Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

UPC (Universal Product Code / Barcode) - Definitie

Welke UPC-codes zijn, hoe ze werken en hoe ze te verkrijgen


Definitie:

UPC staat voor Universal Product Code, het streepjescodesysteem dat wordt gebruikt voor retailproducten in Noord-Amerika.

De geschiedenis van gebruik van barcode / UPC

De universele productcode was het eerste systeem voor het coderen van streepjescodes dat op grote schaal werd toegepast. Volgens BarCode 1 heeft de Amerikaanse supermarktindustrie UPC voor het eerst vastgesteld als de standaard barcodesymbool voor productmarkering op 3 april 1973 en de buitenlandse interesse in UPC leidde tot de invoering van het EAN-code-formaat (een formaat vergelijkbaar met UPC) in december 1976.

Een 50-stick-verpakking met Juicy Fruit-kauwgom was het eerste product dat een barcode scande in een winkel, op 26 juni 1974 in Marsh's supermarkt in Troy, Ohio. (Voor de nieuwsgierigen was het een uitverkoop van 67 cent. Je kunt dit pakje kauwgum zien in het Smithsonian Institution's National Museum of American History in Washington, D.C.)

De massale acceptatie van barcodetechnologie door detailhandelaren en fabrikanten was een lang, langzaam proces dat niet mainstream begon te worden totdat massale merchandisers zoals Kmart het in de jaren tachtig hadden overgenomen, gevolgd door andere retail- en supermarktketens zoals Walmart. De snelle groei van grote winkelketens en de bijbehorende productiviteitswinsten deden zich vooral voor in de jaren 1990 en begin 2000 (Basker et al. 2012, Foster et al. 2006).

Gedurende de periode van 30 jaar na het eerste gebruik van barcodes in 1974, investeerden organisaties aan beide uiteinden van de supply chain in aanvullende technologische, organisatorische en proceswijzigingen. Volgens het tijdschrift Fortune gebruikte 80 tot 90 procent van de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten de barcodetechnologie in 2004.

Barcode / UPC-versies

De standaardversie van de Universal Product Code staat bekend als UPC-A en is 12 cijfers lang. Er is ook een verkorte 8-cijferige versie genaamd UPC-E die kan worden gebruikt wanneer er niet genoeg ruimte is voor de 12-cijferige versie. Europa gebruikt een ander barcodesysteem, het EAN (Europees artikelnummer) die 8 of 13 cijfers lang is.

Om wereldwijde conformiteit van het EAN / UCC-nummeringssysteem te garanderen (en handel tussen landen gemakkelijker te maken), heeft het Sunrise 2005-initiatief vanaf 1 januari 2005 het volgende vastgelegd: "alle Amerikaanse en Canadese bedrijven moeten in staat zijn om EAN-8 en EAN te scannen en te verwerken -13 symbolen, naast 12-cijferige UPC-symbolen, op verkooppunt "(ECCC).

Het vele gebruik van streepjescodes

Barcoding is een integraal onderdeel van POS-systemen (point-of-sale). Wanneer een product met streepjescode wordt gekocht en gescand bij de uitcheckprijzen en productinformatie automatisch wordt opgehaald door het kassasysteem. Retailers verzamelen dagelijks enorme hoeveelheden informatie uit kassasystemen - dit wordt verwerkt en gebruikt voor planning en marketingdoeleinden.

Maar het zijn niet alleen retailers die barcodes gebruiken. Barcodes worden ook gebruikt in de productie (zoals in de auto-industrie, bijvoorbeeld), voor het bijhouden van gegevens en voor beveiliging. In sommige ziekenhuizen bijvoorbeeld worden barcode-tags gebruikt om patiënten te identificeren.

Heb ik een UPC-code nodig?

Bedrijven die producten te koop aanbieden met een merknaam / label dat hen toebehoort en bedrijven die buiten de VS of Canada goed exporteren, moeten UPC-barcodes hebben. UPC-barcodes zijn ook handig voor het scannen en volgen van uw producten via de supply chain.

Hoe krijg ik een UPC-code?

Organisaties die een UPC-code willen gebruiken, moeten een aanvraag indienen voor GS1, een non-profitorganisatie die wereldwijde normen hanteert voor de identificatie van goederen en die zich bezighoudt met de uitgifte en het onderhoud van streepjescodes. Het hebben van een UPC-code voor een organisatieprobleem zorgt ervoor dat geen twee producten dezelfde UPC-code kunnen hebben.

Als u een UPC nodig hebt, moet u GS1 aanvragen voor lidmaatschap en een bedrijfsvoorvoegsel. (De link brengt u naar de GS1-pagina met details over het UPC-aanvraagproces voor streepjescodes.) Een jaarlijkse bijdrage is vereist om een ​​UPC-coderegistratie bij GS1 te behouden.

Wat is de samenstelling van een UPC-A-code (12 cijfers)?

Het eerste cijfer van een UPC-code definieert het nummeringssysteem:

  • 0: normale UPC-codes
  • 1: gereserveerd
  • 2: willekeurige gewichtsitems gemarkeerd in de winkel
  • 3: National Drug Code en National Health Related Items-code
  • 4: geen formatrestricties, voor gebruik in de winkel op non-foodartikelen
  • 5: voor gebruik op kortingsbonnen
  • 6: gereserveerd
  • 7: reguliere UPC-codes
  • 8: gereserveerd
  • 9: gereserveerd

De volgende groep van 5 cijfers identificeert de fabrikant. Dit nummer wordt toegewezen door GS1. De volgende 5 cijfers geven het specifieke product aan en worden toegewezen door de fabrikant. Het laatste cijfer is een Modulo 10 controlesom.

Hoe kan ik UPC-codegegevens voor een bedrijf opzoeken?

U kunt barcode-informatie van UPC opzoeken via het GEPIR (Global Electronic Party Information Registry), dat informatie heeft voor geregistreerde GS1-bedrijven over de hele wereld. U kunt naar een bedrijf zoeken op UPC-nummer of UPC-informatie op bedrijfsnaam.

Ook gekend als: Streepjescode.

Veel voorkomende spelfouten: Unaversal Product Code.

Voorbeelden: Met Sunrise 2005 moeten zowel EAN- als UPC-labels wereldwijd naar behoren scannen.


Video Van De Auteur: Universal product code Meaning

Gerelateerde Artikelen:

✔ - De regel van 7 kan uw bedrijf radicaal laten groeien

✔ - The Ultimate Crash Course in Entrepreneurship

✔ - Zoekmachine optimalisatie handleiding en tips - DIY SEO


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!