Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Hoe de beste badkuip te kiezen: glasvezel versus gietijzer


Glasvezel en gietijzeren badkuipen vormen op sommige manieren beide uiteinden van het spectrum voor badkuipopties. Glasvezel (en andere plastic kuipjes) zijn modern, vormbaar, veelzijdig en lichtgewicht. Gietijzer is precies het tegenovergestelde: traditioneel, klassiek en zwaar als een dumptruck.

Maar hoe verschillend ze ook lijken, gezien de voor- en nadelen van deze populaire badmaterialen, kan het u helpen te beslissen wat u echt wilt in een badkuip. (En je zult misschien verbaasd zijn over sommige van hun overeenkomsten.)

Hoe ze zijn gemaakt

Glasvezel en gietijzeren badkuipen kunnen niet anders zijn dan in hun constructie. Fiberglass-badkuipen beginnen als een gegoten glasvezelvorm die wordt bekleed met een laag acryl, een gelcoat genoemd.

De gelcoat zorgt voor de kleur en beschermende afwerking. Met een totale dikte van ongeveer 1/4 inch, is glasvezel tub materiaal relatief dun materiaal, wat ook het lichte gewicht verklaart.

Gietijzeren badkuipen hebben een gegoten (giet) ijzeren voet die ongeveer 3/8 inch dik of dikker is. Het inwendige van de kuip wordt vervolgens bekleed met drie lagen hoogwaardig overcoat-glazuur die worden gebakken op ongeveer 900 graden Celsius voor een keiharde afwerking met een hoge glans.

De buitenkant van de kuip is geverfd met verschillende lagen primer en verf om overeen te komen met het uiterlijk van het interieur, maar zonder het glazuur. Als je ooit een klassieke Le Creuset geëmailleerde gietijzeren pan of Nederlandse oven hebt gebruikt, heb je een idee van hoe gietijzeren kuipjes worden gemaakt, om nog maar te zwijgen over de algehele kwaliteit.

Interessant is dat gietijzeren kuipen verrassend efficiënt voor het verbruik kunnen zijn, met nieuwe kuipen die tot 80 procent gerecycleerde materialen bevatten. En als u een mooie vintage gietijzeren kuip vindt met een goede afwerking, is deze 100% gerecycled.

Vormfactoren

Dit is waar fiberglas en gietijzeren kuipjes meer op elkaar lijken dan je zou verwachten. Gietijzeren kuipen zijn in veel meer maten en vormen verkrijgbaar dan de bekende clawfoot kuipen van Victoriaanse vintage.

Je kunt afgeronde, vierkante en slipper vormen vinden, evenals een alkoof, drop-in en voetstukstijlen. Natuurlijk heerst de klassieke vrijstaande clawfootkuip (zoals Victoria zelf).

Toch zijn de vorm- en stijlopties met gietijzer niets vergeleken met de verscheidenheid aan glasvezel-selecties. Voor elke badvorm in productie is er waarschijnlijk een versie in glasvezel. Dit omvat zelfs een "koppels badkuip" compleet met twee nestbakbassins die de vorm van een yin-yang-symbool hebben.

Thud Factor

Je kunt gietijzer in deze categorie niet verslaan. Een badkuip met een solide ijzeren kern, met een gewicht van 350 pond of meer, voelt aanzienlijk steviger aan dan een badkuip gemaakt van synthetisch weefsel, hars en een dunne laag plastic. Om de plof van een gietijzeren kuip te voelen, raakt u de bodem van een ouderwetse gietijzeren koekepan. Om een ​​glasvezelbad te voelen, tikt u op de romp van een Corvette uit de jaren 70 (vraag het de eigenaar eerst).

Vormen en functies

Als u speciale vormen, gegoten functies of andere soorten jets wilt, is uw materiaalkeuze een goed idee: glasvezel. Speciale kenmerken van glasvezelbaden zijn bodypootsvormen, gevormde stoelen, armleuningen, hoofdsteunen en (waarom niet?) Bekerhouders. Vroeger beschikten gietijzeren kuipen gewoon niet over deze opties. Tegenwoordig vind je gietijzeren kuipen met jets, handvatten en sommige gegoten functies, maar je zult duur betalen voor deze extra's.

