Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Soorten e-commerce bedrijven: het verschil begrijpen

Bedrijven voor e-commerce kunnen zaken doen met andere bedrijven of met consumenten


Het classificeren van e-commercebedrijven kan lastig zijn, maar het kan belangrijk zijn om de basis en het doel van deze bedrijven vast te stellen door ze in categorieën op te splitsen. Sommige lijken zo veel dat dit proces lijkt op het splijten van haren, maar de verschillen zijn toch behoorlijk definitief.

De twee parameters die het meest logisch zijn, zijn de soorten goederen die de e-eCommerce-onderneming verkoopt en de aard van de deelnemers.

Soorten goederen verkocht

e-commerce bedrijven verkopen:

  • Fysieke goederen zoals boeken, gadgets, meubels en apparaten
  • Digitale goederen zoals software, e-books, muziek, tekst, afbeeldingen en video
  • Diensten zoals tickets en verzekeringen

Dit type classificatie is belangrijk omdat het de analist inzicht verschaft in het bedrijfsmodel en het financiële model van de onderneming. De logistiek van het leveren van fysieke goederen kan voor sommige bedrijven een enorme uitdaging zijn, terwijl verkopers van digitale goederen dit probleem niet aankunnen. Als het gaat om het verkopen van tickets, moeten een groot aantal parameters in realtime worden geëvalueerd. In het geval van vliegtickets zijn kwesties zoals beschikbaarheid, de locatie van stoelen, maaltijdvoorkeuren en terugbetaalbare versus niet-restitueerbare opties van belang.

Aanbieders van digitale goederen kunnen alleen online werken, terwijl degenen die fysieke goederen verkopen online bestellingen kunnen nemen en online transacties kunnen verwerken, maar dan moeten ze over een fysiek leveringssysteem beschikken om hun producten over te dragen aan hun kopers. Dit zijn naaste familieleden van de postorderbedrijven van weleer.

Aard van de deelnemers

De drie meest voorkomende deelnemers aan e-commerce zijn bedrijven, administratie en consumenten. De zes belangrijkste e-commercetypes zijn als volgt:

  1. Business-to-Business (B2B): Beide deelnemers zijn bedrijven, en het volume en de waarde van B2B e-Commerce kan enorm zijn als gevolg. Een voorbeeld is een fabrikant van gadgets die componenten online naar fabrikanten zoekt die ze gebruiken om hun eigen producten te maken.
  2. Business-to-Consumer (B2C): De meeste mensen denken aan B2C e-commerce als ze de term 'e-commerce' horen. Een naam als Amazon.com komt vrijwel onmiddellijk naar voren in de meeste discussies over e-Commerce. Het elimineren van de behoefte aan fysieke winkels is de grootste reden voor business-to-consumer-typen, maar de complexiteit en kosten van logistiek kunnen een belemmering vormen voor B2C-groei.

  1. Consumer-to-Business (C2B): C2B e-Commerce lijkt op het eerste gezicht scheef te staan, maar online handel heeft consumenten in staat gesteld om de vereisten die bedrijven vervullen te creëren. Een voorbeeld hiervan is een vacaturebank waar een consument haar eisen stelt en meerdere bedrijven bieden voor het winnen van het project. Een ander voorbeeld zou kunnen zijn dat een consument zijn wensen met betrekking tot een vakantiepakket indient waarbij verschillende touroperators aanbiedingen doen.
  2. Consument-tot-consument (C2C):Denk aan eBay.com, het populairste platform om consumenten in staat te stellen te verkopen aan andere consumenten. Omdat eBay.com een ​​bedrijf is, kan deze vorm van e-commerce ook C2B2C-consument worden genoemd voor e-commerce voor bedrijven en consumenten.

  1. Business-to-Administration (B2A): De term "administratie" heeft betrekking op overheidsadministraties of overheidsinstanties. Ja, er is een e-overheid. Talloze takken van de overheid zijn afhankelijk van of gebruiken e-services of producten in een of andere vorm, met name op het gebied van documenten en werkgelegenheid. Bedrijven kunnen deze vanuit een elektronische basis leveren.
  2. Consument-tot-administratie (C2A): Consumenten kunnen ook bij deze vergelijking worden betrokken. Hoewel de overheid zelden producten of diensten van particulieren koopt, gebruiken individuen vaak elektronische middelen om betalingen te verzenden of belastingaangiften in te dienen.

Medewerkers kunnen als een speciaal soort consument worden beschouwd. Dat zou in potentie tot een nieuw type e-Commerce kunnen leiden: B2E of Business-to-Employee e-Commerce.

Soorten e-commerce bedrijfsmodellen

Het opzetten van een winkel op Facebook is een snelgroeiend e-Commerce-segment, dus het heeft zijn eigen stukje jargon gekregen: f-commerce. Evenzo staat m-commerce voor mobiele e-commerce.

'Bakstenen en klikken' verwijst naar verkopers met fysieke winkels of een winkelketen, evenals websites voor e-commerce. Multichannel-leveranciers bevatten fysiek gemailde catalogi met hun fysieke winkels en hun websites. Denk aan Victoria's Secret en Dell.

C2C e-commerce wordt ook wel 'meeliften' genoemd vanwege het gebruik van een belangrijke, bekende site om het verkeer te versnellen en aan te trekken. "Dropshipping" houdt in dat u optreedt als een soort van liaison tussen uw klanten en een leverancier door een storefront op te zetten zoals die beschikbaar is op Shopify.

Dan zijn er een paar modellen met minder dan kleurrijke termen, maar ze zijn niet minder wezenlijk voor een bloeiende e-commerce-economie. Groothandels en warehousing zijn een beetje ingewikkelder. Het gaat om het beheren van voorraad en voorraad, ongeveer zoals een fysieke winkel. Je verkoopt effectief je eigen producten via internet, maar je moet ze ergens opslaan tot ze zijn verkocht.

De waarde van weten

Het is heel waardevol om duidelijk te zijn over het type e-Commerce-bedrijf waar u het over hebt. Hiermee kunt u vergelijkingen maken tussen verschillende e-commercebedrijven. Tegelijkertijd helpt het iedereen om het bedrijfsmodel van verschillende e-commerce spelers beter te begrijpen.


Video Van De Auteur: How the blockchain is changing money and business | Don Tapscott

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Goedkoop Restaurant Design Ideas

✔ - Waar vind ik informatie over uitval van eBay-services

✔ - Snelle tips voor Escrow-programma op eBay


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!