Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

IPO (Initial Public Offering) -definitie


IPO staat voor Initial Public Offering. Aangeduid als het nemen van een bedrijf in het openbaar, omvat de IPO een particulier bedrijf dat zijn aandelen aan het publiek aanbiedt voor de eerste keer. Daarna worden de aandelen genoteerd aan een effectenbeurs en verhandeld op de open markt.

Waarom bedrijven naar het openbaar gaan met een IPO

IPO's worden meestal gebruikt door nieuwere bedrijven die extra kapitaal nodig hebben om uit te breiden of door privébedrijven waarvan eigenaren en beleggers hun oorspronkelijke investeringen willen gelde maken (zie exitstrategie). Als de marktomstandigheden op het moment van de beursintroductie juist zijn voor de betreffende onderneming, kunnen de oorspronkelijke investeerders in de privé-onderneming fortuinen maken omdat de nieuwe aandelen veel meer waard zijn dan hun initiële investeringen.

Hoe een IPO wordt gecreëerd

Normaal gesproken doet een particulier bedrijf dat via een IPO op Wall Street een beurs wil bezoeken, dit door een aandelenbank (zoals Goldman Sachs of Morgan Stanley) te steunen. Door middel van onderhandelingen bepalen het bedrijf en de investeringsbank hoeveel aandelen worden uitgegeven, het soort aandelen en de uitgifteprijs. Afhankelijk van de overeenkomst kan de underwriter het opgehaalde bedrag garanderen door een aantal of alle aandelen te kopen en deze vervolgens door te verkopen aan het publiek.

De investeringsbank bereidt de beursintroductie voor door registratie-informatie in te dienen bij de Securities and Exchange Commission (SEC), inclusief details over het aanbod van aandelen, financiële overzichten, managementinformatie, enz. De SEC voert achtergrondcontroles uit op de registratie om ervoor te zorgen dat alle juiste informatie aanwezig is is in de inzending onthuld.

Na goedkeuring door de SEC beginnen de onderneming en de underwriter de kwestie aan klanten te verkopen door een reeks prospectussen uit te geven die het bedrijf en het aandelenaanbod beschrijven (zie Zipcar-prospectus voor een voorbeeld). Aanvankelijk worden de aandelen doorgaans aangeboden aan grotere institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, levensverzekeraars, beleggingsfondsen, enz. Die het zich kunnen veroorloven om grote aandelenblokken te kopen (meestal tegen een gereduceerde prijs). Uiteindelijk worden de aandelen genoteerd aan een effectenbeurs en kunnen ze door individuele beleggers worden gekocht.

Voorbeeld van een IPO

In de technische wereld was de grootste IPO ooit (en de grootste in internetgeschiedenis) die van Facebook op 18 mei 2012. Oprichter en hoofdaandeelhouder Mark Zuckerberg had jarenlang verzet geboden om het bedrijf publiek te maken en in plaats daarvan kapitaal aangetrokken door privéverkopen van aandelen aan andere bedrijven zoals Microsoft. Op het moment van de IPO had Facebook meer dan 500 particuliere aandeelhouders en meer dan 800 miljoen maandelijkse gebruikers.

Een paar maanden voorafgaand aan de IPO was Facebook van plan om de IPO-aandelen te prijzen op $ 28 tot $ 35 per aandeel. Vanwege de verwachte grote vraag werd het aantal te verkopen aandelen echter met 25% verhoogd en werd de IPO-prijs per aandeel verhoogd tot $ 38, waardoor Facebook een piekmarktkapitalisatie van meer dan $ 104 miljard dollar had.

Helaas daalde de prijs van de aandelen op de openingsdag en bleef de komende twee maanden dalen, tot minder dan $ 20 per aandeel in augustus 2012. De aandelen herstelden zich niet meer dan de IPO-prijs gedurende meer dan een jaar na de IPO.

IPO's zijn niet altijd een succes

Hoewel een beursintroductie financieel voordelig kan zijn voor ondernemers, is succes zeker niet gegarandeerd en zijn er verschillende nadelen. Ten eerste kunt u uw geld misschien niet zo snel krijgen als u zou willen. Beleggers kunnen erop staan ​​dat al het geld dat door de IPO wordt opgehaald, opnieuw in het bedrijf wordt geïnvesteerd. En een deel van uw aandelen kan jarenlang in bewaring worden gehouden.

Ten tweede kan uw eigendomsituatie ernstig worden afgezwakt en raakt u mogelijk de controle over het bedrijf kwijt. Om dit te voorkomen, kunnen eigenaars die de controle over een bedrijf willen behouden na een IPO, dit doen door afzonderlijke klassen van aandelen uit te geven die verschillende veelvouden van het stemgewicht dragen.

In het Facebook-voorbeeld hierboven bezat Mark Zuckerberg slechts 18 procent van het bedrijf na de IPO. De openbare IPO-uitgegeven (klasse A) aandelen hadden echter 1/10 van het stemgewicht van de oorspronkelijke private (klasse B) aandelen. Zijn hoeveelheid aandelen van klasse B bedroeg 57 procent van de aandelen met stemrecht en liet hem de controle over het bedrijf na de IPO.

Vanuit het perspectief van beleggers kunnen beursintroducties een riskante investering zijn. Zonder historische informatie kan het moeilijk zijn om de aandelenwaarde van een bedrijf goed te beoordelen en worden beursintroducties doorgaans uitgegeven wanneer de marktomstandigheden gunstig zijn. IPO's zoals Webvan en pets.com die werden gelanceerd tijdens de dot-com-bubble, veranderden in spectaculaire mislukkingen wanneer de bubbel barstte en beide bedrijven uiteindelijk failliet gingen.


Video Van De Auteur: Initial public offerings, or IPOs, explained

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Hoe u uw boek publiceert op Amazon met Kindle Publishing

✔ - Leer hoe u geld kunt verdienen met Google-advertenties

✔ - Keyword adverteren met Google Adwords


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!