Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Wat gebeurt er tijdens de jaarvergadering van een bedrijf?


Elk jaar, eind april, richt het bedrijfsleven zijn blik op Omaha, Nebraska, het huis van Berkshire-Hathaway en de jaarlijkse vergadering. Het is nogal een show, met Warren Buffett en Charlie Munger die hun mening geven over alles van Hillary versus Trump tot de voordelen van het drinken van Coca-Cola.

Er komen meer dan 20.000 mensen naar Omaha voor deze gebeurtenis. Als u wilt deelnemen, volstaat één aandelenaandeel om deel te nemen.

Helaas is de typische jaarlijkse bijeenkomst van een bedrijf niet zo opwindend als dit. Maar voor bijna elk bedrijf is een jaarlijkse vergadering vereist, dus u moet weten wat er speelt.

Wat is een jaarvergadering?

De jaarlijkse vergadering van een bedrijf is een bijeenkomst van aandeelhouders van de onderneming. Een jaarlijkse vergadering kan ook een algemene vergadering, een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering of een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering worden genoemd.

Elk bedrijf moet een jaarlijkse vergadering houden; gewoonlijk wordt de vergadering gehouden net na het einde van het boekjaar van het bedrijf, op een tijd en plaats die in de statuten is aangewezen.

De jaarlijkse vergadering omvat meestal de volgende activiteiten:

  • Verkiezing van bestuurders waarvan de voorwaarden voor verlenging zijn of om vacatures in de raad van bestuur in te vullen
  • Aangifte van een dividend of wijzigingen in het dividendbeleid
  • Beoordeling van het jaarverslag van de onderneming
  • Bespreking van nieuwe projecten en activiteiten.

Kan je stemmen als je niet aanwezig kunt zijn?

Vóór de jaarlijkse vergadering ontvangt elke aandeelhouder een volmachtverklaring. Dit document (meestal gemaild) beschrijft zaken waarover moet worden gestemd tijdens de vergadering. Doorgaans is de volmacht om te stemmen in de raad van bestuur en voor stemmen over andere zaken waar het bestuur aandeelhoudersadvies over wenst. Aandeelhouders die niet aanwezig kunnen zijn kunnen hun volmacht meestal per post stemmen.

Het jaarverslag

Elk bedrijf is verplicht door de Securities and Exchange Commission SEC) om een ​​jaarverslag en / of een ingewikkelder, gedetailleerd document met de naam een ​​10-K voor aandeelhouders te hebben. Het jaarverslag bevat informatie over het bedrijf en zijn huidige financiële positie.

De meeste zakelijke jaarverslagen omvatten:

  • Een verklaring van de Voorzitter of CEO over de stand van zaken (vergelijkbaar met het adres van de Staat van de Unie),
  • Een verhalende recensie van het afgelopen jaar, met nieuwe producten, nieuw onderzoek, gebeurtenissen en andere actuele informatie voor aandeelhouders.
  • Een bespreking van veranderingen in financieel beleid, wijzigingen in dividenden en andere zaken die van belang zijn voor aandeelhouders.
  • Jaarrekening, met inbegrip van een balans, winst-en-verliesrekening en bronnen en gebruik van geldoverzichten.
  • Voor beursgenoteerde ondernemingen moet ook een controleverklaring worden opgenomen. De accountant certificeert dat de financiële overzichten zijn opgesteld volgens algemeen aanvaarde boekhoudkundige principes.

Verkiezing van bestuursleden

Wanneer een bedrijf wordt gevormd, zijn er meestal maar een paar leden van de raad van bestuur, waarvan de oprichter er één is. Naarmate een bedrijf groeit, worden er meer bestuursleden toegevoegd.

Wanneer een bedrijf aandeelhouders begint te vormen, kiezen de aandeelhouders de bestuursleden - één aandeel, één stem. (Dit is waar de proxyverklaring binnenkomt.) Gewoonlijk bereidt een nominatiecommissie een lijst met mogelijke bestuursleden voor, die worden gestemd tijdens de jaarvergadering.

Bestuursleden worden gewoonlijk gekozen voor een termijn van meerdere jaren, met gespreide voorwaarden, dus sommige bestuursleden komen elk jaar van het bestuur en moeten worden vervangen. Dit voorkomt dat het board wordt gevuld met alleen nieuwe leden of met leden die "met pensioen gaan".


Video Van De Auteur: Is het beroep secretaresse iets voor jou? Mediavisie

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Langlopende en tussentijdse langlopende leningen

✔ - Purchase to Pay Process Supply Chain Overzicht (P2P)

✔ - Eenmanszaak Aansprakelijkheid en hoe u uzelf kunt beschermen


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!