Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Hoe Blockchain de supply chain-duurzaamheid zal veranderen


Blockchain is een term die mensen tegenkomen, van financiën tot voedselveiligheid tot supply chain-operaties. Een recent World Economic Forum Report stelt dat ongeveer 10 procent van het BBP in 2025 zal worden opgeslagen op blockchain en vergelijkbare technologieën. Reeds bedrijven zoals Microsoft en IBM hebben verschillende diensten op basis van blockchain aangekondigd. De financiële sector investeert zwaar in gerelateerde applicaties. Tussen 2014 en 2016 heeft de durfkapitaalgemeenschap ongeveer $ 1 miljard in verschillende blockchain-startups gestoken met betrekking tot blockchaintechnologie, met beloften dat het transacties efficiënter en veiliger zal maken, de voedselveiligheid zal waarborgen en productvervalsingen zal verminderen.

Wat is Blockchain-technologie?

In 2008 bedacht Satoshi Nakamoto, die wordt verondersteld de uitvinder van Bitcoin voor digitale valuta te zijn, het concept van blockchain als een kerncomponent van zijn bitcoin voor digitale valuta, waar het fungeert als het grootboek voor alle transacties. Het meest opvallende kenmerk van deze database is dat deze autonoom kan worden gebruikt met behulp van een gedistribueerde tijdstempelserver en een peer-to-peer-netwerk.

Kort gezegd is een blockchain een gedistribueerde database die een voortdurend groeiende lijst van transactie-records onderhoudt, blokken genoemd, en waarin elk blok een link naar het vorige blok bevat. Meer specifiek is het een open en gedistribueerd grootboek dat transactiegegevens tussen twee partijen vastlegt op een permanente en verifieerbare manier.

Simpel gezegd, beschouw elk blok als een pakket transactierecords met betrekking tot elke deelnemer in een financiële transactie, of in het geval van een toeleveringsketen, elke belanghebbende, variërend van leverancier van grondstoffen tot producent tot groothandelaar tot detailhandelaar. In elke fase van de reis wordt een nieuw permanent informatieblok gemaakt, een dat niet kan worden gewijzigd - alleen gelezen. Elk blok wordt naar alle supply chain-deelnemers verzonden om te verifiëren en wordt vervolgens aan de keten toegevoegd.

Een blockchain is zeer veilig door het ontwerp en de gedecentraliseerde consensus maakt het perfect voor het vastleggen van zakelijke transacties, identiteitsbeheer, evenementen, managementactiviteiten en medische dossiers.

In supply chain-applicaties zouden volgende belanghebbenden, bijvoorbeeld retailers, contractueel toegang krijgen tot overeengekomen gegevens in de vorige blokken, zoals productoorsprong, temperatuurcontrole of andere bedrijfskritieke informatie, waardoor ze een belangrijk inzicht in de supply chain krijgen activiteiten.

Belangrijkste voordelen van Blockchain-technologie

Blockchain wordt geleverd met een reeks voordelen die geen andere technologie in het verleden aan het bedrijfsleven heeft kunnen bieden. Hier volgen enkele van de belangrijkste gesprekspunten:

  • Transparantie en onveranderlijkheid: Omdat het een gedeelde database is, zijn gegevens direct beschikbaar voor alle partijen die bij een transactie betrokken zijn, voor maximale transparantie. De onveranderlijkheid van gegevens maakt het ook nog betrouwbaarder. Zodra de gegevens zijn gemaakt, kan deze dus niet worden verwijderd of gewijzigd.
  • Procesintegriteit en disintermediatie: De partijen bij elke transactie zullen weten dat alles precies zal worden gedaan zoals het afgesproken protocol voorschrijft. Gemakkelijk beschikbare en betrouwbare gegevens elimineren ook de benodigde bemiddeling door een derde partij.

  • Lagere kosten En snellere transactie: Blockchains hebben een groot potentieel om de algehele transactiekosten en -tijd te verminderen door de overheadkosten voor het uitwisselen van activa en de betrokkenheid van tussenpersonen van derden te elimineren. De kosten van factoring van facturen of de financiering van facturen kunnen bijvoorbeeld met 25 procent worden verlaagd, omdat Blockchain risico's vermindert, zoals de meervoudige verkoop van facturen.
  • Toegang tot hoogwaardige gegevens voor iedereen: Alle partijen die betrokken zijn bij een transactie hebben accurate, tijdige, consistente en volledige gegevens die ze nodig hebben om een ​​goed geïnformeerde beslissing te nemen.

Hoe Blockchain kettingen zal helpen leveren

Verbeterde zichtbaarheid. De registratie van de overdracht van goederen op een blockchain-grootboek draagt ​​bij aan de zichtbaarheid, identificeert alle partijen die bij een transactie betrokken zijn, de staat, kwaliteit en prijs van de producten, evenals de datum en locatie van de transactie. De beschikbaarheid van informatie over het product voor alle partijen helpt de gegevensintegriteit te waarborgen. Omdat blockchain een gedecentraliseerde structuur heeft, kan geen enkele partij eigenaar van gegevens worden of manipuleren voor zijn persoonlijk voordeel.

