Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Hardhouten vloeren: de basis


Met de toegenomen populariteit van porseleinen tegels, luxe vinyl en plastic laminaten, die nu allemaal kunnen worden vervaardigd om er opvallend veel op hout te lijken, is echte hardhouten vloeren de laatste jaren iets minder vaak voorgekomen. Maar echte hardhouten vloeren blijven een premium vloermateriaal dat nog steeds de voorkeur geniet wanneer een echt authentieke look vereist is. Het doel van nieuwere vloerproducten is immers om op hout te lijken - niemand ontwikkelt een vloerbedekking met als doel om het op plastic te laten lijken.

Solid Hardwood vs. Engineered Wood

Een vloer die massief hardhout lijkt, kan precies dat zijn: massieve planken van hardhout zoals eik, esdoorn, berk of mahonie die samen passen met messing-en-groefverbindingen en spijkers. Maar het is even waarschijnlijk dat de vloer is gemaakt met een vorm van bewerkt hout-planken die zijn vervaardigd door een dunne laag echt hardhout te verlijmen over 5 tot 7 dunne lagen triplex gelijmd samen met de vezelrichting afgewisseld van laag naar laag. Deze constructie geeft geconstrueerde houten vloeren opmerkelijke stabiliteit en is bestand tegen kromtrekken.

Voordelen van massieve hardhouten vloeren zijn onder andere:

 • Kan meerdere keren worden geschuurd en afgewerkt gedurende de levensduur van de vloer
 • Dikke vloeren bieden een stevig gevoel onder de voeten
 • Geluidstransmissie is beter dan vervaardigd hardhout
 • Normaal verkocht, onafgewerkt, dus kan in elke gewenste kleur worden gekleurd

Voordelen van geconstrueerde hardhouten vloeren zijn onder andere:

 • Extreem stabiele vloeren, vooral in contact met betonnen ondervloer
 • Goedkoper dan massief hardhout
 • Eenvoudigere installatie dan massief hardhout; amateur DIY-installatie is mogelijk
 • Over het algemeen verkocht zonder voorbewerkingen, waardoor minder werk nodig is voor de installatie

Milieu problemen

Massief hardhout is een echt natuurlijk product en het weggooien van oude vloeren is geen probleem wanneer de vloer zijn nuttige levensduur beëindigt. Veel oude massieve hardhouten vloeren worden voor andere doeleinden gerecycled. Ingebouwde hardhouten vloeren, hoewel ze voornamelijk uit houtproducten bestaan, gebruiken ook een verscheidenheid aan lijmen in de multiplexlagen die de kern vormen. Deze kleefstoffen kunnen in kleine hoeveelheden formaldehyde of andere gifstoffen uitgassen en mensen die gevoelig zijn voor deze stoffen kunnen gezondheidsproblemen ervaren.

Vereisten voor ondervloer / underlayment

Zowel massief hardhout als geconstrueerde hardhouten vloeren hebben stevige, stevige ondervloeren nodig en kunnen een vorm van secundaire onderlaag over de ondervloer nodig hebben. In veel gevallen kan een bestaande oude vloer, indien stevig bevestigd en in goede staat, dienen als basis voor nieuwe massieve hardhouten of bewerkte vloerplanken.

 • Houten ondervloeren van multiplex of OSB zijn de standaard ondervloer voor hardhouten vloeren. Als ze in goede staat verkeren, is tussentijdse onderlaag niet nodig. Anders kan een dunne secundaire multiplexonderlaag over de ondervloer worden gelegd om een ​​solide basis te creëren. Houten ondervloeren moeten structureel gezond en vrij van beweging zijn.
 • Beton: Bij het installeren van hardhouten vloeren op beton, moet deze minstens 30 dagen oud zijn en alle vochtigheidstests hebben doorstaan. Gebouwd hout wordt beschouwd als een betere keuze voor installatie direct op beton. Massieve hardhouten vloeren kunnen gevoelig zijn voor vocht dat door beton glijdt, dus het kan worden geïnstalleerd op een laag triplex bevestigd aan bielsen die op het beton zijn gelegd om het tegen vocht te beschermen.

 • Tegel of vinyl: Bestaande tegel- of vinylvloeren die in goede staat verkeren - goed bevestigd en perfect vlak - kunnen een acceptabele basis zijn voor het leggen van nieuwe hardhouten vloeren. De dikte van meerdere niveaus van vloeren kan echter een probleem zijn.
 • laminaat: Bestaande laminaatvloeren zijn meestal niet acceptabel als ondervloer voor nieuwe houten vloeren. Laminaten zijn meestal zwevende vloeren die niet veilig genoeg zijn om als basis voor nieuwe vloeren te dienen. Ze moeten worden verwijderd voordat hardhouten vloeren over de ondervloer worden geplaatst.

Tools en installatiemethoden

De meeste gereedschappen die nodig zijn voor het installeren van hardhouten vloeren zijn gewone gereedschappen voor timmerwerk, hoewel specialistische spijkermachines nuttig kunnen zijn en de installatietijd verkorten.

Bij de meeste massieve hardhouten vloeren wordt een laag viltbouwerpapier over de ondervloer gelegd voordat de vloer wordt gelegd. Massieve hardhouten vloeren worden soms met het gezicht naar beneden gericht door het oppervlak van de planken en in de ondervloer, hoewel dit vaker voorkomt bij zachthouten vloeren. Vaker worden hardhouten vloerplanken diagonaal door de zijtong vastgespijkerd wanneer elke plank wordt geïnstalleerd. Hierdoor kunnen de spijkers volledig worden verborgen, omdat de groef op de volgende plank de vorige tong bedekt.

