Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Hoe bedrijven marktonderzoek gebruiken (definitie)

Marktonderzoek kan uw bedrijf winstgevender maken


Definitie:

Marktonderzoek is het verzamelen en analyseren van informatie over consumenten, concurrenten en de effectiviteit van marketingprogramma's.

Hoewel marktonderzoek van cruciaal belang is voor het opstarten van een bedrijf, is het ook voor gevestigde bedrijven nuttig om de winst te vergroten. Het is accurate informatie over de marktplaats, de doelmarkt (klanten) en de concurrentie die de ontwikkeling van een succesvol marketingplan mogelijk maakt.

Hoe gebruiken bedrijven marktonderzoek?

Bedrijfseigenaren gebruiken marktonderzoek om:

 • Bepaal de haalbaarheid van een nieuw bedrijf. Marktonderzoek is een essentieel onderdeel van een bedrijfsplan voor startende bedrijven - als marktonderzoek niet duidt op een vraag naar het product of de dienst, zal het voorgestelde bedrijf waarschijnlijk niet levensvatbaar zijn.
 • Test interesse in nieuwe producten of diensten om te beantwoorden aan de behoeften van de klant.
 • Zoek en ontwikkel nieuwe markten of bestaande uit te breiden.
 • Monitor industriële en economische trends en strategieën ontwikkelen om het bedrijf aan te passen aan de veranderende omgeving.
 • Bepaal de optimale productplaatsing - wanneer, waar en hoe een product of dienst zal worden gedistribueerd.

 • Verbeter aspecten van hun bedrijf, zoals klantenservice.
 • Houd de concurrentie in de gaten - controle van advertenties van concurrenten, websites, campagnes op sociale media, enz. om te zien hoe zij proberen een deel van uw marktaandeel te veroveren.
 • Ontwikkelen concurrentiestrategieën - bijvoorbeeld het vaststellen van concurrerende prijzen voor producten of diensten of het bepalen hoe uw producten / diensten en klantenservice zich verhouden tot de concurrentie.
 • Ontwikkel optimale strategieën voor promotie - hoe u de boodschap naar de doelmarkt kunt krijgen via branding, traditionele advertenties en / of sociale media, enz.

Hoe wordt marktonderzoek uitgevoerd?

Er zijn verschillende manieren waarop marktonderzoek wordt uitgevoerd, waaronder:

 • Klantonderzoeken - deze worden op verschillende manieren uitgevoerd, waaronder online, persoonlijke interviews, 'Satisfaction Surveys' en telefoontjes. Traditionele telefonische enquêtes nemen af ​​vanwege de kosten en de lage respons (de meeste mensen vinden ze irritant). Veel bedrijven bieden een kort feedbackformulier voor klanten op een prominente locatie op het terrein (of bevatten het formulier met facturen), zodat klanten hun opmerkingen kunnen vastleggen.
 • Web-savvy bedrijven gebruiken hun online aanwezigheid om marktonderzoek te doen door feedback van klanten te stimuleren op zakelijke websites en sociale media. Een korte, op internet gebaseerde vragenlijst over uw producten en diensten is een eenvoudige, goedkope en effectieve manier om klanten te ondervragen. Zorg ervoor dat de enquête bruikbaar is vanaf mobiele apparaten. Sociale mediaplatformen, zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en anderen, bieden een dialoog tussen u en uw klanten, zodat u onmiddellijk feedback kunt krijgen over het product- en serviceaanbod en uw klanten het gevoel geven dat u hun mening waardeert. Helaas kunnen campagnes op sociale media ook averechts werken, omdat mensen statistisch vaker negatieve opmerkingen of beoordelingen plaatsen dan positieve. Slechte klantenservice en negatieve productrecensies kunnen leiden tot wijdverbreide kritiek op sociale media en funest zijn voor bedrijven.

 • Productproeven of bruikbaarheidstudies - Het geven van voorbeelden van nieuwe producten aan klanten in een live setting en het meten van de respons kan zeer effectief zijn. Directe feedback van klanten kan worden gebruikt om wijzigingen in het product aan te brengen of om optimale prijsbepaling te bepalen. Productproeven zijn bij uitstek geschikt voor bedrijven zoals cateringbedrijven die nieuwe menu-items willen testen.
 • Focusgroepen - Dit zijn georganiseerde sessies met groepen mensen waarbij een scriptonderwerp of een vraag- en antwoordgesprek met een moderator plaatsvindt. Focusgroepen kunnen nuttige informatie verzamelen, maar zijn moeilijk te organiseren; ze zijn ook een dure methode voor marktonderzoek voor kleine bedrijven. Focusgroepen worden steeds vaker online uitgevoerd.

 • Directe observatie - Dit houdt in dat klanten in een natuurlijke omgeving worden bekeken of video-opnamen worden gemaakt om te zien hoe ze reageren op weergaven van producten of services. Merk op dat om privacyredenen directe observatie per video alleen in een openbare omgeving kan worden uitgevoerd, tenzij de ondervraagde persoon op de hoogte is van video-opnames. Directe observatie heeft voordelen in die zin dat voor het verzamelen van informatie de klant zich natuurlijk gedraagt ​​(in plaats van mogelijk op een kunstmatige manier te reageren zoals ze zouden kunnen met een ander enquêteformulier), maar het is een zeer tijdrovende methode van marktonderzoek.

Hoewel het gebruikelijk is dat bedrijven marktonderzoeksbedrijven inhuren om marktonderzoek voor hen uit te voeren, is het voor eigenaren van kleine bedrijven mogelijk om dit zelf te doen.

Voorbeelden van wijzigingen gedreven door marktonderzoek

McDonald's

Na verscheidene kwartalen van afnemende verkoop besloten de managers van McDonald's in 2015 dat grote veranderingen nodig waren om de publieke perceptie van McDonald's producten als ongezond te bestrijden. Op basis van marktonderzoek heeft het bedrijf menuveranderingen gemaakt en verkoopt het geen kipproducten die menselijke antibiotica of andere ingrediënten bevatten, zoals fosfaten en maltodextrine. Andere veranderingen zijn de toevoeging van meer salade-keuzes en gezondere desserts, waaronder appelschijfjes.

Lego

Lego was jarenlang een enorm succesvol product met jonge jongens, maar was populair bij slechts 10% van de vrouwelijke kinderen. Als reactie hierop voerde Lego een enorme vier jaar durende marktonderzoekcampagne met meer dan 3500 jonge meisjes, resulterend in een nieuwe productlijn met levendige kleuren en verschillende beeldjes. De nieuwe producten werden een enorm succes en het aandeel vrouwelijke Lego-gebruikers steeg sterk.


Video Van De Auteur: How do focus groups work? - Hector Lanz

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Geweldige klantenservice geheimen

✔ - Manieren Kleine bedrijven kunnen concurreren met online winkels

✔ - Hoe Mompreneurs geld verdienen vanuit huis


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!