Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Hoe een bedrijfsuitverkoop te onderhandelen

Overwegingen om met uw koper te bespreken


U hebt de perfecte koper voor uw bedrijf gevonden (dat wil zeggen een bereidwillige persoon die goed voor uw bedrijf zal zorgen en die het contante geld of leengeld heeft om de deal te laten gebeuren). Nu is het tijd om te onderhandelen over voorwaarden.

De meeste zakelijke verkopen zijn gecompliceerde transacties en ze hebben de hulp nodig van een CPA / belastingadviseur / advocaat voor beide partijen. Om u te helpen bij het bepalen van de algemene stroom van het proces, zijn hier enkele mogelijke vragen die u moet oplossen:

Onderhandelingsprijs

Dit klinkt alsof het een eenvoudig getal moet zijn om aan te komen, maar de verkoopprijs is het moeilijkste deel van de onderhandelingen. Wanneer u de verkoopprijs met een potentiële koper bespreekt, moet u er rekening mee houden dat de verkoopprijs in verschillende secties kan worden verdeeld:

De prijs van de bedrijfsmiddelen. Wat is de waarde van deze activa? Is de waarde gebaseerd op een eerlijke marktwaarde of een beoordeling? Of zijn de activa van zo weinig waarde dat ze op een liquidatiewaarde (uitverkoop bij verlies) zijn?

Een aankoopprijs voor gebouwen en land eigendom van het bedrijf. Het land en het gebouw moeten ook worden beoordeeld, en vergelijkbare waarden.

Hoe meer externe waarderingsinformatie u over de activa kunt krijgen, hoe eenvoudiger het is om deze te gebruiken

Een aankoop van aandelen in aandelen die eigendom zijn van de eigenaar en andere aandeelhouders

Compensatie voor een niet-concurrentiebeding. In veel gevallen zal de koper de verkoper om een ​​overeenkomst vragen om niet te concurreren met het nieuwe bedrijf. Om eerlijk te zijn, moet de verkoper worden gecompenseerd voor het opgeven van potentiële inkomsten voor een periode van tijd.

De mand met bedrijfsprijzen

Zoals u kunt zien, is de verkoopprijs niet slechts één nummer. Het is een 'mandje' met verschillende mogelijkheden, afhankelijk van hoe de koper en de verkoper tot elkaar kunnen komen.

De koper zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Uw apparatuur is waardeloos, ik moet alle nieuwe apparatuur binnenbrengen." En de verkoper reageert misschien: "Die apparatuur zal het werk jarenlang doen."

En door en door, rond en rond, totdat beide partijen overeenstemming hebben bereikt over de korf, inclusief alle elementen van de verkoop.

Maar we zijn nog niet klaar.

Beslis over onvoorziene omstandigheden

Voorwaardelijke gebeurtenissen zijn die voorwaarden die moeten plaatsvinden voordat de verkoop is voltooid. Voorwaardelijke gebeurtenissen kunnen zijn:

 • Gunstige beoordeling van uw zakelijke financiële gegevens
 • Ontvangst van de borg of de meest geldige storting door de koper
 • Kwalificatie van koper door geldschieter
 • Aanvaardbare overdracht van huur van gebouwen of kantoren
 • Aanvaardbare bankfinanciering voor koper

Overweeg convenanten (beloftes)

Verbonden zijn beloften (soms beperkende convenanten genoemd) die door de partijen aan elkaar zijn gemaakt. In een typische zakelijke verkoop kunnen deze overeenkomsten het volgende omvatten:

Een verbond om niet te concurreren met de nieuwe eigenaar

De "business as usual" -belofte van de huidige eigenaar, waarin de eigenaar belooft het bedrijf "zoals gewoonlijk" te blijven leiden, geen nieuwe, ongewone overeenkomst te sluiten, dezelfde openingstijden en voorraadniveaus te handhaven en hetzelfde niveau van klantenservice.

Beoordeel vertegenwoordigingen en garanties

Garanties zijn beloften die door de partijen aan elkaar zijn gedaan. In een zakelijke verkoop kunnen deze garanties omvatten:

 • De financiële gegevens van het bedrijf zijn waar en volledig
 • Voorraad van goederen en producten is correct
 • De verkoper heeft de volledige bevoegdheid om activa te verkopen en is niet in gebreke bij contracten
 • Alle huurovereenkomsten zijn in goede staat, alle belastingen zijn betaald, alle schulden zijn actueel en er zijn geen pandrechten op activa die niet zijn vrijgegeven.
 • Alle vergunningen, licenties en certificeringen zijn actueel en geldig

Overgangsproblemen bespreken

Andere discussies tussen koper en verkoper kunnen overgangsproblemen omvatten, zoals:

 • Lopende inventaris of werk van klanten.
 • Omgaan met 'verborgen' verplichtingen die kunnen optreden nadat de koop is gesloten.
 • Contact met klanten - hoe en wanneer dat zal worden afgehandeld, en door wie.
 • Huidige werknemers - zullen ze blijven of gaan?
 • Contracten met creditcardleveranciers, andere leveranciers en hoe / wanneer deze personen op de hoogte moeten worden gesteld.


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - 7 Stappen om te nemen bij het verkrijgen van een zakelijke lening van een bank

✔ - De Cash Conversion Cycle (CCC) berekenen

✔ - Een sectie 125-plan gebruiken om premium dollars te sparen


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!