Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Pyramid Scheme vs MLM (Multilevel Marketing)

Multilevel Marketing (MLM) en Pyramid-schema's kunnen erg op elkaar lijken


Overweegt u een multiniveau marketingmogelijkheid (MLM)? Doe voorzichtig. Het is misschien een legitieme multilevel marketing business. Of het kan een piramidespel zijn - een illegale zwendel bedoeld om je geld te stelen. In dit artikel wordt het verschil uitgelegd tussen MLM- en piramideschema's, zodat u onderscheid kunt maken tussen deze.

Multilevel marketing kan een goede zaak zijn

Multilevel marketing (MLM) is voor veel mensen een aantrekkelijke zakelijke propositie. Het biedt de mogelijkheid om betrokken te raken in een systeem voor de distributie van producten aan consumenten. In tegenstelling tot de persoon die helemaal opnieuw een bedrijf start, heeft de MLM-deelnemer de steun van een directverkopend bedrijf dat de producten levert en soms ook training aanbiedt.

Hoe MLM werkt

Als MLM-consultant of aannemer of distributeur (verschillende bedrijven noemen ze verschillende dingen) verdien je je geld door de producten te verkopen aan andere multiniveau-marketingdeelnemers. Als ze nog geen lid zijn van uw MLM-bedrijf, meldt u zich aan.

Naast het verdienen van geld van je eigen verkopen, verdien je ook een percentage van het inkomen dat wordt gegenereerd door de distributeurs die je hebt toegevoegd aan het programma (deze staan ​​bekend als je downline). Vaak zijn er bonussen voor het verkopen van bepaalde hoeveelheden product of het aanmelden van een bepaald aantal nieuwe leden; u kunt zowel auto's en reizen als contant geld verdienen. Klinkt goed, nietwaar? En deel uitmaken van een goedlopende MLM-onderneming kan lijken op lid zijn van een grote familie.

Pyramid-schema's

Helaas is niet elke multiniveau-marketingkans een legitieme zakelijke kans. Veel piramidespelen, fraudeurs die bedoeld zijn om de onoplettende van hun geld te scheiden, zijn vermomd.

Net als multilevel marketing, zijn piramidespelen afhankelijk van het werven van mensen om distributeur van een product of dienst te worden. Net als MLM biedt het piramidesysteem de mogelijkheid om geld te verdienen door meer rekruten aan te melden en door bepaalde prestatieniveaus te behalen.

Het grote verschil tussen multiniveau marketing en piramidesystemen is dat MLM legaal is in Canada (en het grootste deel van de VS) en piramidespelen niet. Deelnemen aan een piramidespel is een misdrijf onder het Wetboek van Strafrecht van Canada, strafbaar met maximaal vijf jaar gevangenisstraf.

Maar het kan erg moeilijk zijn voor de persoon die op zoek is naar een zakelijke kans om het verschil te zien tussen een legitieme MLM-kans en een piramidesysteem in één oogopslag. Hoe weet u of het een legitieme zakelijke mogelijkheid of een oplichting is?

In tegenstelling tot MLM hebben Pyramid-schema's slechts één doel

Het grote verschil tussen MLM en een piramidespel ligt in de manier waarop het bedrijf werkt. Het hele doel van een piramidespel is om te krijgen jouw geld en gebruik je vervolgens om andere sukkels te rekruteren (ahem - distributeurs).

Het hele doel van MLM is om het product te verplaatsen. De theorie achter MLM is dat hoe groter het netwerk van distributeurs, hoe meer producten het bedrijf zal kunnen verkopen.

Gebruik deze vragen als een zuurtest als u twijfelt of de mogelijkheid die u overweegt multilevel marketing of een piramidespel is:

Checklist voor het herkennen van een piramidesysteem

 • Moet u van tevoren een grote hoeveelheid geld "investeren" om distributeur te worden? Deze investeringsaanvraag kan worden vermomd als voorraadkosten. Legitieme MLM-bedrijven doen dat niet vergen grote opstartkosten.
 • Als u de voorraad moet betalen, koopt het bedrijf de onverkochte voorraad dan terug? Legitieme MLM-bedrijven bieden voorraadinkopen aan voor ten minste 80% van wat u hebt betaald.
 • Is er sprake van of aandacht voor een markt voor het product of de dienst? Multilevel marketing is afhankelijk van het opzetten van een markt voor de producten van het bedrijf. Als het bedrijf geen interesse lijkt te hebben in de consumentenvraag naar zijn producten, meldt u zich dan niet aan.

 • Is er meer nadruk op werving dan op de verkoop van het product of de dienst? Vergeet niet dat het verschil tussen multilevel marketing en een piramidespel centraal staat. Het piramidespel concentreert zich op snelle winsten van het ondertekenen van mensen en het verkrijgen van hun geld. Als rekruteren de focus van het plan lijkt te zijn, ren dan.

Deze volgende twee vragen zullen u helpen bepalen wat de focus van het bedrijf is:

 • Is het plan zo ontworpen dat u meer geld verdient door nieuwe leden te werven in plaats van door verkopen die u zelf maakt? Dit is de handtekening van een piramidespeloperatie.
 • Krijgt u opdrachten voor het werven van nieuwe leden? Nog een piramidespel handelsmerk. Het is het aantal mensen dat bereid is zich aan te melden dat ertoe doet in een piramidespel, niet de producten of diensten die worden aangeboden.

Pyramid-schema versus MLM: hoe je jezelf kunt beschermen

Zoals altijd, wanneer u een potentiële zakelijke mogelijkheid onderzoekt, wilt u alle informatie verzamelen die u kunt over de producten en activiteiten van het MLM-bedrijf.

Ontvang (en lees) schriftelijke exemplaren van de verkoopliteratuur, het bedrijfsplan en / of marketingplan van het bedrijf.

Praat met andere mensen die ervaring hebben met het multiniveau marketingbedrijf en de producten om te bepalen of de producten daadwerkelijk worden verkocht en of ze van hoge kwaliteit zijn.

Neem contact op met het Better Business Bureau om te zien of er klachten zijn geweest over het bedrijf.

En luister aandachtig wanneer u op die MLM-wervingsbijeenkomst zit. Opgeblazen claims voor de ongelofelijke hoeveelheid geld die je gaat verdienen, zouden je alarmbellen moeten luiden.

Deel uitmaken van een succesvol multiniveau marketingbedrijf kan zowel winstgevend als leuk zijn, maar helaas zijn sommige vermeende MLM-kansen eigenlijk gewoon bedoeld om zowel je portemonnee als je droom om een ​​bedrijf te runnen plat te leggen.

Betere alternatieven voor MLM's

Als u een voltijds of een deeltijds bedrijf wilt starten, zijn er veel andere bewezen bedrijfsideeën die een alternatief zijn voor MLM's:

 • Top 10 zakelijke kansen voor thuis
 • 15 Voordelige zakelijke ideeën
 • De beste zakelijke ideeën voor werken voor of met senioren
 • 12 Unieke zakelijke ideeën
 • Beste zakelijke kansen voor gepensioneerden
 • 16 part-time bedrijven die u vandaag kunt starten
 • Moet je een franchise kopen?


Video Van De Auteur: Multilevel Marketing: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)

Gerelateerde Artikelen:

✔ - De voordelen van WHOIS Lookup voor online bedrijfseigenaren

✔ - 10 Loyaliteitsmarketingideeën voor uw kleine onderneming

✔ - Effectieve klantenservicetips


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!