De onveranderlijke en op cryptografie gebaseerde aard van gegevens maakt het volledig onmogelijk om het grootboek in gevaar te brengen. Van productie tot uiteindelijke verkoop van het product, elke keer dat een product van eigenaar verandert, zullen de details worden gedocumenteerd in de blockchain-database, dus er zal altijd een permanente geschiedenis zijn.

Eliminatie van fouten en snellere reactie op problemen. Met de nieuwe technologie, het vastleggen, volgen en verifiëren van eigenschappen van fysieke producten, wordt linken en delen in realtime uitgevoerd. Het kan menselijke fouten effectief verminderen en tegelijkertijd kosten en tijdvertragingen voorkomen die transacties in de huidige toeleveringsketens teisteren. Belastingvoorwaardefactoren zoals temperatuurgegevens kunnen bijvoorbeeld worden overeengekomen bij maatregelen in contracten. Als zodanig zijn deelnemers verplicht om ze te melden of ze automatisch door sensoren te laten vastleggen.

Systemen kunnen worden ontworpen om elke overtreding van overeengekomen limieten te identificeren, waardoor het vermogen wordt gecreëerd om op problemen te reageren en deze te beperken op het moment van optreden, in plaats van dagen later, en enkele stappen verder worden verwijderd.

"Met blockchain kunt u strategische verhuizingen uitvoeren en consumenten en bedrijven vertrouwen geven", zei Frank Yiannas, vicepresident voedselveiligheid bij Wal-Mart, bij Bloomberg ten tijde van de lancering door Wal-Mart. "Wij geloven dat verbeterde traceerbaarheid goed is voor andere aspecten van de voedselsystemen. We hopen dat je andere belangrijke eigenschappen kunt vastleggen die beslissingen rond voedselstromen kunnen helpen en er zelfs efficiënter mee kunnen werken. "Wal-Mart introduceerde ook zijn nieuwe Wal-Mart-samenwerkingscentrum voor voedselveiligheid in Beijing in oktober 2016, waarin een samenwerking met IBM werd aangekondigd en Tsinghua University om de manier te verbeteren waarop voedsel wordt getraceerd, gedistribueerd en verkocht aan consumenten in China.

Vroegtijdige detectie van onethische leveranciers en namaakproducten. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (CSR) -initiatieven zullen naar verwachting profiteren van de veilige registratie van de productgeschiedenis, die het bewijs levert dat grondstoffen of producten zijn geproduceerd op basis van aanvaardbare bronnen. De farmaceutische toeleveringsketen is ook zeer geïnteresseerd in blockchain, en in het bijzonder in het potentieel om een ​​einde te maken aan een namaakgeneesmiddelenindustrie die naar schatting $ 75 miljard per jaar omzet genereert terwijl hij verantwoordelijk is voor de dood van 100.000 mensen

Proactieve duurzaamheid van de toeleveringsketen kan worden bereikt met behulp van Blockchain aangezien de gegevens die het biedt kunnen helpen bij het identificeren en corrigeren van contractschendingen, ontslagen en knelpunten in de goederenstroom.

Blockchain en de Duurzaamheidskans

Terwijl grote technologieleveranciers zoals IBM en Microsoft investeren in infrastructuren om blockchain te ondersteunen, zal het voor een aantal applicaties eenvoudiger zijn om in deze richting te gaan. Blockchain kan als enige bron van waarheid de manier veranderen waarop zakelijke transacties plaatsvinden. Vanuit het oogpunt van de toeleveringsketen zal dergelijke zichtbaarheid helpen zorgen voor efficiënte transacties, terwijl het de voedselveiligheid, efficiënte terugroepacties, de eliminatie van vervalsingen en de zekerheid van ethische handelspartners bevordert.

Duurzaamheidswinsten in de vorm van verminderde impact op het milieu en betere garantie van mensenrechten en eerlijke werkmethoden lijken veelbelovende resultaten van blockchain-toepassingen te zijn. In het geval van mensenrechten en eerlijk werk helpt een duidelijk overzicht van de productgeschiedenis kopers van producten erop te vertrouwen dat gekochte goederen alleen afkomstig zijn van bronnen die als ethisch verantwoord zijn erkend.

In termen van verminderde impact op het milieu is er nog veel werk aan de winkel. Eenvoudig in termen van het nauwkeuriger volgen van producten van mindere kwaliteit en het identificeren van hun aanwezigheid verder stroomopwaarts in toeleveringsketens zal helpen de reikwijdte van herbewerking en terugroepacties te verminderen, wat aanzienlijke broeikasgasreducties en andere hulpbronnenbesparingen oplevert. Met het oog op een verbeterde supply chain-optimalisatie zal toegang tot een completere longitudinale supply chain-gegevensreeks ongetwijfeld leiden tot verbeterde werkwijzen, waaronder het elimineren van overtolligheden en knelpunten, en uiteindelijk, een vermindering van het gebruik van hulpbronnen.

Dit zijn allemaal positieve resultaten vanuit een duurzaamheidsperspectief.


Video Van De Auteur: The next manufacturing revolution is here | Olivier Scalabre

Gerelateerde Artikelen:

✔ - De meest voorkomende mythes over public relations

✔ - Bonusafschrijving en hoe dit van invloed is Bedrijfsbelastingen

✔ - Voorraadclassificatie Basaal-geoptimaliseerde supply chain


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!