Auteur'S Blog Over Financiële En Zakelijke

Waarom meer voorraad houden is een slecht idee


Drie keer in de afgelopen week kreeg ik van een niet-bevoorradingsketen te horen dat we meer voorraad moesten hebben van wat het hete product van dat moment ook was.

"Ik wist dat we daar meer van hadden moeten maken", gromde een oud-ingenieur.

"Waarom hebben we niet meer bij de hand?" vroeg een business development manager zich af.

'Onze schrootratio zou er niet toe doen als we meer voorraad zouden houden,' mompelde een productiedirecteur.

Waar ik mijn tanden op zet en probeer uit te vissen of deze pijlers van de industrie mijn been trekken.

"Meer voorraad maken is niet de manier om problemen met de levering van klanten op te lossen," antwoord ik soms, als deze voorstanders van het bouwen van voorraden nog niet zijn afgestapt.

Soms, herhaal ik, soms, kan het bouwen van meer inventaris de oplossing zijn. Maar dat zou ik nooit in het openbaar toegeven. Altijd, nogmaals, altijd, zou het niet de reflexmatige reactie op een gemiste verzending moeten zijn.

De voors

Dit is wat het opbouwen van meer voorraad je kan opleveren:

 • Meer product beschikbaar om te verzenden naar uw klanten
 • Een snellere doorlooptijd bij verzending naar uw klanten
 • Het vermogen om spikes te ontmoeten in de klantvraag

Dus, wanneer u meer voorraad opbouwt, heeft u meer product beschikbaar om aan de vraag van de klant te voldoen. In feite zou ik, in mijn eigen, te eenvoudige weergave van een geoptimaliseerde supply chain, je klanten moeten geven wat ze willen, wanneer ze dat willen, en zo min mogelijk geld uitgeven om dat voor elkaar te krijgen. Meer voorraad houden, vult die eerste twee vereisten aan:

 • Zorg dat uw klanten krijgen wat ze willen
 • Wanneer uw klanten het willen

Maar hoe zit het met die laatste vereiste:

 • Besteden zo min mogelijk geld om dat voor elkaar te krijgen

Niet zo veel.

De nadelen

Die drie keer in de afgelopen week, toen de oude ingenieur, de manager voor bedrijfsontwikkeling en de mompelende productiedirecteur elk campagne voerden voor het houden van meer inventaris, was ik nooit in de verleiding om te capituleren.

Ik weet wat de kosten zijn om meer voorraad te houden. En wat de andere potentiële landmijnen zijn, komt met het bouwen van meer inventaris. Alsof ik daar nog een herinnering aan nodig had, stuurde onze financieel directeur me een e-mail tussen het gemopper van de oude technicus en de uiting van de manager van de business development-manager.

De e-mail van de financieel directeur las iets in de trant van:

"Wilt u alstublieft uitleggen waarom we al deze voorraad meenemen die we nooit zullen verkopen omdat de klant het product heeft stopgezet waarvoor deze inventaris is gebruikt?"

Duizenden en duizenden dollars uitgegeven:

 • De grondstoffen kopen
 • Bouwen en inspecteren van de inventaris
 • De inventaris houden

Dat is geen boekhoudkundig mumbo-jumbo-geld of theoretisch geld. Dat is echt geld dat een leverancier van materialen of een andere provider voor uw bedrijf heeft gefactureerd en uw bedrijf heeft betaald.

Dus, ja, supply chain helpt u om uw klant te krijgen wat die klant wil wanneer uw klant dat wil.

Maar geoptimaliseerde supply chain richt zich op het "zo weinig mogelijk geld uitgeven om dat gedaan te krijgen" onderdeel van de definitie.

Supply Chains Kost Geld

In uw bedrijf geeft u geld uit aan veel dingen. Salaris, huur, verzekering en koffie voor de pauzeruimte. Maar een van de items met de hoogste kosten is uw voorraad.

Inventarisatie is waar uw bedrijf een groot deel van zijn geld aan uitgeeft. En, godzijdank, omdat je die inventaris waarschijnlijk nodig hebt om aan je klanten te verkopen. Er is niets erger dan een stockout.

