. "Mensen stellen 'rijk' automatisch gelijk aan 'slim' ', zegt hij. "Dat is een grote dialectische sprong." Vaak kunnen zeer succesvolle mensen de volgende curve niet omarmen.

Nadat hij gewezen had op een of andere beroemde dwaasheid van de tech-industrie, vertelde hij zijn eigen persoonlijke bozeverhaal. Op een gegeven moment wees hij een sollicitatiegesprek af om de CEO van een start-up in Silicon Valley te worden, met de woorden: "Het is te ver om te rijden en ik zie niet hoe het een bedrijf kan zijn." Het bedrijf? Yahoo. Kawasaki cijfers die beslissing kostte hem ongeveer $ 2 miljard.

"Ik heb daar al tien jaar over nagedacht," zei hij. "En weet je wat? Ik heb de juiste beslissing genomen, ik heb veel tijd doorgebracht met mijn vrouw en zoons toen ze jong waren. Ik wilde niet dat ze opgroeiden, naar de universiteit gaan en uiteindelijk afvragen wie ze zijn andere was. "

"Dat verklaart de eerste miljard," grapte hij. "De tweede miljard maakt me nog steeds kwaad."

Kawasaki eindigde met een Q & A-sessie. De eerste vraag uit de parachute was: "Wat is het volgende grote ding?" Zijn antwoord: "Ik ben een marketeer, geen visionair, ik kan het idee zien en zeggen of het zal verkopen of niet. Als ik wist wat het volgende grote ding was, zou ik het doen of het financieren. En ik zou dit publiek zeker niet vertellen. '

Met dank aan Texchange, de organisatoren van het evenement. Ga naar GuyKawasaki.com voor meer informatie over Guy Kawasaki, waaronder een gratis uittreksel uit het boek, een IQ-test voor ondernemers en meer.


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Hoe u uw bedrijf kunt financieren via een privéplaatsing

✔ - Wat uw website nodig heeft voor betere mobiele prestaties

✔ - Een bedrijf starten in Alberta - bedrijfsregistratie


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!