Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Wat is Lifestyle-segmentatie in Marketing en hoe kun je het gebruiken?

Nul in op de smaak en de behoeften van uw klanten en klanten


Leefstijlsegmentatie is een bedrijfspraktijk die informatie over klanten verdeelt en categoriseert in subgroepen. Het is een continu proces omdat demografische gegevens verschuiven en veranderen, en smaken kunnen in de loop van de tijd variëren. Nieuwe trends en sociale veranderingen bepalen wat het publiek hierna gaat doen of wilt, dus het is belangrijk om dergelijke wijzigingen goed in de gaten te houden en voortdurend uw marketingaanpak aan te passen.

Subgroepen identificeren

Subgroepen zijn gebaseerd op hoe klanten leven en wat ze willen. Ze komen voort uit de som van alle klanten die belangrijk zijn voor uw merk of organisatie. Ze moeten worden geïdentificeerd, zodat u kunt leren wat ze nodig hebben, wat ze willen en wat ze hopen van u of uw bedrijf te krijgen: alle informatie die essentieel is voor uw succes.

Met behulp van alle verkoopinformatie op basis van eerdere campagnes kunnen gegevens worden geanalyseerd om de bestverkochte jaren, de best verkopende eenheden en de meest gewilde services te tonen.

Klantloyaliteitsprogramma's zijn een bekend voorbeeld van een manier om demografische informatie bij te houden. Klanten worden gemotiveerd om lid te worden als ze een voordeel ontvangen, zoals een kleine korting, en u kunt basisinformatie verzamelen zoals geboortedatum, geslacht, adres en meer. Hiermee kunt u bijhouden wie aankopen doet en trends herkennen.

De gegevens gebruiken

Producten en services kunnen worden verbeterd om beter tegemoet te komen aan de behoeften van de subgroep die er gebruik van maakt, en marketingtactieken kunnen op dat publiek worden gericht. Deze subgroepen zullen op hun beurt trouwer worden naar het merk als het merk blijft voldoen aan hun behoeften. Het is een symbiotische relatie die beide partners enorm ten goede komt.

Leefstijlsegmentatie wijst op een behoefte en je probeert eraan te voldoen.

Het in de praktijk brengen

Stel je voor dat je winkel een trainingsuitrusting en trainingskleding voor vrouwen verkoopt. Je hebt rekken op rekken met onthullende spandexproducten die alle noodzakelijke lichaamsdelen bedekken, maar niet veel meer. Ze zijn van uitstekende kwaliteit, het zijn naammerken, maar ze verkopen gewoon niet. Waarom?

Omdat uw klanten in de buitenwijken wonen en zij eerder geneigd zijn om hun oefeningen met hun kinderen te laten oefenen voor een wedstrijd dan om naar een sportschool te rijden. Ze hebben gezinnen om voor te zorgen. Zij werken. Ze zijn constant onderweg.

Dit betekent niet dat ze er niet goed uit willen zien, maar dat ze zich ook gewoon op hun gemak willen voelen.

Dat is waarom ze je kleine spandex-legging en sportbeha's niet kopen. Daarom gaan ze naar je concurrent om in plaats daarvan een aantrekkelijke, met fleece gevoerde joggingbroek te kopen. Misschien moeten ze direct van de praktijk van hun kind naar de supermarkt rennen, en wie wil er in de supermarkt worden gezien, gekleed in minimale trainingsuitrusting, hoe aantrekkelijk het ook is?

Als u weet wie uw klanten zijn, weet u hoe u dit soort problemen kunt beoordelen.

De klantloyaliteitsfactor

De loyaliteitsfactor, ook wel de "retentiegraad" genoemd, wordt toegepast op vrijwel elk gebied dat erop gericht is te voorspellen hoe waarschijnlijk het is dat huidige klanten trouw blijven aan een merk. Dit omvat het analyseren van het verbruik van goederen en diensten die worden aangeboden.

Vraag welk segment van uw consumenten het hoogste percentage van uw omzet bijdraagt. Welk specifiek demografisch segment droeg bij aan welke specifieke inkomsten? Volgens de gegevens, welke segmenten blijven terugkomen? Welke segmenten reageren het meest op nieuwe verkoopadvertenties en campagnes?

Mensen willen gehoord worden, inclusief uw klanten. Als je naar hen luistert en aan hun behoeften voldoet, komen ze terug.

Verschillende typen levensstijlensegmentatie

Segmentering kan net zo gevarieerd zijn als demografische klantengegevens, maar vier belangrijke groepen worden doorgaans overwogen bij het analyseren van leefstijlgegevens.

  • Geografische gegevens: Waar bevinden de focusgroepen zich? Waar kopen en gebruiken ze de producten?
  • Gedragsmatig: Wanneer zijn de groepen waarschijnlijker om te kopen en onder welke omstandigheden? Hoe kiezen ze ervoor om het product te consumeren of gebruiken?
  • Demografie: Wat zijn de races, geslachten, leeftijdsgroepen en burgerlijke staat van uw klanten / consumenten?
  • psychografische: Wat maakt hen uniek? Wat zijn hun persoonlijke voorkeuren en levensstijlkeuzes?

Ontdek wat deze mensen doen in hun kostbare vrije tijd. Welke producten kopen ze om meer vrije tijd vrij te maken? Hoe zien zij zichzelf en hun gemeenschap? Identificeer loopbanen, meningen, tot welke clubs zij behoren en hun inkomensparameters. Leg het dan allemaal samen.


Video Van De Auteur: Marketing: Segmentation - Targeting - Positioning

Gerelateerde Artikelen:

✔ - Inventarisbudget afgewerkte goederen beëindigen

✔ - Een licentie krijgen om zaken te doen

✔ - Waarom bruto- en contributiemarges anders zijn


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!