Glasvezel (of een ander plastic / vormbaar materiaal) is ook het materiaal bij uitstek als u een badkuip met bijpassende wandpanelen of een bad-douchecombi wilt. Een andere stijl die u niet zult vinden in gietijzer is een inloop- of toegankelijke badkuip.

Ondersteuning van een gietijzeren badkuip

Gewicht is een belangrijke overweging, maar in de meeste gevallen is dit geen deal-breaker. De vloerstructuur in een goed gebouwd huis kan meestal het gewicht van een gietijzeren kuip aan. Maar als u vermoedt dat uw vloerframes misschien niet zijn wat het zou moeten zijn - misschien zijn er dips en zachte plekken in de vloer, of het voelt gewoon niet solide onder de voeten - laat een ervaren bouwer of een technicus het controleren. De vloerbalken (de horizontale structurele ondersteuningen) kunnen te klein zijn voor de spanwijdte van de vloer.

De ondervloer is een ander probleem, en dit heeft meer te maken met sommige kuipstijlen dan met andere. Drop-in en schort-stijl gietijzeren kuipen worden ondersteund door een grote framed structuur die het gewicht van de kuip verdeelt over een breed gebied.

Vrijstaande kuipen, en met name poten met been, dragen al hun gewicht op vier kleine contactpunten, en die dragen zowel op de ondervloer als de lijst eronder. Als u een tegel onder de kuip wilt hebben, zorg er dan voor dat de ondervloer stijf genoeg is om doorbuiging (verbuigen) op de tegel te voorkomen. Anders zal de tegel barsten.

Het daadwerkelijke gewicht van een gietijzeren kuip berekenen is eenvoudig: begin met het droge gewicht van de kuip (zonder water), voeg het gewicht van het water toe als de kuip vol is (water weegt 8,3 pound per gallon), voeg dan het lichaamsgewicht toe van de bader. Bijvoorbeeld, als het bad 350 pond weegt, is gevuld met 40 gallons, en wordt gebruikt door een 200-pond persoon:

40 gallons x 8,3 pond = 332 pond

350 + 332 + 200 = 882 pond

Kostenvergelijking

Vanaf 2018 beginnen gietijzeren badkuipen op ongeveer $ 400 voor een basiselement in alkoof-stijl. Klassieke klauwvoet- of vrijstaande voetstukken beginnen bij $ 1.200 tot $ 1.600. Grote gietijzeren bubbelbaden kunnen $ 3.500 en meer kosten.

Glasvezelbaden beginnen bij minder dan $ 200 aan het lage eind en gaan omhoog naar meer dan $ 6000 voor fraaie whirlpool inloopunits aan de bovenkant. Daartussen zijn er drop-in tubs van ongeveer $ 400 tot $ 500, bubbelbaden en bubbelbaden voor $ 900 en hoger, en vrijstaande units voor $ 800 tot $ 1.200.

Sluiten Neven en nichten van glasvezel en gietijzer

Hoewel er eigenlijk geen vergelijkbaar alternatief is voor een gietijzeren badkuip, als u houdt van het uiterlijk van een geëmailleerd oppervlak, is een veel goedkoper alternatief geëmailleerd staal.

Met prijzen vanaf minder dan $ 200, was geëmailleerd staal lang de norm voor bouwer-grade tubs, hoewel het grotendeels is vervangen door glasvezel en andere plastic kuipjes in deze categorie. Geëmailleerd staal is in wezen een dunne versie van gietijzer, met een veel dunnere emaillaag (maar ze zijn nog steeds behoorlijk taai en kunnen vele jaren meegaan).

Het meest voorkomende alternatief voor glasvezelbadmateriaal is acryl. In feite verwijzen veel bronnen naar glasvezel en acryl door elkaar. Acrylkuipen zijn gemaakt met vacuümgevormde acrylplaten versterkt met glasvezel.

Acrylkuipen zijn meestal duurder dan glasvezel en hebben een diepere kleurenlaag die duurzamer kan zijn dan de relatief dunne gelcoat die wordt gebruikt op glasvezelbaden. Als u op zoek bent naar een acrylkuip in plaats van glasvezel, controleer dan in de kuipconstructie, aangezien veel fabrikanten en verkopers "acryl" losjes gebruiken.


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - 10 Belangrijke tips voor nieuwe eBay-verkopers

✔ - Minnesota's borg wetgeving

✔ - Het schrijven van de beste Web Real Estate Content - De titel


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!