Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Het kiezen van willekeurige nummers is ingewikkelder dan u denkt


Willekeurige getallen zijn van vitaal belang om ervoor te zorgen dat prijzen voor sweepstakes eerlijk worden toegekend. De eenvoudigste manier om een ​​winnaar te trekken is om elke deelnemer een uniek nummer toe te wijzen en vervolgens een generator voor willekeurige getallen te gebruiken om een ​​van die nummers te kiezen om een ​​prijs te ontvangen. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe random number picking echt werkt? Het kiezen van een echt willekeurig nummer is moeilijker dan je zou denken, en hier is waarom.

Wat is toeval en waarom hebben we het nodig?

Voordat we kunnen nadenken of de nummers die we kiezen echt willekeurig zijn, hebben we een definitie nodig. Merriam-Websters definities van willekeurig zijn: "een bepaald plan, doel of patroon ontbreekt" en "een verzameling waarvan elk element dezelfde waarschijnlijkheid van voorkomen heeft".

Dat klinkt ongeveer goed als het gaat om willekeurige getallen. Wanneer we prijswinnaars kiezen, willen we dat elke persoon die heeft deelgenomen dezelfde kans maakt om te winnen. We willen niet dat mensen die al vroeg zijn ingeschreven in de competitie of mensen van wie de achternaam begint met een specifieke brief om een ​​betere kans te hebben om te winnen. Een binnenkomst, één kans.

Als het gaat om miljoenen Powerball-loterijen, wordt het nog belangrijker dat de nummers die als winnaars worden gekozen, echt willekeurig zijn en dat er geen manier is om ze te voorspellen. Elke zwakte die de winnende nummers voorspelbaarder maakt, maakt het spel oneerlijk voor spelers en zou verschrikkelijk duur kunnen zijn voor de bedrijven die de loterijen runnen.

Cryptografie is een andere industrie die vertrouwt op willekeur. Willekeurigheid is absoluut noodzakelijk om uw wachtwoorden en creditcardnummers online te beschermen. Als hackers het patroon kunnen raden, kunnen ze de codering doorbreken.

Dit is wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Alan Turing de ogenschijnlijk niet-ruikbare Enigma-machines kon kraken die de Duitsers gebruikten om militaire orders te versleutelen. Hoewel er een groot aantal mogelijke combinaties voor de code was, hadden de machines zelf fysieke eigenaardigheden die Turing in een kwestie van uren kon exploiteren om hun encryptie te kraken.

Menselijke hersens zijn vreselijk willekeurig

Snel, denk aan een willekeurig getal tussen 1 en 10!

Heb je er een in gedachten?

Als je nummer 3 of 7 was, ben je in de meerderheid. Menselijke hersens zijn vreselijk bij het kiezen van willekeurige getallen. Als dat niet het geval was, zou er een gelijke verdeling van getallen tussen 1 en 10 zijn. Elk getal zou een kans van 10 procent hebben om te worden gekozen en even en oneven nummers zouden 50 procent van de tijd worden gekozen. Maar voor ons brein "voelen" sommige nummers meer willekeurig dan andere.

Volgens een onderzoek van Waseda University in Japan, werd er uitgekozen voor 22,50 procent van de tijd, meer dan het dubbele van de verwachte frequentie, en werd er 3 16,24 procent van de tijd gekozen. Oneven nummers werden vaker gekozen dan gemiddeld, 68.35 procent van de tijd.

1 en 10 worden zelden gekozen omdat ze de grootste en kleinste cijfers zijn. Zelfs getallen voelen minder willekeurig aan dan oneven getallen en 5 is uit omdat het precies in het midden zit. 9 is een veelvoud van drie, waardoor het minder willekeurig lijkt. Dat laat 3 en 7, en van de twee, 7 wordt meestal gekozen omdat zoveel mensen denken dat het een gelukssymbool is.

Mensen zijn echt slechte random number-generators, dus we moeten een andere methode kiezen als we echt willekeurig willen zijn.

Willekeurigheid is zo moeilijk te bereiken, we gebruiken het zelden

Stel je voor dat je op de top van de Eiffeltoren staat met een zak met bladeren en daaronder heb je een raster van cijfers verspreid. Probeer nu te voorspellen welk nummer een enkel blad zal bereiken als je het laat vallen op een winderige dag. Het lijkt onmogelijk, en dat het aantal hits willekeurig is.

Als je echter een programma kunt schrijven dat perfect belangrijke factoren analyseert, zoals de grootte en vorm van het blad en de kracht en richting van de wind terwijl deze viel, zou het geen probleem zijn om te voorspellen op welk aantal het blad zal landen.

Het is zo moeilijk om dingen te bedenken die echt willekeurig zijn en niet kunnen worden voorspeld dat we het gewoon niet doen. Buiten sommige lastige elementen van de kwantumfysica gebeuren er dingen vanwege een natuurlijke orde die theoretisch te voorspellen is. Hoe willekeurig een getal echt is, hangt af van hoeveel informatie je hebt over de methode die is gebruikt om het te genereren.

De meeste willekeurige nummergeneratoren werken eigenlijk volgens het principe van "pseudorandomness". Dit betekent dat de methode voor het kiezen van getallen theoretisch kan worden voorspeld, maar praktisch gezien kan niemand dat wel. Willekeurige nummergeneratoren gebruiken een verscheidenheid aan interessante, moeilijk te voorspellen methoden om ware willekeur te benaderen.

Waar willekeurige cijfers te krijgen

Als u een prijswinnaar van sweepstakes wilt tekenen of anders een willekeurig nummer wilt kiezen, volgen hier enkele gratis bronnen:

  • Random.org biedt een verscheidenheid aan willekeurige nummerplukkers voor verschillende doeleinden, waaronder een loterij-snelkeuze, een geheel getal-generator en meer.
  • Als u 'willekeurige getallen' typt op Google.com, krijgt u een eenvoudige generator voor willekeurige getallen.
  • Met Stat Trek kunt u een lijst met willekeurige nummers maken op basis van variabelen die u opgeeft.


Video Van De Auteur: Reading More Fables (I swear I'm not a furry)

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Kan "The Luck Factor" van Richard Wiseman u echt gelukkig maken?

✔ - Prime Fresh - achterklep sweepstakes (verlopen)

✔ - Wilt u deelnemen aan Blogwedstrijden? Hier is hoe u ze kunt vinden


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!