Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Hoe vaak voorkomende eBay-zwendel te herkennen

Top eBay-zwendel om te vermijden


Zoals bij elke online transactie is het scammen op eBay een risico dat kopers nemen. Gevraagd worden om contact op te nemen met de verkoper voordat ze een bod doen of scherp geprijsde items kopen die eigenlijk vervalsingen zijn, zijn op sommige manieren oplichters die doelwit-kopers zijn. Het goede nieuws is dat de oplichting die de neiging heeft om op te treden over het algemeen gemakkelijk te herkennen is. Hier volgen enkele veelvoorkomende indicatoren van eBay-oplichting waar je op moet letten om te voorkomen dat je slachtoffer bent:

E-mailen voordat u biedt

In de meeste gevallen, wanneer u een vermelding ziet waarin staat dat u contact moet opnemen met de verkoper voor toestemming voordat u een bod plaatst of uw bod of de verkoop wordt geannuleerd, hebt u waarschijnlijk te maken met een oplichter. Wanneer u contact opneemt, zal deze 'verkoper' reageren met een aanbod van een soort en zullen mensen die dit aanbod accepteren snel worden gescheiden van hun geld, persoonlijke gegevens of erger. Stuur geen e-mail voordat u een bod uitbrengt, want als een transactie buiten eBay plaatsvindt, verliest u alle beschermingen waar u anders recht op zou hebben.

Hoogwaardige niet-geteste artikelen

Verkopers die grote hoeveelheden hooggeprijsde 'niet-geteste' artikelen lijken te adverteren, verkopen over het algemeen rommel voor de prijs van nonjunk en komen ermee weg. Elektronica is een grote om op te letten, zoals auto- en computeronderdelen. Je ziet meestal een as-is-disclaimer ergens in de aanbieding. In de meeste gevallen hebben verkopers een zeer slecht feedbackpercentage voor eBay of hebben ze een feedbackprofiel dat voortdurend wordt opgevuld met tal van kleinere verkopen of aankopen; in veel gevallen is het profiel afkomstig van transacties waarbij de koper koopt van en / of verkoopt aan zichzelf in een ander account om zijn feedbackpercentage te behouden.

Diep Korting op verkoopprijs

Geld besparen door rechtstreeks te kopen in China of andere wereldwijde productiecentra is verleidelijk, en in de meeste gevallen is dit een goed ding om te doen. Maar als u vermeldingen ziet die 'echte' merkartikelen aanbieden tegen 70, 80 of 90 procent korting op hun verkoopkosten, zult u waarschijnlijk goedkope vervalsingen krijgen of u krijgt simpelweg niets nadat u hebt betaald.

Verzoeken om per draad te betalen

De reden dat verkopers willen dat je geld overmaakt via Western Union of een bankcheque is dat het geld dat op deze manier wordt verzonden vrijwel niet meer terug te vorderen is en niet kan worden opgespoord zodra je weet dat je niets daarvoor hebt ontvangen. Wanneer je een eBay-aankoop doet, betaal je met PayPal of met een creditcard.

Verzoeken om te werken met Escrow-, PayPal- of eBay-agenten

Geloof deze niet. eBay zal je nooit een telefoonnummer sturen of een telefoongesprek met je beginnen. Waar je eigenlijk toe geleid wordt, is praten met iemand die totaal niets met eBay te maken heeft en die op een zeer professionele en officieel klinkende manier claimt om voor het bedrijf te werken. Werk nooit met een soort van "eBay-agent" (of Escrow.com "agent" of PayPal "agent") om een ​​transactie te voltooien, ongeacht hoe professioneel en van bovenaf alles klinkt.

"Ontbrekende" transacties

Je hebt geboden op een veilingitem en plotseling is het er niet meer. Vervolgens ontvang je een e-mail van de verkoper die je vertelt dat je hebt 'gewonnen' of dat een 'fout' of 'onbekend probleem' met eBay ertoe heeft geleid dat de aanbieding is verwijderd. U leert echter dat u de verkoop nog steeds kunt voltooien door hun aanwijzingen op te volgen.

