Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Wat is de tandwieloverbrengingsverhouding en hoe wordt deze berekend?

Wat betekent tandwieloverbrenging en hoe wordt het berekend?


Een gearing ratio is een type financiële ratio die de bedrijfsschuld vergelijkt met verschillende financiële maatstaven, zoals het totale eigen vermogen. Beleggers gebruiken soms dit soort ratio's om te beoordelen hoe goed een bedrijf een economische neergang kan overleven. Gearing vertegenwoordigt de hefboomwerking van een bedrijf, wat betekent dat de bedrijfsfinanciering afkomstig is van crediteuren (schuldhouders) versus eigenaren van bedrijven (aandeelhouders).

Inzicht in financiële hefboomwerking en financieel risico

Het financiële hefboomeffect van een bedrijf vertegenwoordigt het gebruik van geleend geld om het verkoopvolume te vergroten, waardoor de winst stijgt. Een ondernemer kan bijvoorbeeld de financiële hefboom verhogen met een banklening waarmee hij meer productiemachines kan kopen. Financieel risico vertegenwoordigt het extra risico van wanbetaling wanneer een bedrijf het gebruik van financiële leverage uitbreidt.

Hoewel de financiële leverage en het financiële risico niet hetzelfde zijn, houden ze onderling verband. Het meten van de mate waarin een bedrijf gebruikmaakt van financiële leverage, of zijn activiteiten laten groeien met geleende middelen, biedt een eenvoudig te berekenen manier om het financiële risico van het bedrijf te beoordelen.

Tandwielratio's berekenen

Veelgebruikte overbrengingsverhoudingen omvatten de schuld / eigen vermogen ratio (totale schuld / totaal eigen vermogen), keer rente verdiend (winst vóór rente en belastingen (EBIT) / totale rente), de schuldgraad (totale schuld / totale activa), en de aandelenratio (aandelen / activa).

De meeste inputs voor de ratio's zijn afkomstig van de balans, hoewel de EBIT wordt gevonden in de winst- en verliesrekening van een bedrijf. Om de ratio's te berekenen, koppelt u simpelweg de informatie van de jaarrekening van een bedrijf in de verhoudingsvergelijking. Zorg ervoor dat u nummers gebruikt uit de periode waarin u geïnteresseerd bent; omdat balansgegevens een "momentopname" in de tijd vertegenwoordigen, gebruik hetzelfde punt in de tijd bij het berekenen en vergelijken van verhoudingen. Bij het berekenen van de debt-to-equity-ratio voor drie jaar financiële geschiedenis, zou een analist bijvoorbeeld hetzelfde tijdstip in de tijd kiezen, zoals de balans aan het einde van het jaar, om gegevens te verzamelen voor de berekening van de ratio en het jaar tot jaarvergelijking of kwart-eindgegevens om activiteit over vier punten binnen hetzelfde jaar te vergelijken.

De resultaten van de analyse van de gearing ratio kunnen een toegevoegde waarde bieden voor de financiële planning van bedrijven in vergelijking met de tijd. Als eenmalige berekening geven gearing ratio's mogelijk geen enkele betekenis. Hoewel een enkel ratio-resultaat enige informatie geeft over de financiële structuur van het bedrijf, heeft het veel meer betekenis wanneer het wordt vergeleken met dezelfde ratio uit een andere periode, een vergelijkbare concurrent of het bedrijfsgemiddelde van het bedrijf.

Overbrengingsratio's als een financiële risico-indicator

Interpretatie van de resultaten van gearing ratio-berekeningen biedt management, analisten en beleggers nuttige inzichten over een bepaald bedrijf. Private equity-bedrijven gebruiken bijvoorbeeld vaak geleende middelen om een ​​groot deel van hun bedrijfsovernames te financieren. Een deel van het geld om een ​​ander bedrijf te kopen (of over te nemen) komt van de private equity-onderneming zelf. De rest van de fondsen is meestal afkomstig van schulden die de private equity-onderneming uit naam van de doelonderneming op zich neemt, ten koste van de activa van de doelonderneming, die vervolgens wordt weergegeven op de balans van de doelvennootschap.

Deze activiteit zorgt ervoor dat bepaalde gearing ratio's als gevolg stijgen en weerspiegelt het extra risico van een nieuwe onderneming met hoge leverage.

Hoewel de resultaten met een hoge gearingratio wijzen op een hoge financiële hefboom, betekent dit niet altijd dat een bedrijf in financiële problemen verkeert. Hoewel bedrijven met hogere gearing-ratio's meer risico lopen, werken gereguleerde entiteiten, zoals nutsbedrijven, vaak met hogere schuldniveaus. Monopolistische bedrijven hebben vaak ook hogere ratio-resultaten omdat hun financiële risico wordt gemitigeerd door hun sterke positie in de sector. Bovendien financieren kapitaalintensieve industrieën (bijvoorbeeld productie) typisch dure apparatuur met schulden, wat leidt tot hogere overbrengingsverhoudingen.


Video Van De Auteur: Tandwiel- en snaaroverbrengingen

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Hoe u uw nichemarkt definieert

✔ - Waarom nemen bedrijven inventaris op?

✔ - Voorbeeld van een contract met een derde partij logistiek dienstverlener - #2


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!