Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Het meten van inkoopprestaties om supply chains te optimaliseren


Het meten van de inkoopprestaties is belangrijk, omdat de inkoopafdeling een steeds belangrijkere rol speelt in de supply chain tijdens een economische neergang.

Een verlaging van de kosten van grondstof en diensten kan bedrijven in staat stellen om de prijs van hun afgewerkte producten concurrerend op de markt te brengen om zo zaken te winnen. Een duidelijke prestatiemeting van het succes van een inkoopafdeling is de hoeveelheid geld die door het bedrijf is bespaard. Er zijn echter een aantal prestatiemetingen die bedrijven kunnen gebruiken wanneer ze de inkoopprestaties meten.

Inkoopefficiëntie

Administratieve kosten zijn de basis voor het meten van de inkoopefficiëntie. Deze prestatiemeting heeft geen betrekking op het aantal gekochte artikelen dat de afdeling heeft ingekocht. De meting heeft betrekking op hoe goed de inkoopafdeling presteert in de activiteiten die ze geacht worden uit te voeren ten opzichte van het budget dat voor de afdeling beschikbaar is.

Als de inkoopkosten binnen het budget vallen, overtreft de efficiëntie van de inkoopafdeling de verwachtingen. Als de afdeling geld gebruikt dat hoger ligt dan het budget, is de inkoopfunctie niet efficiënt.

Inkoopeffectiviteit

De prijs die de inkoopafdeling heeft betaald voor een artikel is niet noodzakelijk een goede maatstaf voor de inkoopprestaties.

De prijs van een artikel kan fluctueren vanwege de marktomstandigheden, de beschikbaarheid en andere druk van de vraag. Daarom is de inkoopafdeling mogelijk niet in staat om de prijs te beheersen. Een populaire methode om de effectiviteit van de inkoop te beoordelen, is om de omzetratio's van de inventaris te beoordelen. De verhouding meet het aantal keren dat de inventaris gemiddeld gedurende de periode wordt gebruikt of wordt omgedraaid.

De verhouding die wordt gebruikt om de liquiditeit van de voorraad te meten. Dit is echter niet altijd een grote maatstaf voor de effectiviteit van de inkoop, omdat seizoensinvloeden voor het hebben van artikelen in voorraad deze meting onnauwkeurig kunnen maken.

Aankoopfunctionaliteit

Inkoopprestaties kunnen worden afgemeten aan de functionele eisen van de inkoopfunctie.

De primaire functie van de afdeling is om het juiste artikel op het gewenste tijdstip te leveren tegen de laagst mogelijke kosten. Bij de prestatiemeting kan rekening worden gehouden met deze elementen, maar er wordt geen rekening gehouden met factoren die verband kunnen houden met de stabiliteit van leveranciers, problemen met de materiaalkwaliteit en kortingen bij leveranciers.

Prestatiemetingen

De prestaties van de inkoopfunctie kunnen worden gemeten met behulp van verschillende metingen. Een bedrijf kan beslissen welke van deze effectiviteitmetingen relevant zijn voor de prestaties van hun inkoopafdeling. De metingen kunnen zijn:

  • Kostenbesparend: Als de inkoopafdeling een item tegen een lagere prijs aanschaft dan voorheen, dan is dit een kostenbesparing. Dit kan gebeuren wanneer een nieuwe leverancier wordt gevonden, een minder duur substituutartikel wordt gebruikt, een nieuw contract met de verkoper is gesloten, een goedkopere transportmethode is gevonden of de inkoopafdeling met de bestaande leverancier een lagere prijs heeft bedongen.
  • Verhoogde kwaliteit:Wanneer een item kwaliteit heeft verbeterd door een andere leverancier te gebruiken of door te onderhandelen met de bestaande leverancier, zal de verbetering worden weerspiegeld in een vermindering van afval of productiebronnen.

  • Inkoop verbeteringen: Efficiënties in de methoden die worden gebruikt op de inkoopafdeling zullen de effectiviteit vergroten. Deze kunnen bestaan ​​uit de introductie van EDI, elektronische aanbestedingssystemen, door de leverancier beheerde voorraad en betaalprocessen voor ontvangst.
  • Transport verbeteringen: Wanneer een inkoopafdeling met een koerier of een aantal vervoerders onderhandelt om de kosten voor het transporteren van artikelen van de leverancier naar de productiefaciliteiten te verlagen, worden de eenheidskosten van het artikel verlaagd. Deze kostenbesparing kan worden gebruikt als een maat voor de effectiviteit.

Inkoopprestaties

Er zijn een aantal onderzoeken uitgevoerd naar de inkoopprestaties en de resultaten hebben aangetoond dat er geen enkele methode is die elke inkoopafdeling zal omvatten. Er zijn echter een aantal belangrijke maatregelen die veel voorkomen bij het evalueren van prestaties. Namelijk, kostenbesparing, leverancierskwaliteit, leveringsstatistieken, prijseffectiviteit en voorraadstroom.

Hoewel deze belangrijke maatregelen gebruikelijk zijn, is het gewicht dat aan deze maatregelen wordt toegekend niet in alle opzichten uniform en varieert het tussen bedrijfstakken en bedrijven. Bovendien zal het belang van deze maatregelen voor de algehele effectiviteit van een inkoopafdeling in de loop van de tijd veranderen en daarom moeten ze periodiek worden beoordeeld en aangepast.


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - De grondbeginselen van textielrecycling

✔ - Beste werkwijzen voor magazijnen

✔ - De beste Messenger Bags voor 2019


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!