Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Franchise-eigenaar met één of meerdere units


In franchising zijn er in het verleden twee algemene typen franchisenemers geweest: één eenheid en meerdere eenheden. Historisch gezien waren Single-Unit-franchisenemers het fundament van franchising. Individuen, of vaak een paar echtgenoten die op zoek waren om hun eigen onafhankelijke bedrijf te bezitten, zouden investeren wat vaak zou neerkomen op hun collectieve spaarloon in een enkele franchiseconferentie. Dit was het belangrijkste model voor franchising voor het grootste deel van de afgelopen vijftig jaar.

In de afgelopen decennia is de franchisegever van meerdere eenheden echter toegenomen qua volume, kracht en invloed. In het bijzonder, sinds de marktdegradatie in 2008, is franchising vaak een stabielere optie geworden voor bedrijven en particulieren die hun rijkdom proberen te beschermen en te laten groeien. Dit heeft geleid tot een grotere verfijning in de arena met meerdere units, waar het niet ongewoon is dat een franchisegever met meerdere units een groter en meer ervaren bedrijf is dan de franchisegever waarin ze investeren. Maar zelfs met de groei van de multi-unit - Un-franchisenemer, de Single-Unit Franchisenemer blijft de standaard voor veel merken, althans voorlopig.

Single-unit franchises

Als u denkt aan traditionele franchising, is de franchisegever met één eenheid meestal wat u te zien krijgt. Een franchisenemer zal in een enkele eenheid beleggen zonder enige belofte of verwachting dat deze eventuele toekomstige extra locaties zal openen. Dit is het gebruikelijke voorbeeld van een man en vrouw die het Amerikaanse bedrijfsleven hebben verlaten om hun eigen bazen te zijn, om een ​​eigen bedrijf te hebben. Ze investeren meestal hun spaargeld, en het zou een heel aanzienlijk bedrag kunnen zijn, maar daar zijn ze eerder beperkt in.

Ze hebben misschien enige ervaring met het runnen van een bedrijf, of misschien niet. Meestal bestaat hun achterban uit een eigen computer en misschien een thuiskantoor. Er is slechts één Franchise-overeenkomst tussen de franchisegever en de franchisenemer.

De franchisegever met één eenheid is vaak de hoofdoperator van de eenheid. Er zijn situaties waarin een franchisegever met één eenheid een werkingsprincipe inhuurt om zijn of haar locatie te beheren, maar vaker wel dan niet investeren ze in de franchise als manier om een ​​baan te 'kopen' en zo te voorkomen dat ze een extra exploitantenloon moeten betalen.

Voor vrijwel elke nieuwe en opkomende franchisegever (d.w.z. een merk met slechts een paar of zelfs geen bestaande bedrijfslocaties die zojuist de beslissing hebben genomen om hun merk uit te breiden door franchising), zal de franchisegever met één eenheid zijn hoe zij hun expansie beginnen. De meeste multi-unit franchisenemers willen wachten om te zien hoe een Emerging franchisegever werkt - de diepte en kwaliteit van hun operationele, opleidings- en ondersteuningssystemen - voordat ze investeren, en een opkomende franchisegever heeft gewoon nog niet zo'n type geschiedenis of ervaring.

Historisch gezien kregen Single-Unit Franchisenemers vaak exclusieve of beschermde territoria voor hun eenheden. Dit zou betekenen dat de franchisegever beperkt was in de vraag of ze een andere locatie konden openen - zakelijk of in franchise - binnen dat exclusieve of beschermde gebied. Deze gebieden werden vaak afgebakend door stadsgrenzen, postcodes, bevolkingsniveaus of geografische barrières. Een 'exclusief' territorium is precies zoals het klinkt - de eenheid van franchisenemer was de enige eenheid die binnen dat gebied open kon zijn.

Een 'beschermd' gebied kan veel verschillende beschermingen hebben voor het territorium van de franchisenemer, vanaf een specifiek tijdsbestek waarin zij exclusiviteit hadden, of een bescherming tegen het feit dat de franchisegever merkproducten kan aanbieden in niet-geaffilieerde winkels binnen het territorium, aan de franchisegever die niet in staat is om concurrenten te verwerven die locaties hebben binnen dat beschermde gebied.