Pro vloerploegen gebruiken specialistische spijkermachines die de planken opknappen terwijl ze de spijkers aandrijven. Anders dan dit, worden gewone timmerwerkhulpmiddelen - tafelzagen, zaagmachines voor krachtzagen, decoupeerzagen en cirkelzagen - gebruikt om de hardhouten planken te zagen.

Er zijn meer opties met geconstrueerde hardhouten vloeren, omdat ze kunnen worden gelegd met spijkers, nietjes of lijm. Of het kunnen "zwevende" vloeren zijn waarbij de planken worden vastgezet met een gepatenteerd type "klik-en-vergrendel" -variatie van tand- en groefschrijnwerk. Lijmtypes vereisen gekerfde troffels en andere speciale gereedschappen, en zwevende vloeren kunnen een tussenlaag van dunne onderlaag van schuim over de ondervloer nodig hebben. Afgewerkte vloerplanken worden ook gesneden met gewone timmerwerktuigen.

Kosten

De kosten voor massieve hardhouten vloeren bedragen $ 5 tot $ 10 per vierkante voet voor materialen, plus nog eens $ 5 tot $ 8 per vierkante voet voor installatie. Kostenvariaties worden bepaald door het type hardhout dat wordt gebruikt en sommige ongewone houtsoorten kunnen hoger zijn dan deze gemiddelden.

De kosten van geconstrueerde hardhouten vloeren lopen van $ 3 tot $ 10 per vierkante voet; installatiekosten kunnen $ 3 tot $ 10 meer per vierkante voet toevoegen. Kostenvariaties in gemanipuleerd hardhout worden bepaald door het type oppervlakte hardhouten fineer en de dikte ervan. Dikker fineer kost meer dan dunne fineren.

Pro Tips voor oppervlaktebehandeling

Een groot deel van het succes van elke hardhouten vloerinstallatie hangt af van een goede voorbereiding van de ondervloer en onderlaag.

 • Volledige verwijdering naar de ondervloer is vaak het beste. Tenzij het bestaande oppervlak zeer goed gebonden is, is verwijdering van de oude vloer de beste optie.
 • Oppervlakken moeten vlak en glad zijn. Floor-leveling compound kan worden gebruikt om ongelijke vlekken te vullen. Installeer een multiplexonderlaag als de ondervloer niet glad en veilig is. Of voer de nodige reparaties uit aan de ondervloer voordat u vloeren gaat leggen.
 • Test op vochtproblemen, vooral op beton. Gebruik een vochtmeter om te controleren of het vochtgehalte niet hoger is dan 4 procent tussen hardhout en ondervloer. Op beton kan een vochtscherm of verhoogde onderlaag nodig zijn. Raadpleeg de specificaties van de fabrikant van de vloerbedekking en installeer geen houten vloeren die niet zijn ontworpen voor de vochtomstandigheden in de kamer.

 • Test op pH (alkaliteit) en calciumchloride voordat u een houten vloer boven een betonnen ondervloer plaatst.
 • Reinig en reinig grondlagen grondig voordat u de vloerplanken gaat installeren.
 • Verwijder waar mogelijk voetplaatvoetlijsten, deuren en deurlijsten voordat u vloeren gaat leggen.
 • Bedek de ondervloer volledig met viltbouwerpapier om de ondervloer te bedekken en de randen bij te snijden. Op geconstrueerde vloeren kunnen door de fabrikant dunne lagen schuimonderlaag worden gespecificeerd.
 • Bewaar de hardhouten planken enkele dagen in het gebied dat ze zullen worden geïnstalleerd voordat ze beginnen. Hierdoor kunnen ze zich aanpassen aan de luchtvochtigheid en later kromtrekken voorkomen.

Pro installatietips

Professionals volgen verschillende gangbare praktijken bij het installeren van massief hardhout of geconstrueerde hardhouten vloerplanken:

 • Gebruik een fijn getand mes met hardmetalen punt om hardhouten vloeren te zagen om het versnipperen tot een minimum te beperken. Bij gebruik van kant-en-klare bewerkte vloerplanken, zaagt u met de afgewerkte kant naar beneden om versnippering te minimaliseren. Een strook blauwe schilderstape die over de snijlijn wordt aangebracht, kan ook het afsnijden van zaagbladen voorkomen.
 • Zorg ervoor dat er smalle uitzettingopeningen achterblijven op de muren. Deze gaten zorgen voor seizoensuitbreiding van het hout; ze zullen worden verborgen wanneer basisvormstukken zijn geïnstalleerd.
 • Gebruik een tikblok om de vloerplanken in positie te duwen. Sla de vloerplanken nooit direct met een hamer.

 • Volg het professionele patroon van het verplaatsen van links naar rechts terwijl u planken installeert.
 • Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het verwijderen van eventuele sporen die op de planken achterblijven tijdens de installatie.


Video Van De Auteur: Houten vloer of Vinyl of Laminaat of Parket Tips!

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Commercieel onroerend goed Specialiteiten

✔ - 5 Belangrijke dingen om te weten over huisbaas zijn

✔ - Ontdek hoe technologie bedrijven helpt om wereldwijd te werken


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!