Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Hoe u de beste stijlgids kiest voor uw schrijfwerk

AP, APA, MLA of CMS?


Een stijlgids is een boek dat de 'regels' beschrijft die nodig zijn om te volgen voor elk soort schrijven. Deze regels kunnen gaan over eenvoudige dingen zoals grammatica en interpunctie, of meer inhoudelijke vragen over citaat, lay-out of formaat. Sommige handleidingen kunnen ook met stijl spreken, omdat deze van toepassing is op inhoud en spraak. Hieronder is een inleiding op stijlgidsen. Houd er rekening mee dat dit in de Verenigde Staten gevestigde stijlgidsen zijn en dat internationale gebruikers zeker hun eigen regels moeten volgen en boeken moeten kopen.

Belangrijke stijlgidsen

 • Associated Press: Associated Press is de go-to-stijl voor journalisten en nieuwsschrijven. Soms betreft dit ook het schrijven van tijdschriften, maar elke titel is anders. AP-stijl is oorspronkelijk geschreven met de nieuws draad in het achterhoofd, en symbolen en "extra's" zoals cursivering en onderstreping worden tot een minimum beperkt. Latijnse namen worden bijvoorbeeld zonder accenten in rechte AP-stijl afgedrukt (hoewel veel publicaties dit in hun huisstijl corrigeren).
 • Chicago Manual of Style: CMS is de standaard voor het uitgeven van boeken, zowel fictie als non-fictie. Het wordt niet algemeen gebruikt voor wetenschappelijk publiceren (tijdschriften en onderzoek), hoewel het soms wordt gebruikt voor de geschiedenis. CMS bevindt zich momenteel in de 15e editie. Voor een meer compacte benadering van CMS, kijk eens naar de Turabische stijl, hieronder.

 • MLA: De stijl van de Modern Language Association wordt bijna uitsluitend gebruikt in de academische wereld en is vooral van toepassing op literatuur en humaniora. Dit is waarschijnlijk de stijl die voor het eerst werd geïntroduceerd bij de meeste studenten en studenten. Het vertoont enkele overeenkomsten met CMS-lessen.
 • American Psychological Association: De APA heeft een eigen standaard voor de sociale wetenschappen, zoals psychologie, sociologie, onderwijs en politiek. Hoewel de American Sociological Association een stijlgids specifiek voor sociologie produceert. APA-stijl wordt soms ook gebruikt voor engineering en zakelijk werk.

 • Turabian: De Turabische stijl is genoemd naar de auteur van het boek, Kate Turabian, en richt zich op stijl in onderzoek. Het wordt gebruikt voor de onderzoeks- of academische tak van veel onderwerpen. Sterker nog, veel afgestudeerden en studenten met een undergrad-opleiding zullen worden aangespoord om Turabian te gebruiken, ondanks de beschikbaarheid van een ander systeem in hun discipline. Het CMS verwijst studenten daadwerkelijk naar Turabian en velen zullen het veel gemakkelijker vinden om te navigeren.

Andere schrijfstijlen

 • AMA: De American Medical Association bevindt zich momenteel in de 10e editie van de AMA-stijluitgids, gedrukt door Oxford Press. Dit is natuurlijk de handleiding voor onderwerpen op het gebied van gezondheid, geneeskunde en biologie, behalve in speciale gevallen.
 • NLM: De National Library of Medicine heeft een online stijlgids die vaak wordt gebruikt in sommige AMA-disciplines.
 • CSE: De Handleiding voor de redactie van de Council of Science behandelt natuurwetenschappen en biologie.
 • ACS: De American Chemical Society kwam op de akte met een stijlgids specifiek voor chemici. De kans is groot dat als je over scheikunde schrijft, je deze gids al kent, maar er is een wieg voor ACS-stijl als je het ooit nodig hebt.

 • ALS EEN: De American Sociological Association heeft een vergelijkbare stijlgids als die van APA, hoewel de APA nog steeds populairder lijkt, zelfs met meer sociologisch georiënteerde disciplines.
 • Blauw boek: Bluebook-citaat wordt gebruikt in de advocatuur.
 • Harvard-stijl: Wordt ook wel de auteur-datum-stijl van citatie genoemd, maar niet een volledig gepubliceerde gids als zodanig.

De kans is groot dat je als freelance schrijver niet veel verder hoeft te gaan dan de eerste 2 tot 3 in de lijst, tenzij je een niche-specialisatie hebt.


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Publiek-private samenwerkingsmodellen

✔ - De Return on Equity-formule na het eerste jaar

✔ - Beheer uw eBay-boekhouding met geïntegreerde software


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!