De recente trend is echter dat het geen exclusieve of beschermde gebieden aanbiedt, en in plaats daarvan het gebied van een franchisenemer beperkt tot de vier muren van hun specifieke eenheid. Het argument hiervoor is, kort gezegd, dat het uiteindelijke doel van een franchisegever het beschermen van het hele merk is, en dat het niet zo dicht bij elkaar plaatsen van locaties is dat ze elkaar onnodig kannibaliseren, omdat dat het merk in het algemeen zou schaden.

Franchises met meerdere eenheden

De franchisegever met meerdere eenheden is een entiteit die de afgelopen decennia in populariteit, frequentie en invloed in franchising is toegenomen. Onder dit model is één franchisenemer eigenaar en exploitant van meer dan één eenheid, traditioneel in dezelfde algemene regio.

Voor een franchisegever met meerdere eenheden is er een gebiedsontwikkelaarovereenkomst die het aantal eenheden specificeert dat de franchisegever van meerdere eenheden zal openen, in welke tijdsperiode en in welk specifiek gebied. Dit gebied is bijna altijd beschermd, alleen onderworpen aan de franchise die een van zijn overeenkomsten schendt. Er is dan een individuele franchiseovereenkomst tussen de franchisegever en de franchisenemer voor elke individuele eenheid die wordt geopend. Typisch is er een schema of vereiste tijd waarin elke individuele eenheid moet worden geopend onder de Gebiedsontwikkelaarovereenkomst.

Als dat schema niet wordt gerespecteerd door de franchise, lopen ze het risico hun rechten te verliezen om eventuele verdere locaties onder de overeenkomst te openen.

Een Franchisee met meerdere eenheden kan een persoon of een paar zijn, vergelijkbaar met de franchisegever met één eenheid, maar vaker in de afgelopen jaren dat Multi-Unit Franchisee een eigen bedrijf is. Veel van dergelijke bedrijven hebben veel verschillende franchisemerken in hun portefeuilles en beschikken over een ongelooflijk robuuste en geavanceerde achterkant van het huis die tientallen of zelfs honderden locaties onder één franchisegever efficiënt kan bedienen. Dergelijke bedrijven zullen doorgaans alleen in gevestigde en bewezen franchise-systemen investeren.

Hoewel een multi-unit franchisenemer zeker een hoger investeringsniveau vereist, biedt het ook meer stabiliteit en een hoger verwacht succespercentage, omdat ze niet afhankelijk zijn van slechts één locatie om succesvol te zijn. Er zijn ook bespaarde kosten vanwege de efficiëntie van het hebben van één achterkant van het huis voor meerdere locaties. Bovendien zullen franchisegevers vaak lagere vergoedingen en royalties voor multi-unit franchisenemers aanbieden om hen te verleiden om aanvankelijk tegen een hoger bedrag in dollars te beleggen. Veel franchisegevers zullen bijvoorbeeld eisen dat een Franchisee met meerdere units een eerste deel van de franchisevergoeding betaalt voor elke locatie die in de overeenkomst is gespecificeerd om te worden geopend.

Dit is vergelijkbaar met een aanbetaling, maar er wordt in feite een vergoeding betaald om die toekomstige locaties tijdens de duur van die ontwikkelingsperiode niet op de markt te houden.

Uiteindelijk hebben zowel Single-Unit als Multi-Unit-operators hun plaats in franchising. Aangezien franchising een consistent winstgevende optie blijft bieden voor private equity en andere kapitaalbronnen, zullen grotere multi-unit franchisenemers hun aantal en invloed blijven vergroten.


Video Van De Auteur: Game Theory: FNAF, The FINAL Theory! (Five Nights at Freddy’s) - pt 1

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Wat verkopers willen van hun listingagent

✔ - Krispy Kreme Digitale marketingstrategie wint klanten

✔ - De grootste bron van krimp in de detailhandel


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!