Wat die richtingen ook zijn, volg ze niet. Ofwel de aanbieding is weg omdat eBay de verkoper heeft geschorst, of de verkoper heeft de aanbieding geannuleerd om je offline te laten handelen, waar ze niet onderhevig zijn aan eBay-regels en overzicht en er geen gegevens bestaan ​​over wat jij en de verkoper doen in de transactie. Als de vermelding verdwijnt, gaat u verder en vindt u een andere.

Tweede kansen

Deze is lastig, omdat legitieme aanbiedingen met een tweede kans je kant op kunnen komen op eBay. Echte aanbiedingen hebben altijd een paar dingen gemeen: het zijn aanbiedingen voor items waarop u daadwerkelijk heeft geboden, niet heeft gewonnen en waarvoor de aanbieding nu is voltooid en bieden is gesloten. Echte aanbiedingen zullen altijd teruggaan naar een veilingvermelding op de echte eBay.com-website en zullen ook verschijnen in het berichtengebied van uw Mijn eBay-account. Elke aanbieding voor een tweede kans die niet aan deze criteria voldoet, of die om overboekingen of enige andere vorm van geld vraagt, is een nep die ontworpen is om u van uw geld te scheiden.

Supergeheime informatie te koop

Deze zwendel komt in verschillende vormen, maar het gaat altijd om supergeheime en super waardevolle informatie die echt iets geweldigs zal doen: laat je het weer zweven en beheersen, krijg je alle gratis consumentenelektronica die je wilt zonder een prijs te betalen dubbeltje, help je elke maand zes cijfers te verdienen, geef je het geheim om 100 pond te verliezen in 100 dagen en nog meer bizarre claims.

Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat bijna altijd. Je verlangen naar het onmogelijke behoort je gezonde verstand niet te overtroeven. De informatie, als het iets waard is, is over het algemeen al gratis. Sterker nog, de informatie die je krijgt, is zelden echt helemaal niets waard - daarom wordt het vaak verkocht voor pinda's. Als iemand echt het geheim van astrale projectie met wetenschappelijk onderzoek had om het te bewijzen, zouden ze het op eBay verkopen? Waarschijnlijk niet.

Phishing-e-mails doen alsof ze eBay zijn

Deze berichten staan ​​bekend als phish-e-mails of spoofe-mails en zien eruit alsof ze van eBay afkomstig zijn en u vragen om specifieke dingen te doen. Soms zijn ze gerelateerd aan een transactie, soms onder de dreiging van onderzoeken of strafrechtelijke aanklachten, soms met 'speciale aanbiedingen'.

In alle gevallen vragen ze je om informatie te geven of op een link in de e-mail te klikken die je naar de eBay-website (of Escrow.com of PayPal) brengt. Alleen is het niet, en de boodschap is nep, en als je doet wat gevraagd wordt, verlies je je geld of je identiteit. Nooit verstrek vertrouwelijke informatie, zoals bankgegevens, in een e-mailbericht of klik op een link in een e-mailbericht als u de herkomst niet weet.

Als eBay je een bericht heeft gestuurd, zie je het in je account op zijn site.

Wat als ik al Scammed ben geweest?

Als je al ten prooi bent gevallen aan een van deze zwendelacties, is het het beste om koperbescherming en, indien nodig, een creditcardgeschil te hanteren, ervan uitgaande dat de transactie via eBay is verlopen en dat je verstandig genoeg bent om met een groot krediet te betalen kaart.

Afgezien van deze twee opties, heb je meestal pech. Leef en leer en maak nooit dezelfde fout opnieuw.


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Krijg publiciteit met deze persadviessteekproef

✔ - Hoe een businessplan voor evenementenplanning te schrijven

✔ - Wat is Keystone-prijsbepaling?


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!