Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Kwaliteit in inkoop en supply chain-impact


Kwaliteit is een belangrijk onderdeel van de toeleveringsketen, of het nu gaat om kwaliteitsinspecties tijdens het productieproces, kwaliteitscontroles voordat goederen bij de klant aankomen of kwaliteitscontrole als grondstoffen en onderdelen de fabriek binnenkomen. Voordat een onderdeel of grondstof wordt gebruikt in een fabrikant van een gereed product dat aan een klant wordt geleverd, is het de verantwoordelijkheid van de inkoopafdeling om ervoor te zorgen dat de materialen die aankomen van de juiste kwaliteitsspecificatie zijn.

Kwaliteit in het inkoopproces

Wanneer de inkoopafdeling kijkt naar de inkoop van materialen van leveranciers, zullen zij enige begeleiding hebben gekregen van de productieafdeling, onderzoek en ontwikkeling of de kwaliteitsafdeling.

Dit moet een verscheidenheid aan informatie over het artikel bevatten, zoals:

  • Fysieke beschrijving
  • Maatmetingen
  • Chemische samenstelling
  • Prestatie specificaties
  • Industriële normen
  • Merknaam

Fysieke beschrijving

De inkoopafdeling moet de fysieke kenmerken kennen van het onderdeel waarvan ze de bron moeten zijn.

Als het vereiste materiaal bijvoorbeeld uit een bepaalde tint blauw moet bestaan, moet de inkoopafdeling die vereiste kunnen communiceren aan de potentiële leveranciers om ervoor te zorgen dat aan de specificatie kan worden voldaan.

Chemische samenstelling

Dit is erg belangrijk voor materialen die worden gebruikt in het chemische proces. De kwaliteitsafdeling moet het inkoopteam een ​​gedetailleerde lijst van chemische specificaties van het vereiste materiaal geven. Dit moet een lijst met kenmerken en specificaties bevatten waaraan de materialen moeten voldoen, evenals de bereiken waar de materialen in moeten liggen. Er kan bijvoorbeeld een chemische bron vereist zijn om een ​​pH tussen 5,6 en 5,9 te hebben; anders zou het materiaal niet geschikt zijn voor de productieprocessen.

Dimensionale metingen

Om een ​​onderdeel te kunnen gebruiken in de fabrikant van een machine, moet het onderdeel voldoen aan bepaalde maat specificaties.

Als de vervaardiging van een afgewerkt artikel bijvoorbeeld het gebruik van een Pentalobe TS1-schroef met een lengte van 4 mm vereist, moet de leverancier het artikel in die juiste maat kunnen produceren.

Prestatie specificaties

Als een onderdeel vereist is om bepaalde krachten te weerstaan ​​of op een bepaalde manier te presteren, moet de inkoopafdeling een leverancier vinden die die specificaties kan bereiken.

Bijvoorbeeld, op een huishoudelijk artikel zoals een wasmachine, moet de gebruikte rubberen riem bestand zijn tegen bepaalde krachten en niet falen binnen een bepaald aantal omwentelingen. Deze kwaliteitsmeting is van cruciaal belang voor een bedrijf om eindproducten te produceren die betrouwbaar zijn in de ogen van hun klanten. Daarom is het belangrijk voor de inkoopafdeling om leveranciers te vinden die onderdelen kunnen leveren die voldoen aan kwaliteitsspecificaties.

Industriële normen

Sommige onderdelen die nodig zijn voor de productie van afgewerkte producten moeten voldoen aan bepaalde industriële normen. Deze normen worden bepaald door een aantal handels- of industriegroepen die proberen een bepaald kwaliteitsniveau te handhaven. Door een artikel te hebben dat voldoet aan een bepaalde industriestandaard, heeft de klant vertrouwen in het product.

Er zijn een aantal industriestandaarden die worden gebruikt, zoals Society of Automotive Engineers (SAE), een wereldwijde vereniging van meer dan 128.000 ingenieurs en aanverwante technische experts in de lucht- en ruimtevaart, auto- en bedrijfsvoertuigenindustrie. De maatschappij heeft honderden normen die betrekking hebben op verschillende technische aspecten van de productie.

Merknaam

Soms informeert de kwaliteitsafdeling of het ontwikkelteam de inkoopafdeling om alleen een bepaalde merknaam te kopen. Dit kan te wijten zijn aan de specifieke aard van het onderdeel dat door één bedrijf wordt gemaakt of aan het kwaliteitsniveau dat het heeft ten opzichte van concurrenten.

Samenvatting

De kwaliteit van de onderdelen en grondstoffen die door een bedrijf worden gebruikt, maakt een verschil voor de afgewerkte producten die aan hun klanten worden verkocht. Door ervoor te zorgen dat de gekochte onderdelen van een specifieke kwaliteit zijn, zoals gedefinieerd door de afdelingen voor ontwikkeling, productie of kwaliteit, zorgt de inkoopafdeling ervoor dat de kwaliteit van de gereed product wordt behouden.

Dit artikel is bijgewerkt door Gary Marion


Video Van De Auteur: Wat is het belang van inkoop en de inkoopfunctie?

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Beste benaderingen voor het vinden van nieuwe klanten

✔ - Tips voor het kiezen van Small Business Accounting Software

✔ - Beste Small Business Accounting-software


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!