Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Hoe Nobelprijswinnaars voor de Vredesprijs genomineerd en gekozen worden


Sinds 1901 zijn 129 mensen geëerd met de Nobelprijs voor de Vrede, een eer toegekend aan mensen die "het meeste of het beste werk gedaan voor de broederschap tussen naties, de afschaffing of vermindering van staande legers en voor het houden en promoten van vredescongressen, " volgens het concept van Alfred Nobel.

De Nobelprijs voor de vrede is bedoeld om mensen en organisaties die proberen vrede op aarde te brengen aandacht te geven, aan te moedigen en broodnodig te financieren.

om hen te helpen hun werk uit te breiden en meer succes te hebben. Hoewel er wereldwijd ongeveer 100 andere vredesprijzen worden uitgereikt, is de Nobelprijs een van de beroemdste.

De winnaar van de Nobelprijs voor de vrede ontvangt een medaille, de titel van Nobelprijswinnaar voor de vrede, een persoonlijk diploma en 10 miljoen Zweedse kronen (meer dan 1,4 miljoen dollar).

Populaire winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede zijn Moeder Theresa, Martin Luther King, Jr., Nelson Mandela en Malala Yousafzai.

Maar wie mag beslissen welke mensen de grootste stappen naar vrede in een bepaald jaar hebben gemaakt?

Wie kiest de winnaars van de Nobelprijs voor de vrede?

De Nobelprijswinnaar voor de Vrede wordt gekozen door het Noorse Nobelcomité, dat uit vijf leden bestaat, benoemd door het Noorse parlement. Deze leden zouden fel onafhankelijk moeten zijn. Sinds 1936 is het bijvoorbeeld overheidsfunctionarissen verboden om in de commissie te zitten om hints te vermijden dat de commissie misschien beïnvloed wordt door het huidige politieke klimaat in Noorwegen.

Hoe wordt u genomineerd voor een Nobelprijswinnaar voor de vrede?

Je kunt jezelf of anderen niet nomineren voor de prijs en je kunt geen campagne voeren om de winnaar te worden. Sterker nog, je zult niet eens weten of je bent genomineerd - volgens een artikel in The Associated Press, "Gemeenschappelijke misvattingen over de Nobelprijs voor de vrede", worden records van genomineerden maximaal 50 jaar geheim gehouden.

Volgens de Nobelprijswinnaarswebsite worden genomineerden slechts aanvaard van een select aantal mensen, waaronder leden van nationale regeringen, leden van het Permanente Hof van Arbitrage en van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, voormalige winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede, universiteitsprofessoren op bepaalde gebieden, enzovoort. Organisaties kunnen zowel worden genomineerd als individuen.

Hoe worden Nobelprijswinnaar voor de winnaars gekozen?

Het doel van de Nobelprijs voor de vrede is om mensen te belonen die belangrijke stappen hebben gezet om de vrede in de wereld te brengen in het jaar voorafgaand aan de nominatie.

Vaak zijn de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede mensen die hun werk in de richting van vrede niet hebben voltooid, maar die zich op een cruciaal moment in hun werk bevinden en die de steun nodig hebben die het winnen met zich meebrengt.

Om de winnaars te kiezen, bekijkt het Noorse Nobelcomité alle genomineerden en selecteert vervolgens een "shortlist" van vijf tot twintig personen voor verdere beoordeling. Die kandidaten komen dan in aanmerking voor de prijs. Permanente adviseurs van het Comité en andere deskundigen verzamelen informatie over de kandidaten op de shortlist in rapporten die de commissie helpen bij hun beraadslaging.

Het Comité probeert unanieme stemmen te bereiken via discussies en debatten.

Als een unanieme beslissing niet binnen de deadline van begin oktober kan worden genomen, is een meerderheid van stemmen voldoende om de Nobelprijswinnaar voor de vrede te noemen.


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Smithfield - Sweepstakes voor vliegreizen

✔ - Wat betekent Swag? Definitie, voorbeelden en hoe u het kunt krijgen

✔ - 1-800-PetMeds - Happy, Healthy, Summer Sweepstakes (Verlopen)


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!