Maar die kosten moeten worden beheerd en een geoptimaliseerde supply chain is hoe dat is gebeurd. Elke supply chain manager die meer dan vijf minuten in de baan zit, weet dat hij of zij maar beter uitkijkt voor:

 • Kosten van goederenbeheer
 • Vracht- en logistieke kosten
 • Voorraadbeheer
 • Demand Management

Die vier gebieden zijn de belangrijkste reden dat "meer voorraad houden" een slecht idee is.

Prijs van goederen

Voor elk artikel dat u in de inventaris opslaat, zijn kosten verbonden aan het product. Als die productiekosten $ 10 zijn voor Product X en u 100 stuks Product X in de inventaris plaatst, zijn de kosten van goederen voor die 100 stuks Product X $ 1.000.

Als u Product X verkoopt voor $ 15 en u verkoopt alle 100 stuks Product X, goed voor u. Die $ 1.500 die je hebt geëxtraheerd met het verkopen van alle stukken maakte het allemaal de moeite waard.

Maar als u Product X voor $ 15 verkoopt en u verkoopt slechts 50 stuks van de 100 stuks die u in voorraad heeft, heeft u slechts $ 750 verdiend terwijl u $ 1.000 uitgeeft. En als uw klant niet langer Product X bestelt, zijn de 50 exemplaren die u nog hebt overbodig.

Financiën mensen en supply chain mensen en management mensen houden niet van verouderde inventaris.

Vracht- en logistieke kosten

Hoe meer inventaris je maakt, hoe meer je het over de stad of het land of de oceanen van de wereld moet verplaatsen. En dan moet je het inpakken.

Zelfs als u het wel verkoopt, profiteren die vracht- en logistieke kosten voor uw winstmarge. En als u het niet verkoopt, kunt u een e-mail verwachten van uw financieel directeur.

Voorraadbeheer

Sommige bedrijven zullen meer voorraad meenemen en niet beseffen dat ze voor meer dragen dan ze nodig hebben. Dat komt omdat ze waarschijnlijk geen erg goede voorraadbeheer hebben.

Voorraadbeheer betekent dat u 100 procent zekerheid heeft over wat u bij de hand hebt. Dat is geen eenvoudige taak en vereist cyclustelling, fysieke inventarisaties en nauwgezette aandacht voor detail.

Maar voorraadbeheer is cruciaal omdat u, hoewel u niet precies weet hoeveel voorraad u bij de hand hebt, voor alles betaalt.

Gebruik een gebrek aan voorraadbeheer niet als excuus om meer te houden dan nodig is.

Wat het antwoord is

Zoals ik al zei, is het punt van een geoptimaliseerde supply chain om te leveren wat uw klanten willen, wanneer uw klanten dat willen, en om zo min mogelijk geld uit te geven om dat voor elkaar te krijgen. Meer voorraad houden betekent meer geld uitgeven. Dus wat is de sleutel tot de geoptimaliseerde supply chain?

Het gebruik van een robuust beheer van de vraag zal u op weg helpen. Werk samen met uw klanten om hun vraag te begrijpen en ook de andere factoren die van invloed zijn op wat ze willen hebben:

 • Klanten bestellingen
 • Product Einde levensduur (EOL)
 • Seizoensinvloeden
 • Competitief landschap (voor uw klanten en u)
 • Vervaldatum
 • Uw doorlooptijden voor interne productie en logistiek
 • Prijzen (stijgingen en kortingen)

Door gebruik te maken van robuust demand management, kunt u uw inventaris opbouwen om aan uw klantbehoeften te voldoen, zonder dat u teveel bouwt. En ja, robuust demand management is moeilijk, maar daarom is een geoptimaliseerde supply chain hier om u te helpen.


Video Van De Auteur: XTC - Zondag met Lubach (S09)

Gerelateerde Artikelen:

✔ - 6 Resoluties om uw bedrijf weer op het goede spoor te krijgen

✔ - Introductie tot outsourcing

✔ - Maak een Startup Business Plan in Easy Steps


Nuttig? Deel Dit Met Je Vrienden!