Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Leer de basisprincipes van marketing voor franchises

De basisprincipes van marketing voor franchisenemers


Franchise-systeemreclameactiviteiten hebben twee doelstellingen: een sterk merk opbouwen en klanten werven. Het bouwen van een sterk merk vereist dat de franchisegever en alle franchisenemers een consistente boodschap sturen naar potentiële en huidige klanten. Om deze reden stellen franchisegevers in goed ontworpen systemen strikte regels op voor het gebruik van hun handelsmerken en controleren zij het gebruik en de creatie van marketing- en reclamemateriaal.

Handelsmerken en marketingmateriaal

Franchisers doen grote inspanningen en kosten om de naam voor hun product of dienst te ontwikkelen, om een ​​identiteit of 'merkpersoonlijkheid' voor de naam te creëren en om ervoor te zorgen dat deze wettelijk beschermd is. Voor de gezondheid van het franchisestelsel is het daarom van groot belang dat franchisenemers het (de) goedgekeurde handelsmerk (en) gebruiken in strikte overeenstemming met de richtlijnen van de franchisegever.

Misbruik van de handelsmerken kan het merk schaden en de franchise van de franchisenemer in gevaar brengen. Franchisegevers bieden typisch handelsmerken (bijvoorbeeld logo's) aan franchisenemers in elektronisch formaat met de eis dat de kunst op geen enkele manier kan worden nagemaakt of veranderd.

Doorgaans bieden gevestigde franchise-systemen franchisenemers specifieke marketing- en reclamematerialen voor aanpassing aan het gebruik van de franchisenemer. In systemen waar franchisenemers hun materialen kunnen maken, is goedkeuring van de franchisegever doorgaans vereist voordat de materialen kunnen worden gebruikt.

Franchiserman Marketing

De meeste franchisegevers hebben uitgebreide marketingplannen opgesteld voor de totale franchise. Het nationale plan omvat meestal reclamecampagnes, commercials via televisie en radio, internetreclame, sociale media, public relations en direct mail-inspanningen. Daarom is merkherkenning wijd en franchisenemers profiteren van deze merkwaarde. Het reclamefonds van het systeem (ook wel merkfonds genoemd) helpt deze systeembrede inspanningen te financieren.

Franchisegevers die marketing niet op nationaal niveau beheren, geven meestal een schema voor de franchisenemers om hun marketingplan op lokaal niveau voor te bereiden.

Franchisenemer marketing

Het is typisch voor een franchisegever om een ​​initiële marketing voor "grote opening" of "marktintroductie" te eisen, evenals een jaarlijks marketingplan, door de franchisenemer ter goedkeuring voorgelegd en / of samen met de franchisegever ontwikkeld. De marktintroductieperiode begint over het algemeen enkele weken voor de opening van een nieuwe franchiselocatie en kan zes maanden na opening duren.

In aanvulling op de nationale marketing van de franchisegever, is het franchisenemers vaak toegestaan ​​om op eigen initiatief lokale marketinginitiatieven uit te voeren, binnen bepaalde beperkingen. Goedkeuring door de franchisegever is meestal nodig voordat u doorgaat met het lokale plan. Veel franchisegevers hebben ook een lokale advertentie- en marketingvereiste waarbij de franchisenemer een bepaald percentage van zijn bruto-omzet aan lokale advertenties moet uitgeven en jaarlijks een bewijs van dergelijke reclame aan de franchisegever moet leveren.

Onderzoek naar de competitie en identificatie van de doelklant

Als u een effectief advertentie- en promotieprogramma wilt maken, moet u uw huiswerk maken. De twee belangrijkste factoren die van invloed zijn op uw planning zijn uw concurrentie en de demografie van uw doelgroepklantenprofiel. Er zijn veel vragen te beantwoorden over uw doelmarkt:

 • Wie is de concurrentie en hoeveel concurrenten bestaan ​​er binnen het betreffende gebied?
 • Welke soorten services bieden ze en wat is hun prijsstructuur?
 • Wat zijn hun sterke en zwakke punten?
 • Hoe adverteren uw concurrenten en met welke methoden?
 • Welke soorten klanten zijn er in uw regio en waar komen ze vandaan; zijn er bijvoorbeeld grote woonwijken of grote industriële of kantoorcomplexen in de buurt?
 • Welke specifieke behoeften heeft elke klantengroep? Wat zijn gemeenschappelijke zorgen voor uw klanten?

Een marketingplan maken en uitvoeren

Marketingplannen kunnen erg complex zijn, maar hier zijn de basisstappen, rekening houdend met de "5 P's" van marketing (product, plaats, prijs, promotie en publiciteit):

 1. Informatie verzamelen
 2. Plan de campagne
 3. Implementeer de campagne
 4. Bekijk en evalueer de resultaten

Media-keuzes om te overwegen

 • Webgebaseerde advertenties (zoekmachine marketing, display-netwerkreclame, advertentiepagina's adverteren op de website)
 • Direct mail (brochures, flyers)
 • Social media marketing (Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Instagram, YouTube, Pinterest)
 • Radio en televisie
 • Print (krantenadvertenties, tijdschriftadvertenties)
 • Buitenreclame (reclameborden, posters)
 • Grassroots-marketing (aanmoediging van verwijzingen, deelname aan community-evenementen en liefdadigheidsevenementen, netwerken, sponsoring van lokale evenementen)
 • Promoties en specials (kortingsbonnen, crosspromoties)

Een opmerking over websites en sociale media

Vanwege de snelheid waarmee informatie op internet en sociale media kan worden verspreid, is het niet ongebruikelijk voor franchisegevers om strenge controles uit te oefenen op internetaanwezigheid en sociale mediamarketing. Franchisenemers zijn meestal verboden om hun websites te maken; in plaats daarvan publiceren franchisegevers gewoonlijk informatie over franchisenemers op de website van het franchisesysteem. Als een franchisenemer zijn website mag maken, zijn deze meestal verplicht om deze aan de hoofdsite te koppelen.

Klantloyaliteit en verwijzingen creëren

Positieve mond-tot-mondreclame van uw klanten is een van de krachtigste methoden om uw franchise te vermarkten. Het is van cruciaal belang om een ​​loyale klantenbasis te behouden. Loyaliteits- en beloningsprogramma's werken meestal goed. Speciale promoties en kortingsbonnen zijn ook populaire methoden om terugkerende klanten te behouden.

Ten slotte zijn verwijzingen altijd een belangrijk onderdeel van een marketingpakket. Verwijzingen kunnen worden uitgewisseld met andere bedrijfseigenaren of via bestaande klanten. Een incentive-programma met bestaande klanten, die nieuwe klanten doorverwijzen, is een populaire methode om verwijzingen te krijgen.


Video Van De Auteur: #AskGaryVee Episode 15: Pareto's Principle

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Het perfecte type restaurant kiezen

✔ - Hoe Granulaire gronden te comprimeren

✔ - Wat is een kill-prijs en wanneer heb je recht op één?


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!