Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Verkoopvergelijkingsbenadering in onroerend goed beoordeling


De verkoopvergelijkingsmethode vergelijkt recentelijk verkochte lokale vergelijkbare eigenschappen met de onderwerpeigenschap. Prijsaanpassingen worden gedaan voor verschillen in het vergelijkbare en het onderwerp.

De verkoopvergelijkingsaanpak vormt de basis voor de CMA, Comparative Market Analysis van de vastgoedprofessional. Het is een proces dat wordt gebruikt om de huidige marktwaarde van een onroerend goed te bepalen op basis van recente verkopen van vergelijkbare objecten in het gebied. De resultaten van de berekening worden gebruikt om een ​​verkoper van een thuisaanbieder te helpen bij het bepalen van de prijs waarvoor hij zijn eigendom moet vermelden.

Vastgoedprofessionals gebruiken ook een CMA-proces om kopers te helpen bepalen of de prijs van een huis eerlijk is en in overeenstemming met de huidige marktactiviteit. De agent, indien grondig, zal twee van hen doen, een met recent verkochte eigendommen en een andere met momenteel genoteerde eigenschappen en met behulp van hun catalogusprijzen. Dat komt omdat markten voortdurend in beweging zijn en ze willen de huidige vergelijkbare objecten zien die de concurrentie zijn. Op basis van de huidige voorraad en vraag kan er een reden zijn om de advertentieprijs die is vastgesteld in de verkochte eigenschappen CMA te verlagen of te verhogen.

Het CMA-proces

Er is een gestructureerd proces bij het doen van een CMA en er zijn enkele belangrijke basisvereisten:

 • Vergelijkbare eigenschappen moeten zo veel mogelijk overeenkomen met de onderwerpeigenschap:
  1. aantal slaapkamers
  2. aantal baden
  3. vierkante lengte
  4. grootte van de partij
 • De vergelijkbare eigenschappen moeten zo dichtbij mogelijk zijn, in dezelfde buurt of onderverdeling is het beste.
 • Hun verkoopdatum moet zo recent mogelijk zijn. Als comps '(comparables') verkochte data te ver in het verleden liggen, zijn ze al te oud om accuraat te zijn voor de huidige markt. Als er niet genoeg in de buurt liggende eigenschappen zijn voor comps, dan is een beetje verder weggaan in afstand noodzakelijk.

Laten we daarom, met dat in gedachten, een overzichtsvoorbeeld van een eenvoudige CMA bekijken.

 1. We hebben ons onderwerp, een 3 BR, 2 BA huis 1900 vierkante meter groot met een twee auto aangebouwde garage.
 2. Het huis bevindt zich op een standaard indelingspartij die qua grootte vergelijkbaar is met alle andere.
 3. Drie vergelijkbare huizen werden gevonden in dezelfde onderverdeling.
 4. Twee van de huizen waren heel dichtbij, met dezelfde slaapkamers, baden en garages.
 5. Eén huis had een extra slaapkamer en een half bad. De verkochte prijs van dat huis werd verminderd met de nieuwbouwwaarde van een slaapkamer en een half bad om het vergelijkbaar te maken met ons onderwerp.

 1. De vierkante meters van de huizen waren dichtbij maar niet exact. Dus, de prijzen van de drie comps werden elk gedeeld door hun respectieve vierkante voetmaat om een ​​verkochte prijs per vierkante meter te krijgen. Deze werden gemiddeld tot één getal.
 2. Dat aantal werd vermenigvuldigd met de 1.900 vierkante voet van het onderwerp om de geschatte waarde in de huidige markt te bepalen.

Voor de verkoper en de vastgoedprofessional is dit meestal zo ver als ze gaan. Ik zou echter een andere marktanalyse willen voorstellen om de huidige concurrentie te bekijken, zoals ik zou doen voor een koper. Een andere CMA wordt ongeveer op dezelfde manier gedaan. Nu vinden we echter drie comps die te koop zijn en die hun listingprijzen gebruiken.

Deze voorbeeldmarkt was behoorlijk druk en er waren de afgelopen weken meer verkopen dan nieuwe aanbiedingen. De huidige voorraad van te koop staande woningen is lager en de prijzen van onze drie comps geven aan dat de prijsopgave van de gewone CMA kan worden verhoogd. We blijven aan de onderkant van de prijzen van de concurrerende huizen voor een verkoopvoordeel en gaan naar de markt.

Wat is er anders in deze processen en een beoordeling? De taxateur maakt ook gebruik van comps, misschien dezelfde comps. De taxateur werkt echter meestal voor de geldschieter, dus hun taak is anders. De vastgoedprofessional wil de hoogst mogelijke prijs krijgen voor zijn verkoper. De taxateur wil een waarde die de investering van de kredietgever dekt, maar die niet is opgeblazen.


Video Van De Auteur:

Gerelateerde Artikelen:

✔ - 10 Tips om detailhandelsverkopen te verbeteren wanneer ze niet beschikbaar zijn

✔ - Alles over het huren van een restaurant

✔ - Diensten en immateriële goederen verkopen op eBay


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!