Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Hoe merkwaarde te meten


Een merk is een logo, symbool of naam die is gekoppeld aan een product. De impact die een merk heeft op consumentenaankopen of percepties over een product staat bekend als merkwaarde. Het woord eigen vermogen geeft aan dat het merk dient als een actief dat een bepaalde waarde heeft.

Bij het overwegen van merkwaarde wordt het actief als immaterieel beschouwd, aangezien u het niet echt kunt aanraken of de merkwaarde kunt behouden, en de waarde ervan wordt gemeten in termen van de mate van erkenning die door een consument of potentiële klant van het product of de service wordt toegeschreven.

Merkvermogen vertaalt zich in goodwill van consumenten of een neiging om dit specifieke merkproduct of -service te verkiezen boven een andere of generieke versie van hetzelfde product.

Hoe merkwaarde te meten: aan de slag

Hoe gaat men om met het meten van dit ongrijpbare, bekend als merkwaarde? Bekijk de volgende overwegingen en actiestappen. Mogelijk moet u enkele maanden vastleggen en voorbereid zijn op een lange periode van marktonderzoek, maar door u bewust te zijn van de volgende zes overwegingen, kunt u beginnen met het meten van merkwaarde.

Verduidelijk het merkvermogenperspectief

Merkwaarde kan vanuit verschillende perspectieven worden bekeken. Het harde-lijnperspectief is dat van financiële resultaten die naar prijspremies kijken. Dat wil zeggen, hoeveel meer zal een consument betalen voor een product of dienst die dat wel is branded over een product of dienst die dat wel is algemeen?

Een zachter perspectief kijkt naar de merkextensie en de waarde die een merk leidt tot de introductie van andere producten. Deze benadering houdt ook rekening met de omgekeerde dynamiek van de impact van een nieuw product of een nieuwe dienst op het bestaande merk.

Er is ook een derde perspectief, klantgerichte merkwaarde, die kijkt naar hoe consumenten denken, voelen en handelen met betrekking tot het merk.

Het kan handig zijn als u eerst duidelijk maakt welk perspectief u wilt gebruiken, door te bepalen welk resultaat u wilt bereiken.

Bepaal onderzoeksdoelen voor brand equity

Onderzoek naar merkwaardeonderzoek valt in een van de drie kampen: tracking, het verkennen van verandering en / of het vergroten van merkkracht. Marktonderzoek dat zich richt op tracking maakt vergelijking tussen concurrerende merken of producten vergeleken met een benchmark.

Wanneer het onderzoeken van verandering de onderzoeksdoelstelling is, wordt de merkhouding van klanten ten aanzien van merkbeslissingen aangetast die kunnen resulteren in het herpositioneren of hernoemen van producten of diensten. Een diepgaander onderzoek naar uitbreiding van het merkvermogen wordt uitgevoerd wanneer substantiële toevoegingen aan een merk worden overwogen. Elk onderzoeksdoel vereist een andere tact.

Begrijp de merkhouding van de klant

Een klantgericht perspectief bij het meten van merkwaarde richt zich op de ervaringen die consumenten hebben met een merk. Hoe sterker het merk, hoe sterker de houding van de klant ten opzichte van de producten of diensten die aan het merk zijn gekoppeld.

Wanneer klanten een product of service ervaren, meten ze de algehele merkkwaliteit en hebben ze de neiging om bepaalde merkattributen af ​​te leiden. Als deze ervaringsmaatregelen positief zijn en in de loop van de tijd voortduren, resulteert meestal merkloyaliteit. Tegenwoordig kunnen klanten eenvoudig de kracht van hun merkattitude ten opzichte van anderen communiceren via klantrecensies en sociaal delen.

Identificeer brand equitycomponenten om te meten

Bewustzijn, bereik en beeldassociatie zijn allemaal aspecten van merkwaarde die mogelijk niet nauw verband houden met de consumentenervaring. Deze maatregelen voor merkwaarde kunnen de impact van traditionele reclamecampagnes en de invloed van sociale of interactieve media weerspiegelen.

Merkbekendheid is een indicator van hoe merkinspanningen een product of service in de kijker zetten. Bereik geeft aan hoe ver en wijd die schijnwerper schijnt. En beeldassociatie onthult wat het merk belooft en waar het voor staat in de ogen van consumenten.

Meet percepted merkdifferentiatie

Productdifferentiatie is een pijler voor merkloyaliteit, vertrouwen in een merk en het potentieel voor merkomschakeling. De percepties van klanten over merkdifferentiatie zijn meestal het sterkst wanneer een daadwerkelijke product- of service-ervaring is opgetreden, maar merkdifferentiatie is niet immuun voor de invloed van advertenties.

Differentiatie kan vlotter op product- of merkaanbevelingen in sociale media in plaats van persoonlijke ervaringen met een merk. Omdat differentiatie zo gevoelig is voor sociale invloed, leent het zich voor meting op meerdere mediakanalen.

Gebruik zowel kwalitatieve als kwantitatieve benaderingen

Idealiter omvat de meting van merkwaarde zowel kwalitatieve als kwantitatieve benaderingen. Kwalitatieve voorbeelden zijn focusgroepen, die een goed forum kunnen bieden voor het verkennen van klantpercepties en motivatie. Aan de kwantitatieve kant kan een numeriek type methode, zoals de op enquêtes gebaseerde statistische techniek genaamd conjoint-analyse, belangrijke besluitvormingsprocessen van consumenten blootleggen.

Effectieve meting van merkwaarde is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van merkstrategieën en werkt goed als ondersteuning voor return-on-investment-analyse. Dit brengt u volledige cirkel, terug naar het financiële resultatenperspectief op merkwaarde.


Video Van De Auteur: Het verhaal van Imbema. Dit is wie wij (willen) zijn – onze merkwaarden

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Manieren om uw magazijn milieuvriendelijk te maken

✔ - Wat is de boekwaarde van een activum?

✔ - Handleiding voor werkgevers: welke werknemerscompensatie is belastbaar?


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!