Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Natuurlijke materialen om erosie op een rivieroever te beheersen


Watererosie aan de oevers van een rivier, kreek of meer kan een lastig probleem zijn op constructiesites. Niet alleen kan erosie de bouw bemoeilijken, maar federale regelgeving en andere toepasselijke wetten vereisen dat je een plan voor erosiebestrijding hebt om te voorkomen dat de bodem in waterlichamen terechtkomt of andere gebieden beïnvloedt.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om erosie op een bouwplaats te beheersen als de juiste technieken op het juiste moment worden gebruikt. En hoewel sommige methoden synthetische materialen vereisen, zijn er ook verschillende methoden die natuurlijke materialen gebruiken om bodemerosieproblemen langs rivierdijk te verminderen terwijl bouwprojecten aan de gang zijn. Sommige methoden maken gebruik van biologisch afbreekbare materialen, terwijl andere kunnen dienen als permanente oplossingen die het uiterlijk van een stroom kunnen verbeteren en de wilde dieren ten goede komen.

Kokos geotextiel

Kokos geotextielweefsel bestaat uit geweven vezels van kokosnoot. De stof is verkrijgbaar in rollen die over het oppervlak van een dijk kunnen worden uitgerold, waardoor bodemerosie op nieuw gegradueerde hellingen wordt voorkomen. Soms kan vegetatie over het geotextiel worden ingesteld, zodat de wortels van de vegetatie die opgroeit door het weefsel in elkaar grijpen met de vezels. In tegenstelling tot niet-geweven geotextielweefsel gemaakt van synthetisch polypropyleen of andere materialen, is kokosgeotextiel een biologisch afbreekbaar materiaal dat het milieu niet schaadt.

Deze methode wordt meestal gebruikt op de oevers van kleine stroompjes met een consistent oppervlaktewaterniveau.

Voorzichtigheid: Gebruik geen geotextielweefsel langs kanalen die grote hoeveelheden sedimenten transporteren, want als stroomafzetting op het geotextiel wordt afgezet, vernietigt het alle vegetatie die er doorheen is gegroeid.

De voordelen van geotextiel:

 • Eenvoud van installatie
 • Een volledig biologisch afbreekbaar product
 • Relatief weinig onderhoud

Borstelmatras

Een borstelmatras, ook bekend als levende borstelmat, is een middel om stroombanken te beschermen door levende borstelstekken, facines (bundels stokken of andere materialen) en staken te combineren om stroombanken te bedekken en te stabiliseren. De bouw omvat het plaatsen van een dikke mat van slapende borstelknipsels op de bank en ze verankeren met staken. De stekken wortelen uiteindelijk in de grond en stabiliseren de bank. De techniek wordt vaak gebruikt met andere methoden.

Deze methode is ideaal voor het opvangen van sedimenten die door regen naar beneden worden gevoerd. Het nadeel is dat de facine-bundels kunnen worden weggespoeld als de regen erg zwaar is.

Voordelen van deze techniek:

 • Ideaal voor gebruik langs streams die veel zonlicht ontvangen, waardoor de stekken snel wortel schieten
 • Snelle installatie
 • Volledig biologisch afbreekbaar systeem
 • Laag onderhoud

Rootwad-composieten

Een samengesteld wortelsysteem bestaat uit een combinatie van in elkaar grijpende boommaterialen en andere vegetatie. Een massa boomwortels, bekend als a rootwad, wordt gecombineerd met andere vegetatieve materialen en wordt vaak gecombineerd met andere technieken om stroombanken te stabiliseren. De wortelpad wordt in het stroombed of aan de voet van de helling geplaatst om de stroom van de oever af te leiden, waardoor erosie wordt verminderd.

Naast het stabiliseren van de stroombank door het verlagen van de waterstroomsnelheid, bieden de wortels complexe habitats voor de oprichting van waterdieren in het wild. Hoewel dit een goedkoop systeem is, is de installatie zeer complex, waardoor het gebruik ervan enigszins wordt beperkt.

Voordelen van een rootwad-samengesteld systeem omvatten:

 • Goedkoop om te installeren
 • Uiteindelijk ontleedt volledig
 • Biedt habitat voor het leven in zee

Tree Revetment

In een boombeschermingssysteem worden kleine omgevallen bomen horizontaal langs de oever van de rivier gelegd en op hun plaats verankerd om erosie te voorkomen. De bomen vertragen de stroming van water langs de rug, waardoor de snelheid van erosie sterk afneemt. De bomen blokkeren ook het slib en het zand van de oevers naar de beek, in plaats daarvan dat ze langs de oever en binnen de boomtakken worden afgezet. (Betere keuzes zijn groenblijvende bomen of andere bomen met veel takken.) Het afgezette sediment vormt ook een uitstekende grondlaag waarin zaden van extra bomen en andere vegetatie kunnen wortelen.

Het resulterende netwerk van wortels dat zich door de bekleding verspreidt, kan als een permanente afschrikking voor erosie dienen en biedt ook een geweldige dekking voor vissen en dieren in het wild.

Dit systeem wordt niet aanbevolen voor gebieden waar al een hoge erosie heeft plaatsgevonden. Het is ook een ietwat moeilijk systeem om te onderhouden.

Voordelen van een boombeschermingssysteem zijn onder andere:

 • Goedkoop
 • Volledig biologisch afbreekbaar
 • Kan habitat voor dieren in het wild verbeteren

schanskorven

Het laatste systeem is iets minder natuurlijk dan de andere. Schanskorven combineren het gebruik van natuursteen met gefabriceerde metalen draden. Het systeem bestaat uit zakjes, manden of dozen gemaakt van hoogwaardig dubbel getwist zeshoekig gaas gevuld met steen (of soms betonnen puin). Het woord schanskorf komt van een Italiaans woord dat 'grote doos' betekent. Schanskorven worden gebruikt voor oeverstabilisatie in gebieden waar hoge bodemerosie waarschijnlijk zal optreden en waar de oever is samengesteld uit kleine rotsen die de waterkrachten helpen weerstaan.

Gabions matrassen of dozen zijn niet bijzonder aantrekkelijk en er is altijd de mogelijkheid van schade aan het gaas.

Een schanskorf kan bijna overal worden gebruikt, maar er moeten speciale voorwaarden en voorzorgsmaatregelen worden genomen voor gebieden die vatbaar zijn voor snelle erosie en onstabiele waterstroming. Speciale aandacht moet ook worden besteed aan het ontwerpen van de basis. Er zijn verschillende gevallen waarbij de grond is mislukt en de schanskorf zonder de juiste ondersteuning is achtergelaten.

Ondanks enkele nadelen, zijn er enkele voordelen voor schanskorven:

 • Kan onderwater worden geïnstalleerd om streams naar een gewenst pad te "trainen"
 • Zeer sterk systeem dat bestand is tegen zwaar water
 • Poreuze constructie vertraagt ​​de snelheid van de waterstroom
 • Onzichtbaar wanneer ondergedompeld langs een stroombank


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Hoe een handdoekbeugel en andere badaccessoires te installeren

✔ - De beginnershandleiding voor het starten van een cateringbedrijf

✔ - Hoe u uw import- / exportbedrijf een naam geeft


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!